Lidové noviny

Životní úroveň manželů

-

tak by se na oplátku zase její manžel měl postarat o děti. S přídělem na domácnost tak tak vyjde, zatímco Stanislav disponuje dalšími prostředky, o jejichž výši Květa nemá vůbec žádné informace.

Zákon říká: spravedliv­ě se rozdělte

Manželé mají vzájemnou vyživovací povinnost v takovém rozsahu, aby jejich hmotná a kulturní úroveň byla zásadně stejná. V ideálním případě se sečtou příjmy obou manželů a z nich se odečtou mandatorní výdaje rodiny, tedy platby, které rodina každý měsíc pravidelně uskutečňuj­e. Pokud jsou oba manželé úředníci a mají stejný čistý měsíční příjem 25 000 korun, odečtou se z 50 000 korun platby za nájemné, služby spojené s bydlením, hypotéky, leasingy, školné a obědy dětí, platby za zájmové kroužky a životní pojištění v celkové výši např. 20 000 korun.

Po tomto výpočtu zbude 30 000 korun, z nichž je třeba ještě odečíst rodinné výdaje na nákup potravin a drogistick­ého zboží, popř. spoření, na němž se manželé dohodli. Zbylých například 5000 korun tvoří kapesné obou manželů a na něm by každý z nich měl participov­at rovným dílem.

Takto vypadá teorie, praxe je ovšem často jiná. Rodiny, které celý svůj příjem utratí nebo si na konci měsíce dokonce musejí půjčovat, se možná chovají neekonomic­ky, z pohledu vzájemné vyživovací povinnosti manželů ale nemají problém.

Největší spory vznikají ve dvojici, v níž je příjem jednoho výrazně vyšší než příjem druhého manžela. Například pokud je žena na rodičovské dovolené a jejím jediným příjmem je rodičovský příspěvek v základní výměře 7600 korun, zatímco muž je zaměstnán v bance s čistým příjmem 39 000 korun. Anebo pokud je jeden z manželů příjemcem důchodu nebo je dlouhodobě nemocný.

Zákon stanoví, že se manželé mají na všech věcech rodinné domácnosti (tedy i na použití volných finančních prostředků) dohodnout, aplikace zákona však často v reálném životě pokulhává a méně vydělávají­cí manžel – obvykle žena s malými dětmi – bývá v podřízeném a nevýhodném postavení.

Právní řešení je předzvěstí konce

Také naše Květa se nachází v nepříjemné situaci. Bude si muset s manželem promluvit a přesvědčit ho, aby se nad rozdělením rodinných financí zamyslel. Pomoci by mohla manželská poradna nebo mediátor (viz 5. díl Tchýně a další příbuzní, a zejména pasáž Mediace nebo meditace), popř. zkušený rodinný právník.

Stejná životní úroveň se dá vynutit i soudně, ale s žalobou je třeba nakládat opatrně – spolu s ní manželství nadobro končí, mj. proto, že povinný manžel zaplatí vysoké náklady soudního řízení. S žalobou se tak lze setkat u vleklého rozvodovéh­o sporu nebo urputného boje o dítě (viz 7. díl – Konfliktní rozvod).

Přestat manželovi prát nebo vařit také není řešení, neboť manželství je komplex provázanýc­h práv a povinností. S většími dětmi však může Květa ovlivnit nevýhodnos­t svého postavení – třeba tak, že se postaví na vlastní nohy a nastoupí do práce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia