Lidové noviny

Putin útok na Aleppo neobnoví

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

VALDAJ/PRAHA „Neustále protlačují vymyšlené, mytické hrozby v podobě věhlasné ruské vojenské síly,“povzdechl si ruský prezident Vladimir Putin na adresu západních kolegů. „Samozřejmě, je to velmi příjemné, někdy i výhodné, vydávat se za obránce civilizace, kteří ji brání před nějakými barbary,“pokračoval v proslovu v chápavém tónu. „Jenže podstata věci spočívá v tom, že Rusko se na nikoho nechystá zaútočit. Je to směšné. Vlastně i hloupé a nereálné… Počet obyvatel členských zemí NATO je 600 milionů lidí. V Rusku žije 146 milionů obyvatel.“

Posluchači z řad politologů, expertů v nejrůznějš­ích oborech, filozofů, bývalých vrcholných politiků i diplomatů souhlasně kývali hlavami. Spíše než diskusní fórum vybraných mozků tentokrát proslulý elitní Klub Valdaj připomínal tiskovou konferenci ruského lídra. Ten jejím prostředni­ctvím vzkázal světu řadu důležitých informací. Problém je, že Putinova slova dnes nepůsobí tak věrohodně, jako tomu bylo například před deseti lety.

Tentokrát Putin vyčíslil dlouhý seznam obvinění Západu. Především USA nařkl z vyzbrojová­ní a vytváření teroristic­kých skupin i z porušování mezinárodn­ího právního řádu. Tedy z toho, z čeho obviňuje EU i USA Moskvu. Putin také v reakci na nařčení z bombardová­ní škol a nemocnic v Sýrii připomenul, že „jisté státy bombardova­ly centrum Evropy, Bělehrad nebo Irák a pak Libyi“. Přesto působilo Putinovo vystoupení smířlivěji než jeho nedávné veřejné projevy. Vyzval totiž svět, aby skončil s „válkou slov“a soustředil se na „reálné problémy, které stojí před lidstvem“. Zcela jednoznačn­ě ovšem dal najevo, že nyní je řada na Západu – on ve věci Ukrajiny a Sýrie žádné ústupky jako první činit nehodlá.

Na druhou stranu včera ruského prezidenta jako vrchního velitele ozbrojenýc­h sil požádal gene- rální štáb ruské armády, aby dal příkaz okamžitě obnovit bombardová­ní Aleppa. Rebelové totiž prý příměří využívají k opevňovaní a přeskupová­ní. Večer prezident příkaz k obnovení útoku na město odmítl vydat.

Hříchy, ze kterých obviňují nás, padají na hlavu Západu. To byl hlavní motiv vystoupení na Valdajském diskusním fóru.

Důchod zatím ne

Z valdajské diskuse vyplynulo také to, že prezident se ještě do penze nechystá. Když moderátor položil otázku, kdy začne psátmemoár­y, viditelně se zarazil a bylo zřejmé, že dotaz pokládá za nejapný. „Vážený moderátor mi popřál odejít spokojeně do penze,“prohlásil pohoršeně. „I já si to přeji. Až přijde čas, bude správné to udělat.“Dal ale najevo, že jistě ještě dlouho bude „hlavou velmoci“.

Podle politologů bylo Putinovo valdajské vystoupení nudné, plné klišé a neustále se opakujícíc­h frází. Jak uvedl Kirill Rogov, Kreml se zjevně i přes pokračujíc­í chválu Donalda Trumpa připravuje na vítězství Hillary Clintonové. A Putinova valdajská řeč podle něj naznačuje navrhovaný kompromis: Vy uznejte, že Krym je ruský, a já s vámi začnu jednat o Sýrii a Donbasu.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Valdajské diskusní fórum dříve představov­alo možnost svobodné diskuse. Ve čtvrtek připomínal­o Putinovu tiskovou konferenci. FOTO ČTK/ AP ?? One man show.
Valdajské diskusní fórum dříve představov­alo možnost svobodné diskuse. Ve čtvrtek připomínal­o Putinovu tiskovou konferenci. FOTO ČTK/ AP One man show.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia