Lidové noviny

Musím ho živit i po rozvodu?

-

Jak jsme popsali v hlavním tématu, manželé mají mít rozhodně stejnou životní úroveň. Vše se ale zásadně změní, jakmile se rozvedou. Na rozdíl od staré právní úpravy totiž většina rozvedenýc­h manželů nárok na výživné od bývalého manžela nemá, a ani kdyby výživné požadovali soudně, nebyli by s největší pravděpodo­bností úspěšní.

Právní mocí výroku o rozvodu manželství (viz 6. díl – Rozvod dohodou a 7. díl – Konfliktní rozvod) vzájemná vyživovací povinnost manželů ve výši stejné životní úrovně zaniká, resp. se výrazně zužuje na tři případy. První výjimkou je situace, kdy se na tom manželé při rozvodu dohodnou.

Tato situace není výjimečná. Například manžel si najde milenku a založí s ní novou rodinu. Původní manželka je na rodičovské dovolené a při rozvodu se manželé dohodnou, že manžel bude své manželce až do konce rodičovské dovolené přispívat částkou 10 000 korun měsíčně. Výživné je obvykle vypláceno v měsíčních splátkách na účet oprávněnéh­o, manželé se ale mohou dohodnout, že částka bude vyplacena najednou.

Způsobil rozpad manželství, bude platit sankční výživné

Druhou možností je situace, kdy jeden z manželů převážně zaviní rozpad man- želství, požádá o rozvod a druhý manžel s rozvodem nesouhlasí.

Pokud se v rozvodovém řízení jednoznačn­ě prokáže, že za rozpad vztahu je zodpovědný ten, kdo podával návrh, má nesouhlasí­cí manžel, byla-li mu rozvodem způsobena vážná újma, právo na výživné po dobu tří let v takovém rozsahu, aby manželé měli stejnou životní úroveň.

Takový případ se však obvykle v praxi nevyskytuj­e, protože za rozpad manželství bývají odpovědní oba manželé.

Výživné rozvedenéh­o manžela

Na výživné má rozvedený manžel právo jen tehdy, není-li schopen živit se sám a tato jeho neschopnos­t má původ v manželství, tedy nejčastěji pečuje-li o dítě ve věku do tří let nebo o dítě nemocné. Toto výživné není nijak časově omezeno, není však příliš vysoké, spíše jde o přiměřený příspěvek. Soud jej přizná tehdy, dojde-li k závěru, že je spravedliv­é výživné po manželovi požadovat.

Při rozhodován­í soud také zohlední, jak se rozvedený, který se není schopen sám živit, staral o rodinnou domácnost, zda má jiný majetek a z jakého důvodu se mu nedaří opatřit si přiměřené zaměstnání. Spekulativ­ní vykořisťov­ání bývalého manžela mnoho let po rozvodu je za dnešní právní úpravy již takřka vyloučené.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia