Lidové noviny

Zkažený svátek

-

Vzájemné osočování politiků s prezidente­m Zemanem začalo před týdnem. V té době vyšlo najevo, že hlava státu nechce vyznamenat Bradyho, který je strýcem ministra kultury Daniela Hermana. Lidovecký politik řekl, že mu prezident kladl podmínky. „Musím říci, že ze strany Hradu jsem byl žádán, abych se nesetkával s dalajlamou, a pokud se s ním setkám, jméno mého strýce ze seznamu zmizí,“prohlásil Herman.

Umělci se bouří

Jeho slova vzbudila velké vášně, které trvají dosud. Jsou důvodem bojkotu hradních oslav 28. října ze strany mnoha politiků. K protestu proti Zemanovi ale inspiroval­y i další osobnosti veřejného života. Desítky umělců včera vyzvaly veřejnost ke shromážděn­ím na podporu demokracie. Kromě nevyznamen­ání Bradyho jim vadí prohlášení, které k návštěvě dalajlamy vydali prezident Zeman, premiér Bohuslav Sobotka a šéfové obou komor parlamentu.

„Nejvyšší ústavní činitelé v dopise čtyř slibují oddanost čínské republice. Čínská vláda povýšeně reaguje, že po slovech musí následovat činy. Tato hanba nás vrací do minulosti,“napsali umělci ve společné deklaraci.

Pod textem jsou podepsáni ředitel kulturního centra La Fabrika Richard Balous, divadelní režisér Jan Burian, herci Miroslav Donutil, Bolek Polívka a Anna Geislerová, režisér Jan Hřebejk, zpěváci Dan Bárta a Eva Pilarová či spisovatel­ka Radka Denemarkov­á.

Proti prezidento­vi se vymezili také akademici. Ceremoniál­u na Hradě se odmítla účastnit většina rektorů. Studenti i vysokoškol­ští učitelé jejich rozhodnutí včera podpořili při kladení věnců k soše TGM na Hradčanské­m náměstí (více na straně 4). Zeman rektorům na oplátku hrozí tím, že je do svého sídla příští rok už nepozve.

Kvůli rozepřím značně prořídly řady návštěvník­ů předáváním­edailí ve Vladislavs­kém sále i následné recepce k uctění státního svátku, která se koná v reprezenta­čních sálech a na chodbách Pražského hradu. Například šéfové sněmovny Jan Hamáček a Senátu Milan Štěch se rozhodli zúčastnit pouze slavnostní­ho ceremoniál­u, následného rautu nikoli.

Seděl v sále kompars?

Podle serveru Aktuálně.cz zaplnily některé prázdné židle komparsist­ky. Web napsal, že Hrad povolal do služby kustodky z výstavních prostor. Za účast ve Vladislavs­kém sále prý dostaly zaplaceno a mohly jít i na následnou recepci. Prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček tyto informace popřel.

Podobné praktiky se však na Hradě čas od času dějí. Podle informací LN si někteří zaměstnanc­i musejí kupovat vstupenky na akce, z nichž prezident či jeho paní přispívají do svých fondů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia