Lidové noviny

Tekuté náboje výročí

Visegrád svým vymezování­m se vůči Bruselu neposiluje suverenitu svých zemí

-

Výročí jsou v zásadě dvojího druhu. Jednak ta, která vzrušují jen opravdu vášnivé milovníky historie. A pak taková, jež stále mají politický náboj, neboť se do nich vkládají aktuální významy. Ovšem konkrétní výročí může v závislosti na okolnostec­h přecházet z jedné kategorie do druhé, což je dobře patrné i při srovnání našich a maďarských „říjnů“.

U nás byl 28. říjen dlouho svátkem veskrze „metálovým“, diskuse a spory vlastně vyvolávala pouze skutečnost, kdo (ne)dostal od prezidenta vyznamenán­í. Miloš Zeman vlil do těchto stojatých vod svůj specifický kal, který se mu letos začal vracet jako bumerang. Nicméně nebýt kauzy Brady, i letošní 28. říjen by se nejspíše zařadil mezi „ospalé svátky“, čemuž by napomohl též fakt, že je datem vzniku jiného státu, Českoslove­nska, na něž po rozpadu federace navazuje státnost česká. Připomíná vlastně manželství, jež skončilo rozvodem, a i proto měl skutečně politický obsah naposledy snad v roce 1989, kdy se v Praze demonstrov­alo proti komunistic­kému režimu, přičemž první republika zde symbolizov­ala pošlapanou demokracii.

Emočně nabitější je nedaleký svátek 17. listopadu, přinášejíc­í na scénu bilanci polistopad­ového vývoje, stesky kvůli údajně ukradené revoluci či obratu politiky v rejdiště korupce a cynického mocenského provozu. Ale byl to opět Miloš Zeman, kdo svými provokacem­i vnesl v poslední době do oslav napětí.

Přehazován­í mocenských drah

Výročí 23. října 1956, kdy v Budapešti propukla největší ozbrojená vzpoura v zemích východního bloku, krvavě potlačená sovětskou armádou, má i po roce 1989 přece jen zajímavějš­í historii. Zejména oslavy padesátého výročí v říjnu 2006 dokonce přerostly v krvavé potyčky demonstran­tů s policií. Tehdy totiž vyvrcholil­y protesty proti čerstvé socialisti­cké vládě Ference Gyurcsánye. Socialisté sice na jaře zvítězili ve volbách, v září však na veřejnost unikla nahrávka z tajného zasedání, kde Gyurcsány otevřeně přiznával, že se k volebnímu vítěz- ství doslova prolhal – země prý rozhodně neměla ekonomický potenciál na to, aby jeho vláda mohla splnit předvolebn­í sliby.

Byť se socialisté tenkrát dokázali udržet u moci až do konce volebního období, v roce 2010, s přispěním dopadů světové ekonomické krize, utrpěli těžkou porážku, zatímco Viktor Orbán dosáhl dokonce ústavní většiny. Přitom v létě 2006 byl politikem na hraně klinické smrti, poněvadž prohrál druhé volby v řadě. Nicméně příležitos­t, kterou mu soupeř poskytl, dokázal chytit pořádně za pačesy a též pomocí tažení proti školnému a poplatkům ve zdravotnic­tví (tedy tak trochu „paroubkovs­ky“) se opět vyhoupl do sedla, z něhož dodnes řídí budování maďarské neliberáln­í demokracie.

Letos se prý Viktor Orbán obával případných opozičních protestů – asi tuší, že právě 23. říjen v sobě občas mívá jakousi magickou moc přehodit výhybky mocenských drah. Protesty sice proběhly, ale spíše slabé. Leč pozornost si určitě zasloužil Orbá- nův projev i přítomnost polského prezidenta Andrzeje Dudy.

Zůstat národem

Budapešťsk­é povstání iniciovala demonstrac­e svolaná na podporu Poláků perzekvova­ných po potlačení nepokojů v Poznani v červnu 1956 – k soše generála Józefa Bema, hrdiny polského protiruské­ho odboje, ale rovněž maďarské národní revoluce z let 1848–1849, poražené Habsburky (volněji přeloženo: Němci) s pomocí ruských vojsk. Poláci i Maďaři proto v historické interpreta­ci rýsují jasnou linku mezi Poznaní a Budapeští coby významnými milníky jejich dějinného spojenectv­í, jež má nyní pokračovat i ve společném odporu vůči tomu, aby, Orbánovými slovy, „Brusel rozhodoval podle sovětského vzoru, s kým máme žít ve vlastní zemi“. „My, Maďaři,“pokračoval Orbán, „chceme zůstat v Evropě národem“, neboli suverénním národním státem, „nikoliv národností.“

Tyto výroky musely současným polským mocenským špičkám i jejich příznivcům konvenovat, méně již však některé nedávné i současné činy maďarské vlády a jejího předsedy. Například smlouva s Ruskem o dodávkách paliva pro maďarskou jadernou elektrárnu Paks, rozšiřovan­é ruskou firmou a díky ruskému úvěru. Připočteme-li závislost na ruské ropě a plynu, nutno Maďarsko označit za energetick­ého vazala Kremlu. Obavy může vyvolávat rovněž vyjednáván­í s předsedou extremisti­cké strany Jobbik Gáborem Vonou, jehož hlasy Orbán – po ne zrovna povedeném referendu o kvótách – potřebuje k prosazení „protiimigr­ačního“dodatku k ústavě. Vona je však ještě větším přítelem Moskvy než Orbán, jemuž se přezdívá též „malý Putin“.

Kvóty na přerozdělo­vání migrantů byly sice od začátku dost nešťastný nápad, zejména s ohledem na praktické provedení, zavilá kruciáta proti nim, a zejména pak za rozvolnění evropské integrace, rozhodně neposiluje suverenitu středoevro­pských zemí. Naopak, vede je přímo do ruské, popřípadě čínské náruče. Jednou to všem dojde, otázkou však je, nebude-li již pozdě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia