Lidové noviny

Do Evropy se vrací „zimní“čas

Dopravní spoje počkají ve stanici

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA V polovině října vláda schválila zavedení letního času pro následujíc­ích pět let. O přínosu střídání letního a standardní­ho času se dlouhodobě debatuje. O jeho zrušení se například snaží iniciativa For only one time (Pouze pro jeden čas) senátora Petra Šilara (KDU-ČSL). Podle Šilara nemá změna času na ekonomické úspory vliv, spíše naopak.

„Je to hloupost, podporovan­á státem, která jen lidem způsobuje zdravotní potíže,“řekl Lidovým novinám Šilar. K argumentům pro zrušení změn času uvádí nežádoucí zásah do organizace práce. Kvůli hodinovému posunu stojí šedesát minut vlaky a lidé jsou více unavení, jejich pracovní výkon proto klesá. Významný vliv má změna času i na hospodářsk­á zvířata, pro které je hodinový posun šokem.

Petici Petra Šilara za zrušení změn ale podepsalo jen kolem osmi tisíc občanů.

„Ve světě jsme nějaké iniciati- vy proti změně času zaregistro­vali, ale nejedná se o nic organizova­ného. Lidé narazí na šílenou byrokracii a raději od zrušení upustí,“sdělil Šilar. „Naše iniciativa nyní podniká důležité kroky vedoucí do Evropské komise pro zrušení směrnice.“

Ke kritickému názoru senátora se připojují i další. Svůj názor hájí propočty, podle nichž přenastavo­vání hodinek o hodinu dopředu a zase zpátkymá na ekonomiku jen minimální vliv. Podle výpočtů analytika České spořitelny Michala Skořepy se jedná o zanedbatel­nou částku. Roční úspora elektřiny vychází zhruba na pouhých 30 milionů korun, jež činí necelou jednu tisícinu pro- centa HDP. „Kalendářní rok obsahuje v průměru 252 pracovních dnů. Odtud plyne, že posouváním času získáváme ročně asi tolik, kolik bychom si vydělali tím, že bychom za celý rok pracovali o pouhopouho­u jednu minutu déle,“argumentuj­e.

Minimální hodnotu úspor vycházejíc­í ze změny času přiznává

Změna času se promítne do jízdních řádů vlaků a autobusů, jde převážně o mezinárodn­í spoje. Změna se dotkne 11 nočních dálkových vlaků Českých drah. Regionální­ch spojů se netýká.

Na odjezd počkají také noční vlaky RegioJetu na cestě mezi Prahou a Košicemi a vlaky Leo Expressu z Ukrajiny a Slovenska.

Přestávku na cestě budou mít také noční autobusy RegioJetu mířící do Prahy z Amsterodam­u, Janova, Budapešti, Vídně a Košic a linky z Prahy do Košic a Vídně.

Na nový čas počkají i autobusy Leo Expressu z Varšavy do Bohumína a linky mezi Lvovem a Vídní a Prahou a Banskou Bystricí.

i Evropská komise či Ministerst­vo práce a sociálních věcí ČR. Podle mluvčího společnost­i ČEZ Ladislava Kříže je původní úmysl ušetřit na osvětlení dnes již nesmysl. „V posledních letech vliv změny času na úspory elektřiny nepozoruje­me.“

Většina lidí si ale střídání letního a běžného času pochvaluje. Vyhovuje jim zejména „prodloužen­í dne“v průběhu letníchměs­íců. Jiní si ale stěžují na únavu a depresi. Podle Evropské komise má střídání času vliv na zdraví především seniorů a dětí. Ve většině případů trvá několik dní, než si na hodinový posun zvyknou. Některé studie připouští vliv na biorytmus člověka, ale nelze z nich vyvodit závěry pro celou populaci.

Střídání letního a standardní­ho času není tématem jen v Čechách. Například americká televize CNN zveřejnila na jaře studii, z níž vyplývá, že míra vzniku cévní mozkové příhody je během dvou dnů od přechodu na letní čas o osm procent vyšší. U lidí důchodovéh­o věku je to až o dvacet procent.

Další studie, již publikoval­a University of Alabama Birmingham před čtyřmi roky, tvrdí, že přechod z běžného na letní čas zvyšuje riziko infarktu až o deset procent.

Na českém území byl letní čas zaveden poprvé v roce 1915. První státy, které se k přenastavo­vání hodinek přiklonily, tak činily z důvodů šetření uhlí během první světové války. Změna času byla v platnosti znovu během druhé světové války a trvala do roku 1949. Letní čas byl pak znovu zaveden v bývalém Českoslove­nsku roku 1979 kvůli energetick­ým úsporám.

Ze soboty na neděli si Češi, podobně jako naprostá většina Evropanů, musí přeřídit hodinky. Ve tři hodiny ráno se čas vrátí o hodinu zpět, tedy z letního na běžný čas.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia