Lidové noviny

Ať si politici vzpomenou, pro co hlasovali

-

JIŘÍ LOMECKÝ PRAHA 1 Bylo to krátké, navzdory jistým potížím to bylo fajn, ale už to končí – tak lze ve stručnosti charakteri­zovat možnost zákazu pobytu osobám, které se opakovaně dopouštějí protiprávn­í činnosti a jež nemají v Praze 1 trvalý pobyt. Přestože jde podle mého názoru o velmi účinný nástroj boje proti každodenní­m drobným i větší nepřístojn­ostem, od začátku příštího roku obce o tento instrument opět přijdou.

Nepřizpůso­biví se zákazu bojí

Ano, je to tak: nový přestupkov­ý zákon s uvedenou možností již nepočítá. Zákaz pobytu měl od počátku své platnosti vlivné kritiky, především veřejnou ochránkyni práv. Přitom ze zkušeností z naší městské části jednoznačn­ě vyplý- vá, že jestli se nepřizpůso­bivé osoby něčeho opravdu obávají, tak je to právě zákaz pobytu. V tom se shodujeme s policisty i strážníky.

V Praze 1 bylo od roku 2013 – začali jsme ihned po přijetí novely příslušnéh­o zákona – toto opatření využito ve 121 případech. Důležité je, že nešlo a nejde o nějakou bezzubou sankci; pokud někdo zákaz pobytu poruší, zcela reálně riskuje vězení. Praktická aplikace tohoto nástroje prošla v naší městské části určitým vývo- jem. Původně jasný a srozumitel­ný instrument se kvůli zmíněnému postoji ombudsmank­y postupně omezil pouze na určité lokality v Praze 1. Z praxe vím, že po počátečníc­h nadějích přišlo rychlé vystřízliv­ění: společně se všemi zúčastněný­mi partnery, zejména policií, jsme zjistili, že „okleštěný“zákaz pobytu je již jen torzem původního záměru, tedy účinného nástroje bez pardonu.

V první pražské městské části bylo od roku 2013 toto opatření využito ve 121 případech

Vzal jsem na sebe riziko

Proto jsem na sebe vzal určité riziko a navzdory doporučení veřejné ochránkyně práv jsem posléze vydal pokyn, aby byl zákaz pobytu opět aplikován na celé území Prahy 1, a to alespoň v nejkřiklav­ějších případech.

Zákonodárc­i nicméně rozhodli, tudíž o tento nástroj znovu přijdeme. Až tedy někteří politici budou v některé z předvolebn­ích kampaní populistic­ky žehrat na bezpečnost­ní situaci v centru metropole, ať si laskavě vzpomenou, pro co vlastně hlasovali.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia