Lidové noviny

Jan Kačer se dočkal sladkého života

-

Divadelní mág a herecká hvězda nové vlny českého filmu je člověkem mnoha životních, divadelníc­h i filmových rolí. Jan Kačer – vážný, přemýšlivý a podle svých slov i přísný a částečně asketický režisér – je už déle než půlstoletí nedílnou součástí české kultury.

Největší profesní uznání si získal jako divadelní režisér. Výčet jeho inscenací z Činoherníh­o klubu, u jehož zrodu v roce 1965 stál, je zapsaný v dějinách českého divadla: Gogolův Revizor, Čechovův Višňový sad, Gorkého Na dně či Pinterovy Narozeniny.

Širokou popularitu mu však vynesly herecké role. Divákům utkvěl v paměti jeho fanatický rytíř Armin von Heide ve Vláčilově Údolí včel či slavný tajný agent W4C. Celkem si Kačer zahrál v padesátce snímků či seriálů, nejznámějš­í jsou Jana Eyrová, Smrt si říká Engelchen, Flirt se slečnou Stříbrnou, Svědek umírajícíh­o času nebo Člověk proti zkáze.

Již během studia na pražské DAMU působil v ostravském Divadle Petra Bezruče, kam po dokončení školy se skupinou svých spolužáků přesídlil. Tamní divadlo se mu podařilo výrazně oživit. Následoval­a hvězdná éra v Činoherním klubu, v polovině 70. let však byl poslán do „vyhnanství“zpět do Ostravy. Paradoxně směl hostovat v zahraničí, ale deset dlouhých let odloučení od rodiny nesl těžce. Přes půl století žije s manželkou Ninou Divíškovou, vychovali tři dcery.

V roce 1986 se do Prahy, tentokrát do Divadla na Vinohradec­h, vrátil. V roce 1990 přešel do Národního divadla. Sedm let tam režíroval nové inscenace, nyní je již pouze členem hereckého souboru.

Touha aktivně se podílet na životě společnost­i jej přivedla do světa politiky. V letech 1990 až 1992 byl poslancem za Občanské fórum a později Občanské hnutí. Od roku 1995 pak desetiletí stál v čele Nadace Charty 77.

Letos se dožil osmdesátky a při té příležitos­ti poznamenal: „V těch osmdesáti člověk vidí svět, který do té doby neviděl. Bez ctižádosti, bez touhy vyniknout, bez zlodějství, bez zlejch úmyslů, a najednou máte ten život jakoby sladkej.“dom, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia