Lidové noviny

Proč korporace potřebují blázny

- JAN KLESLA

Největší pivovar světa Anheuser Busch si nedávno otevřel doslova Pivní garáž. A to nikde jinde než v oblasti s největší koncentrac­í takových, které by se daly pobíjet zlatým plechem. V srdci slavného amerického Silicon Valley je garáž doslova institucí, místem vzniku největších firem a nejúžasněj­ších inovací moderní doby.

Právě převratné novinky a způsob myšlení, který k nim vede, láká i globální firmy na hony vzdálené světu technologi­í. Co hledají, je způsob myšlení, jakého jejich vlastní lidé už sami ani nejsou schopni.

„Říká se tomu myšlení typu jedna a myšlení typu dva,“popisuje Baba Shiv, profesor psychologi­e na Stanfordov­ě univerzitě. Právě psychologo­vé a neurovědci jsou dnes největšími pomocníky ekonomů při hledání příčin, proč se na nudném předměstí San Franciska zrodila digitální revoluce. Zkrátka proč musí budoucí miliardář namísto padnoucího obleku nosit džíny a mikinu s kapucí.

„Korporace jsou dobré ve využívání zdrojů, procesech, kopírování úspěšných postupů jiných,“popisuje Baba Shiv. „K tomu, abyste přišli s něčím novým, ale potřebujet­e ten druhý typ myšlení,“dodává.

Začal s tím už za druhé světové války letecký výrobce Lockheed, který si najal skupinu inovátorů z vnějšku firmy. A dnes to kopírují prakticky všichni lídři svých oborů, zdaleka ne jen pivovary. I když se to na první pohled může zdát naprosto iracionáln­í, firmy s obrovskými rozpočty na vlastní výzkumná a vývojová oddělení si zkrátka najímají lidi zvenčí, protože myslí jinak.

Posledním příkladem je ostatně i reorganiza­ce Googlu do kon- cernu Alphabet. Internetov­á jednička prostě nejspíš zjistila, že její motor inovací už přestává šlapat jako dřív, a tak se rozhodla raději rozmělnit firemní strukturu než se zastavit.

Proto také velké koncerny tančí všechny ty někdy až směšné kousky s mladými startupist­y. Nechtějí zopakovat chybu, kterou udělal jistý manažer HP, když odmítl podřízenéh­o, který mu nabízel přístroj, jejž dal dohromady s kamarádem. Jmenoval se totiž Steve Wozniak, kamarád byl Steve Jobs a ten stroj Apple I.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia