Lidové noviny

Eva Filipi – „tykadlo“Západu v Sýrii

-

Patřímezi nejzkušeně­jší velvyslanc­e českého diplomatic­kého sboru. Její současný post na ambasádě v syrském Damašku navíc Evu Filipi katapultov­al mezi elitu světové politiky. A na dálku dokázala přepsat i nový zákon o státní službě.

Vystudovan­á arabistka působí v diplomacii od devadesátý­ch let. Ale až její poslední mise z ní udělala skutečnou celebritu. Je totiž jediným kanálem západního světa pro komunikaci se syrským režimem prezidenta Baššára Asada, neboť ostatní státy své ambasády uzavřely. Země Evropské unie i Spojené sáty tak spoléhají právě na um dvaasedmde­sátileté dámy.

Vytušíte, co je blíže pravdě

Jen pro dokreslení jejího významu: šéfka unijní diplomacie Federica Mogherinio­vá během lednové návštěvy v Praze požádala ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), aby české velvyslane­ctví v Damašku pomáhalo s distribucí humanitárn­í pomoci na území válkou zmítané Sýrie.

O jak složitémís­to pro diplomata vlastně jde, přiblížila webu Hlí- dacípes.org Filipi takto: „Těch informací je tolik, a tolik konfliktní­ch, že musíte mluvit s jednotlivý­mi aktéry. Jak s opozicí, tak s těmi, kdo jsou v dnešním establishm­entu. A pak k tomu musíte dodat svůj cit. Když už ten region hodně znáte, dokážete vytušit, co by asi bylo blíže pravdě a co ne.“

Zkušenosti Filipi, která ovládá pět jazyků, rozhodně nechybí. Prošla několika českými zastupitel­skými úřady na Blízkém východě. V éře diktátora Saddáma Husajna působila na postu chargé d’affaires v Iráku. Byla také velvyslank­yní v Libanonu a později v Turecku. V Sýrii je od roku 2010. Její devízou je podle znalců české diplomacie především síť důvěrných kontaktů na místní představit­ele.

Když se před časem schvaloval zákon o státní službě, vypadla z návrhu možnost, aby diplomaté byli na svých postech v odůvodněný­ch případech i po dosažení sedmdesátk­y. Hrozilo proto, že Česko přijde o své (i unijní a americké) „tykadlo“v Sýrii. Poslanci však předloni přijali novelu, která pravidlo změkčila. sha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia