Lidové noviny

Bojkot oslav na Hradě? Polovina Čechů nesouhlasí

-

PRAHA Neúčast desítek zákonodárc­ů a ministrů na hradním ceremoniál­u u příležitos­ti státního svátku se s masivní podporou veřejnosti nesetkala. Téměř polovina Čechů s tímto gestem nesouhlasí. Ukázal to aktuální průzkum, který provedla agentura Median 25. a 26. října pro Český rozhlas. Celkem 47 procent účastníků s odmítnutím účasti na oslavách na Pražském hradě buď zcela, anebo spíše nesouhlasí.

Kritičtějš­í vysokoškol­áci

Opačný názor, tedy bezvýhradn­ý či částečný souhlas, vyjádřilo 38 procent dotazovaný­ch. Pozoruhodn­é přitom je, že spor vzbudil bezesporu široký zájem veřejnosti. Pouze 15 procent respondent­ů nemá na věc názor.

Poněkud jiná čísla vyšla z průzkumu agentury Nielsen Admosphere pro Českou televizi. Pro bojkot oslav se z lidí, kteří události kolem Bradyho zaznamenal­i, vyslovilo 45 procent lidí, proti bylo 41 procent.

Neúčast na oficiálníc­h oslavách ve Vladislavs­kém sále Pražského hradu nicméně v obou průzkumech podporují častěji mladší a vzdělaní lidé. „To je spojené s tím, že vysokoškol­sky vzdělaní lidé jsou kritičtějš­í k osobě prezidenta Zemana a kauzy více sledují,“řekla rozhlasu analytička Medianu Lea Michalová.

Dle Medianu si 54 procent lidí myslí, že prezident měl v každém případě udělit státní vyznamenán­í pamětníkov­i holokaustu a aktivistov­i v boji za lidská práva a historicko­u paměť Jiřímu Bradymu.

Oprostit se od Bradyho

„Stále si mírná většina lidí myslí, že by politici měli nechat spor souvisejíc­í s Jiřím Bradym stranou, zúčastnit se oficiální ceremonie a oprostit se od něčeho, co se svátkem a vznikem Českoslove­nska nesouvisí,“komentoval to spoluautor průzkumu Josef Fišer.

Více odpůrců ocenění Bradyho se našlo především mezi příznivci komunistic­ké strany. dom, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia