Lidové noviny

Radista Klemeš spojoval odboj s Londýnem

-

Jaroslav Klemeš ví, co je služba vlasti. Po obsazení Českoslove­nska uprchl na Západ před nacisty, ne však před válkou. Po anabázi, která ho vedla přes Maďarsko, Jugoslávii, Řecko, Turecko a Sýrii zakotvil ve Francii. Ihned se přihlásil do českoslove­nského zahraniční­ho vojska, v jehož řadách bojoval proti hitlerovsk­ému Německu.

Po porážce Francie se jako stovky dalších odvážných Čechoslová­ků přeplavil přes lamanšský průliv do Anglie. V hrdém Albionu se dobrovolně zařadil do výcviku skupin pro zvláštní úkoly. Cíl byl jasný: vrátit se do vlasti a co nejvíc uškodit okupantům.

Seskok do protektorá­tu

V únoru 1945 se dočkal. Byl vysazen jako radista skupiny Platinum-Pewter, která zajišťoval­a spojení Velké Británie s domácím odbojem a dodávky zbraní pro něj. Tehdy třiadvacet­iletý radista na samém sklonku války zajišťoval spojení s Londýnem. V době Pražského povstání v roce 1945 se společně s dalším výsadkářem Jaromírem Nechan- ským dostal až do hlavního města a jako radista pracoval přímo pro Českou národní radu. „Přesun do Prahy nebyl vůbec jednoduchý. Auta tenkrát nejezdila a vlakem to kvůli kontrolám také nešlo. Nakonec nás tedy odvezl nacista, kterému jsme slíbili, že mu to po válce bude přičteno k dobru,“vyprávěl před časem Klemeš.

Jako tolik dalších veteránů vycvičenýc­h na Západě se po válce a komunistic­kém puči stal nepohodlný­m. V roce 1949 byl zatčen a 15 měsíců držen ve vyšetřovac­í vazbě kvůli podezření z údajné špionáže pro USA. Poté byl odsouzen ke třem letům odnětí svobody za protistátn­í spiknutí. Rehabilito­ván byl až v době uvolňování poměrů v komunistic­kém Českoslove­nsku v éře takzvaného Pražského jara. Po pádu totalitníh­o režimu se v roce 1997 dočkal medaile Za hrdinství.

Klemeš je posledním žijícím parašutist­ou z druhé světové války. Je svědkem období, které zrodilo hrdiny výsadkovýc­h skupin Anthropoid či Silver A a Silver B. Bojoval za stát, který včera oslavil 98. narozeniny. tmn

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia