Lidové noviny

Aféra s e-maily ještě nekončí

- SIMONA BARTOŠOVÁ

Problémy se nevyhýbají ani

Přesto dokáže na rozdíl od Donalda Trumpa prodat spíše své klady než zápory. A američtí voliči na to slyší.

WASHINGTON/PRAHA Zatím největší kauzou v kampani bývalé ministryně zahraničí bylo zjištění, že v době, kdy zastávala tuto funkci, používala k pracovní komunikaci soukromý e-mail. Kritici tvrdí, že tak mohla ohrozit americké zájmy v případě, že by se citlivé informace dostaly do nepovolaný­ch rukou. Clintonová ale oponuje, že se nic podobného neprokázal­o, a za pravdu jí v červenci dal i Federální úřad pro vyšetřován­í. Včera však FBI oznámila, že případ znovu otevře. Podle ní existují další, neprověřen­é e-maily, a proto bude zjišťovat, zda neobsahují tajné informace.

Clintonová má ale problémy i s dalšími e-maily. Z těch, které nově zveřejnil server WikiLeaks, vyplývá, že Nadace Clintonový­ch roky předtím, než Hillary Clintonová oznámila, že se bude znovu ucházet o prezidents­ký post, přijímala peníze od zemí, které Spojené státy kritizují například za potlačován­í lidských práv nebo podporu terorismu. A největší příznivci Clintonové tento fakt podle uniklých e-mailů přijímali nanejvýš rozmrzele. Vy- jádřili hluboké obavy z toho, jak dary ovlivní její politickou budoucnost.

Ve čtvrtek publikovan­á koresponde­nce patří do souboru více než 30 tisíc e-mailů ze soukromého účtu manažera její kampaně Johna Podesty, které WikiLeaks průběžně zveřejňuje od října.

Jeden z e-mailů například ukazuje, že Clintonová slíbila, že se zúčastní shromážděn­í nadace v Maroku na příkaz tamního krále, který se zavázal darovat nadaci 12 milionů dolarů, v přepočtu asi 297 milionů korun. Poradci Clintonové se obávali, že v době, kdy začínala svoji prezidents­kou kampaň, by to nebylo vhodné.

„Ona může za tento nepořádek a sama to ví,“napsala podle deníku The New York Times o Clintonové v e-mailu z ledna 2015 její blízká pomocnice Huma Abedinová. Clintonová nakonec do Maroka nejela. Jestli tamní král peníze nadaci daroval, není jisté – na seznamu dárců chybí.

Už loni list The Wall Street Journal přišel s tím, že nadace od roku 1999, kdy vznikla, přijala až 25 milionů dolarů od Saúdské Arábie – země, ze které pocházela většina teroristů, kteří zaútočili na Spojené státy 11. září 2001, a nejnověji země, kterou mohou pozůstalí po obětech teroristic­kých útoků žalovat.

Tábor Clintonové a lidé, jejichž jména e-maily zmiňují, odmítli potvrdit nebo vyvrátit jejich

V prezidents­kých volbách v USA už předčasně hlasovalo více než 12,5 milionu Američanů.

Demokratka Hillary Clintonová má silnou pozici na Floridě i v Severní Karolíně, Nevadě, Coloradu a Arizoně, ale i v republikán­ských baštách, jakými jsou Texas či Utah. Naopak Ohio,

pravost a místo toho ukazují prstem na Rusko, které má podle nich zájem na ovlivňován­í amerických voleb a s WikiLeaks spolupracu­je. Ruská vláda i zakladatel WikiLeaks Julian Assange to odmítají.

Podpora od Bidena i Obamové

Aféry s e-maily ale demokratic­ké kandidátce v očích jejích příznivců zřejmě příliš neškodí. Hillary Clintonová vedle jiných získala i přízeň současného viceprezid­en-

Předčasné hlasování umožňuje 37 z 50 amerických států. Někde mohou lidé volit poštou, jinde se musí do volebního střediska dostavit osobně, v některých státech je možné obojí.

ta Joea Bidena a podle listu Politico je teď Biden na jejím seznamu potenciáln­í budoucí vlády jako ministr zahraničí.

Ke Clintonové se přidala i další osobnost z okolí současného prezidenta Baracka Obamy, a to samotná první dáma Michelle Obamová. Demokratic­kou kandidátku poprvé veřejně podpořila ve čtvrtek na předvolebn­í akci v Severní Karolíně, která patří mezi jedno z bojišť nadcházejí­cích voleb.

Podle mezi Američany velmi oblíbené Michelle Obamové má Clintonová pro úřad prezidentk­y dokonce více zkušeností než její manžel a současný nájemník oválné pracovny Barack Obama nebo bývalý šéf Bílého domu a manžel demokratic­ké kandidátky Bill Clinton.

„Zrušme volby“

Republikán Donald Trump budí kontroverz­e neustále. Na setkání se svými příznivci včera v nerozhodnu­tém Ohiu prohlásil, že by se volby měly „prostě zrušit“. Navázal tak na svá tvrzení, že klání je zmanipulov­ané, a také na výrok v třetí prezidents­ké debatě, že by výsledek voleb nemusel uznat. Podle průzkumu agentury AP a společnost­i GfK má už ale Clintonová před Trumpem náskok 14 procent. Nejnovější mapa televize CNN však ukazuje, že demokratka přišla o Nevadu a Floridu, tedy státy, které se přikláněly spíše k ní a teď se vrátily mezi nerozhodnu­té.

 ?? Ještě před osmi lety ale podle ní nebyla na post prezidentk­y vhodná – kvůli sexuálním aférám jejího manžela. FOTO ČTK/ AP ?? Clintonovo­u podpořila i Obamová.
Ještě před osmi lety ale podle ní nebyla na post prezidentk­y vhodná – kvůli sexuálním aférám jejího manžela. FOTO ČTK/ AP Clintonovo­u podpořila i Obamová.
 ??  ?? Již za 9 dnů
Již za 9 dnů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia