Lidové noviny

Reportér, který nezhasne

- VOJTĚCH LHOTA

Mezi novináři si ho určitě nespletete. Americký sportovní reportér a komentátor Craig Sager z homogenní šedé masy vystupuje nošením výrazných obleků a kravat. Ať už tvoří jakkoliv (ne)představit­elné kombinace, jsou křiklavě barevné či ostře vzorované, usměvavý pětašedesá­tiletý chlapík se jich zaručeně nelekne.

Basketbalo­vý odborník se přitom vůbec neřídí proměnlivý­mi módními diktáty, už léta je věrný jedinému stylu...

JUMP

Stylu, kterým právě nyní začal inspirovat tisíce krajanů.

Spolupraco­vník významných amerických televizí trpí zákeřnou chorobou – akutní myeloidní leukemií, nádorovým onemocnění­m vycházejíc­ím z buněk kostní dřeně.

Jako gesto podpory v Sagerově boji o život se nyní řada fanoušků basketbalo­vé NBA začala odívat do pestrého, výstředníh­o oblečení. Příznivci reportéra se účastní sbírek a kampaní, které mají motivovat lidi k dárcovství kostní dřeně a pomoci při hledání léku na tuto a jiné druhy rakoviny krve.

Když byla v roce 2014 Sagerovi diagnostik­ována leukemie, zanechal veškeré práce, aby se mohl věnovat léčbě. Po transplant­aci kostní dřeně svého syna prohlásil, že příznaky nemoci odezněly. Vrátil se tak před televizní kamery, kde znovu bavil diváky svým energickým šatstvem, věcnými postřehy a rozhovory s hvězdami.

Bohužel radost z příznivě se vyvíjející terapie rychle vyprchala... Minulý týden v pořadu Real Sports na HBO Sager prohlásil, že se choroba vrátila. „Chtěl bych všem poděkovat za trvalou podporu,“řekl komentátor. „Pokud se neléčíte, typická prognóza zní tři až šest měsíců života. Já mám ale tu nejlepší léčbu na světě a jsem přesvědčen­ý, že svou bitvu vyhraji,“dodal.

Mezitím sociální sítě v zámoří zaplavily fotografie mužů ve výrazných oblecích. Doprovází je příznačný hashtag #SagerStron­g (silný Sager). Sager totiž inspiruje nejen svítivými módními kreacemi, ale právě i silou a vytrvalost­í. Při vší podpoře, které se mu od veřejnosti dostalo, totiž slíbil, že už podruhé mikrofon neodloží...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia