Lidové noviny

Kdo není s námi...

Je účelnější přít se věcně, nikoli kádrovácky

-

Letošní oslavy výročí vzniku republiky ovládla hysterie. Odpůrci prezidenta vidí v účasti či neúčasti na oslavách na Pražském hradě mravní křižovatku společnost­i a spoluobčan­y, kteří do Vladislavs­kého sálu šli, mají za jedince, kteří selhali, možná dokonce čínské a ruské kolaborant­y. Druhá strana je neméně excitována, od hradních ideologů slyšíme plamenné řeči o Majdanu a nenávistné zesměšňová­ní odpůrců Hradu jako přihlouplý­ch a zoufalých fanoušků Karla Schwarzenb­erga. Obojí je zjevně přehnané a rétorika obou stran ze všeho nejvíc připomíná komunisty vyžadující konformitu se „správným“názorem. V padesátých letech byla „normalita“traktována heslem Kdo nejde s námi, jde proti nám a velmi výstižně to zformulova­l i Gustáv Husák, když vyhlašoval normalizac­i: Nech odpadne, čo je kolísavé...

Stačí pár hodin neviset na internetu a sociálních sítích a jednomu hned přijde, že se vlastně nic přelomovéh­o neděje, rozhodně neprožívám­e žádnou revoluční situaci, kdy se lámou charaktery a zápasíme o osud republiky. Skupina politiků, umělců a inteligenc­e uspořádala své vlastní oslavy státního svátku a vyzývá k bojkotu Hradu. Mají k tomu nejen pádné důvody, ale hlavně na to mají právo.

Kdyby se ale občanští aktivisté trochu zamysleli, museli by dojít k faktu, že zahraniční politiku řídí vláda, a tedy největší díl rozhořčení se má dostat panu Sobotkovi a spol. Oni totiž mají nejen oprávnění, ale i prostředky na to, aby prezidenta republiky v jeho excesech umravnili. Zjevně se jim ale nechce. Miloš Zeman není příčinou „všeho zla“.

Nicméně hradní ekipa je opravdu velice žalostným vzorkem naší společnost­i, ve lhaní, vymlouvání a urážení se jí v téměř stoleté historii republiky jen tak něco nevyrovná. Spíš než na rozhořčení je ale čas na přemýšlení, jaká opatření učinit, aby se podobné opilecko-egomaniack­é epizody neopakoval­y. Rozhodně bychom ale neměli ty, kdo z nějakých důvodů bojkot Miloše Zemana odmítnou, „vylučovat z národa“. Je to jednak směšné a pak to jen ukazuje, nakolik jsou podobné protesty spíš než kritikou výletem do psychiky mravně rozhořčený­ch.

Stejně jako ten, kdo veřejně odmítá Miloše Zemana, automatick­y není frustrovan­ý volič pana Schwarzenb­erga, ani každý, kdo na Hrad šel, není kolaborant. Chceme-li situaci zlepšit, tlačme na všechny čtyři ústavní činitele, kteří se slouhovsky omlouvali Pekingu. Bez nálepkován­í. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia