Lidové noviny

„Pokladnici moří“ochrání nová dohoda

- ROBERT SCHUSTER

SYDNEY/PRAHA Ochránci přírody na celém světě to považují za průlom při ochraně vzácných ekosystémů na planetě Zemi.

V Rossově moři před pobřežím Antarktidy má na ploše 1,55 milionu kilometrů čtverečníc­h vzniknout největší mořská přírodní rezervace na světě.

Příslušnou dohodu uzavřeli v australské­m Hobartu včera ráno středoevro­pského času členové Komise pro zachování živých mořských zdrojů v Antarktidě (CCAMLR), již tvoří 24 států a Evropská unie. né státy a Nový Zéland, jimž také připadne úkol nově vzniklou rezervaci chránit.

Americký ministr zahraniční­ch věcí John Kerry označil kompromis „za záruku pro zachování poslední nedotčené oceánské pustiny“. Dle odborníků by mohl mít dopad na životní podmínky více než deseti tisíc živočišnýc­h druhů žijících v oblasti Jižního oceánu.

Ve zdejším extrémním klimatu spolu žijí tučňáci, tuleni, velryby, delfíni, sépie a albatrosi. Ve vodě v Jižním oceánu, která je bohatá na živiny, žijí drobní korýši, tak zvaný kril. Ten představuj­e nejenom zdroj potravin pro ryby nebo mořské savce, ale je využíván jako krmivo pro rybářské farmy či k výrobě léčiv.

Navzdory dosaženému kompromisu považují některé ekologické organizace, jako Světový fond na ochranu přírody (WWF), dohodu za nedostateč­nou. Vadí jim její časová omezenost na dobu 35 let. „Zóny na ochranu moří musejí být zřízeny jednou provždy,“řekl k tomu Chris Johnson z australské pobočky WWF.

Naproti tomu Mike Walker z ekologické organizace Arctic Ocean Alliance ji označuje za přelomovou, protože na rozdíl od samotného teritoria Antarktidy nebyly rozsáhlé plochy okolních moří dosud nijak chráněny.

Dohodě dlouho bránil odpor Ruska

Rozhodujíc­í průlom v jednáních nastal, když Moskva vzdala svůj odpor proti vymezení velikosti území, na kterém měl být do budoucna zakázán rybolov.

Rusko tak bude smět i nadále lovit například ledovky antarktick­é, ovšem pouze na územích, kde jim v sítích uvízne méně nedorostlý­ch ryb. Další státy, které přijetí dohody v minulosti bránily, jako

Mořská přírodní rezervace u Antarktidy

Ukrajina nebo Čína, svůj odpor vzdaly již dříve. Nedotčenos­t zdejšího ekosystému, jenž bývá označován odborníky za „poklad- nici moře“souvisí i s tím, že se tam zřídkakdy dostanou lodě.

Antarktida, která se rozkládá okolo jižního pólu, je kontinen- tem s nejvyšší průměrnou nadmořskou výškou, zároveň je nejsušším, nechladněj­ším a největrněj­ším kontinente­m.

Je zcela pokryta ledem, přičemž jeho tloušťka dosahuje na některýchm­ístech více než čtyř tisíc metrů. Ve zdejším ledu je vázáno až devadesát procent veškerého ledu na planetě a odpovídá až sedmdesáti procentům celosvětov­ých zásob sladké vody.

V zimních měsících od března do září v Antarktidě vůbec nevychází slunce, v letních naopak nikdy nezapadne. V určitých oblastech Antarktidy dosahují teploty až minus devadesáti stupňů Celsia. Status šestého kontinentu je definován Mezinárodn­í dohodou o Antarktidě z roku 1959.

Ta stanoví, že zde mohou působit vědci z celého světa, kteří smějí provádět pouze výzkum sloužící k mírovým účelům. Její platnost vyprší v roce 2041.

Řada vědců působících na některé z výzkumných stanic se věnuje dopadům klimatický­ch změn. Mnozí očekávají, že kvůli oteplování moří se řada živočišnýc­h druhů postupně přesune do chladnější­ch vod u Antarktidy.

Až 35 let bude zakázán v Rossově moři při pobřeží Antarktidy veškerý rybolov, a to kvůli vzniku největší mořské přírodní rezervace na světě. Americký ministr zahraniční­ch věcí John Kerry označil kompromis „za záruku pro zachování poslední nedotčené oceánské pustiny“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia