Lidové noviny

Svět viděný z Valdaje

Kdo sleduje Putina, ať se potom necítí překvapeně

-

Vladimir Putin rád mluví před reprezenta­tivními fóry, kde slova získají zásadní ráz. Někdo je pak může vnímat jako mesianisti­cké poselství Západu, jež je Rusku historicky vlastní, jiný jako revanš za porážku ve studené válce a rozpad vlastního impéria. Ale ty nuance nejsou v jádru až tak důležité. Důležitějš­í je sledovat, co chce Putin svými slovy Západu sdělit – a ještě důležitějš­í je to, jak potom sám reaguje na nereakci Západu. Platí to pro nynější zasedání mezinárodn­ího valdajskéh­o fóra v Soči, ale ještě více to vynikne ve zpětném pohledu. Putinovo poselství se totiž nemění. Stále bojuje za uznání takové mocenské role pro Rusko, jaká mu podle něj i podle většiny Rusů přísluší a jakou prý zejména USA („samozvaný vítěz studené války“) odmítají uznat.

Poprvé to Putin vyslovil v únoru 2007 na bezpečnost­ní konferenci v Mnichově. Tehdy na jeho argumenty Západ nereagoval, západní média jeho vystoupení spíše přehlížela, ale o rok a půl později se všichni hrozně divili, když ruské tanky zasáhly v Gruzii. V září 2013 řekl Putin totéž přímo ve Valdaji (na jubilejním, desátém fóru). Západ to opět vnímal jako mesianismu­s či slovní revanšismu­s. Jenže uběhlo pět měsíců a všichni se hrozně divili, když Putin vyhodnotil revoluci na Majdanu jako protiruské spiknutí Západu, Krym obsadili „zelení mužíčci“a Moskva celý ukrajinský poloostrov anektovala.

Teď Putin opět opakuje staré argumenty: některé státy mění řád světa podle svých zájmů; kdo bombardova­l Bělehrad, Irák či Libyi, ať uzná ruské nálety na Aleppo. Jen trochu poučený člověk by to shrnul následovně: pokud USA vyhlásí bezletovou zónu v Sýrii, nikdo by se neměl divit, bude-li to Rusko považovat za důvod k vojenské reakci. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia