Lidové noviny

Velké obchody byly zavřené, lidé nakupovali na webu

-

PRAHA Poprvé se včera v praxi uplatnil zákaz prodeje ve větších obchodech. Podle nové legislativ­y musí zavřít na Nový rok, Velikonočn­í pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12.00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečníc­h, lékárny, čerpací stanice, prodejny na letištích nebo nádražích či na prodejny v nemocnicíc­h.

Dvanáct prodejců včera podle České obchodní inspekce porušilo zákon, když provozovny nechalo otevřené. Z poloviny šlo o autobazary, bazary či second handy. Bazary podle zákona mají mít o vybraných svátcích zavřeno bez ohledu na plochu obchodu.

ČOI včera podle mluvčího úřadu Jiřího Fröhlicha kvůli dodržování otevírací doby obchodů o svátcích provedla 429 kontrol. Společnost­em, které nové nařízení porušily, hrozí pokuta až milion korun. O které provozovny se jedná, nechtěla inspekce sdělit.

Řada internetov­ých obchodníků včera v souvislost­i se zavřením kamenných prodejen registrova­la vyšší zájem o nakupování ve svých e-shopech. Zároveň ale někteří uvedli, že očekávají kvůli zavřeným prodejnám pokles tržeb.

Například internetov­ý obchod s potravinam­i Koloniál.cz zaznamenal více než 40procentn­í nárůst objednávek. „Překvapily zejména regiony, kde si objednala celá řada nových zákazníků. V tomto ohledu se velkým překva- pením stala oblast Teplicka, kde jsme zaznamenal­i dokonce 60procentn­í nárůst oproti běžným pátečním dnům, silné však bylo i Pardubicko a Plzeňsko,“uvedl mluvčí firmy Jan Řezáč. Podle něj u objednávek zcela převažoval­y víkendové zásobovací nákupy a průměrná hodnota nákupu stoupla o 23 procent.

Podobnou zkušenost hlásí také e-shop s potravinam­i Rohlík.cz. „Počet nákupů byl o něco větší, než je obvyklé,“uvedla Michala Gregorová z tohoto internetov­ého obchodu.

Pokles počtu návštěvník­ů o 50 procent pak odhaduje kvůli svátku ředitel nákupního centra na česko-rakouské hranici Freeport Fashion Outletu v Hatích na Znojemsku Jan Procházka. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia