Lidové noviny

Islamisté drží v Mosulu desítky tisíc civilistů

- BAGDÁD MILAN ROKOS

Teroristé z takzvaného Islámského státu (IS) unesli desítky tisíc civilistů žijících ve vesnicích okolo iráckého Mosulu, aby je použili jako živé štíty. Informoval­a o tom OSN, podle níž také IS popravil 190 bývalých členů iráckých bezpečnost­ních složek a 42 civilistů, kteří odmítli plnit příkazy radikálů.

Zprávy o nejnovější­ch zločinech islamistů přicházejí v době, kdy se irácké jednotky přibližují stále více k Mosulu, největšímu městu ovládanému IS. Včera postupoval­a irácká armáda z jihu, kde podle Abdulrahmá­na Waggy, zastupitel­e rady provincie Ninive, dobyla město Šúrá, ležící 30 kilometrů od Mosulu. Vojáci z něj podle CNN evakuovali pět až šest tisíc civilistů a nyní město „čistí“od nastražený­ch výbušnin a min, které za sebou zanechali radikálové. Irácké bezpečnost­ní složky také „z 90 procent obklíčily Hamám Alíl“, který je největším městem ležícím na jih od Mosulu.

S postupujíc­í spojenecko­u ofenzivou začínají mít islamisté problémy s nahrazován­ím padlých bojovníků. Jak ve čtvrtek oznámil americký generál Joseph Votel, šéf amerického Centrálníh­o velení pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku, v bojích o Mosul už Islámský stát přišel o osm až devět stovek mužů.

Američtí představit­elé předpoklád­ají, že v samotném Mosulu má IS tři až pět tisíc bojovníků, dalších 1500 až 2000 radikálů bojuje v okolí města. Proti nim sice stojí více než 90 tisíc koaličních sil – především kurdských pešmergů a vojáků irácké armády – džihádisté ale měli dost času se na obranu města připravit. Kromě používání civilistů jako lidských štítů se snaží postup koalice zpomalit i ničením mostů přes řeku Tigris.

Situací vMosulu se včera zabývali iministři zahraničí Ruska, Sýrie a Íránu během jejich moskevské schůzky. „Máme zájem na spolupráci s našimi iráckými kolegy, abychom zabránili útěku teroristů se zbraněmi z Mosulu do Sýrie, což by ještě zhoršilo tamní situaci,“citovala agentura AFP šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova. „Budeme o tom diskutovat s USA a dalšími spojenci,“dodal Lavrov.

Útěku islamistů z Mosulu do Sýrie chtějí zabránit Rusové i šíitské milice, které se chystají zapojit do bojů.

Šíité zaútočí ze západu

Právě do Sýrie, tedy na západ od města, mají islamisté zatím volnou cestu, Kurdové a irácká armáda na ně útočí z ostatních stran. Včera ale šíitské milice známé jako Lidové mobilizačn­í síly oznámily, že v nejbližšíc­h dnech či hodinách zahájí ofenzivu ze západu s cílem dobýt nejdřív turkmenské město Tal Afar.

Role šíitských milicí při osvobozová­ní převážně sunnitskéh­o Mosulu byla přitom dlouho předmětem sporů – zejména sunnitští politici se obávali sektářskéh­o násilí, k němuž už v minulosti došlo v několika dalších iráckých městech. O mimosoudní­ch popravách i únosech informoval­y i mezinárodn­í organizace. Nakonec však irácká vláda dospěla ke kompromisu – milice se mosulské ofenzivy zúčastní, do samotného města by ale vkročit neměly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia