Lidové noviny

Možnost zakázat pobyt za držení drog skončí

-

ROMAN PETRUS PRAHA 8 Snažíme se bojovat s pouliční drogovou problemati­kou. Držení malého množství drog, přestože není trestným činem, je přestupkem na úseku ochrany před alkoholism­em a jinými toxikomani­emi. A za ten je možno vedle pokuty do 15 tisíc korun udělit i sankci zákazu pobytu.

Náš úřad již desetkrát přistoupil k udělení této sankce, v přestupkov­ém zákoně nejtvrdší, a to vůči pachatelům, kteří byli několikrát usvědčeni právě z přestupku neoprávněn­ého přechovává­ní malého množství návykové látky.

Obecně trest zákazu pobytu může být udělen, pokud byl pachatel opakovaně uznán vinným ze spáchání některého ze závažných přestupků, a zároveň tento trest nemůže být dán tomu, kdo má trvalý pobyt v oblasti, ve které by měl být zákaz pobytu vyslo- ven. Velmi také oceňujeme spolupráci s městskou policií i Policií ČR při doručování rozhodnutí o zákazu pobytu pachatelům.

Bohužel, v příštím roce vstoupí v platnost nový zákon o přestupcíc­h, který zruší možnost udělení této sankce. Naopak bude výrazně navýšena výše ukládaných pokut.

Z mnohaleté zkušenosti vyplývá, že řada pachatelů odmítá i přes opakované výzvy uhradit uloženou pokutu bez ohledu na její výši, a tudíž se zcela vytrácí výchovný efekt uložené sankce. V takových případech sice zahajujeme exekuční řízení, nicméně k vymožení dlužné částky nemusí vůbec dojít, protože pachatel často žádný majetek nemá.

Sankce zákazu pobytu za opakovaně spáchané nejzávažně­jší přestupky se nám proto jevila jako vhodnější a její dopad na pachatele byl jistě i účinnější.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia