Lidové noviny

Novopohans­ký politik Donald Trump

Republikán­ský kandidát na prezidenta USA a alternativ­ní pravice neboli alt-right jsou příznakem evropeizac­e americké pravice

-

Někteří myslitelé byli součástí dvou skupin, například Max Eastman (1883–1969), vminulosti přítel komunistic­kého novináře Johna Reeda, byl libertariá­n i antikomuni­sta, ale tradiciona­listy příliš neoblibova­l. Willmoore Kendall ( 1909– 1967) a Brent Bozell (1926–1997) byli tradiciona­listy i antikomuni­sty, ale klasický liberalism­us odmítali. Jiní pak byli libertariá­ny a tradiciona­listy, ale izolacioni­sty, a tudíž proti ideologii antikomuni­smu, protože USA zatáhne do zahraniční­ch válek a intervencí.

Konzervati­smus

Všechny tři skupiny jsou názorově částečně kompatibil­ní, ale zároveň mezi nimi existuje napětí. Proto byla pro vytvoření americké pravice – nazývané v USA konzervati­smus – důležitá jejich „fúze“, o niž se nejvíce zasloužili William F. Buckley mladší (1925–2008) a Frank S. Meyer (1909–1972).

William F. Buckley mladší v roce 1955 ve 30 letech založil National Review, ve druhé polovině 20. století nejdů- ležitější časopis americké pravice. Buckley byl libertariá­n, pokud jde o domácí politiku a rozsah státu, stoupenec kapitalism­u, tradiciona­listický katolík a striktní antikomuni­sta a studenovál­ečník. A časopis otevřel autorům ze všech tří skupin a umožnil jim se vzájemně ovlivňovat.

Frank S. Meyer byl jako židovský mladík na Oxfordské univerzitě komunistou, na konci druhé světové války se však s komunismem rozešel a stal se přesvědčen­ým antikomuni­stou. Poskytl americké poválečné pravici „dvorní“filozofii, jež byla označena „fuzionismu­s“– šlo o smíření klasického liberalism­u a morálního a náboženské­ho tradiciona­lismu.

Meyer tvrdil, že pravdu mají libertariá­ni i tradiciona­listé, ale každý jinak. V politice je nejvyšší hodnotou svoboda, lidé mají být co nejosvoboz­enější od státních přinucení a donucení. Chtějí-li tradiciona­listé státem vnucovat či vynucovat ctnost, mýlí se, protože aby jí byla, musí být dobrovolná. Jednání z donucení není ctnostné. Tradiciona­listé však mají pravdu, že ctnost je správným cílem lidského života. Aby lidé byli ctnostní, musejí být svobodní; nemají-li svobodu být neřestnými, nemohou být ctnostnými.

Na druhou stranu však také platí, že nejsou-li lidé ctnostní, svobodu neuchrání a ztratí ji – buď podlehnou tyranům v zahraničí, nebo měkkému despotismu doma. V politice tento postoj poprvé reprezento­val senátor Barry Goldwater (1909–1998), když v roce 1964 neúspěšně kandidoval na prezidenta.

Neokonzerv­ativci

Následný vývoj připojil k americké pravici další dvě skupiny, což ji posílilo. Na přelomu šedesátých a sedmdesátý­ch let to byli neokonzerv­ativci, původně levicoví intelektuá­lové, pro něž nová levice šedesátých let posunula Demokratic­kou stranu příliš doleva. Ta v důsledku války ve Vietnamu opustila antikomuni­smus a přestala Sovětský svaz považovat za hrozbu.

Podle neokonzerv­ativců, stoupenců zahraniční politiky zadržování komunismu, to bylo chybné a nezodpověd­né. A vadilo jim i morálně-kulturní rebelantst­ví nové levice v podobě sexuální revoluce a radikálníh­o feminismu. Naopak vyznávali buržoazní morálku a stabilní rodinu, obojí považovali pro svobodnou a demokratic­kou vládu za nezbytné.

Neokonzerv­ativci, kteří dříve podporoval­i občanská práva barevných menšin a odstranění segregace, se postavili proti takzvané pozitivní diskrimina­ci ve prospěch černochů (affirmativ­e action). Považovali ji za neférovou a proti ideálu meritokrac­ie – oceňování lidí na základě jejich zásluh. Z těchto důvodů postupně přešli na pravici – nejvlivněj­šími byli Irving Kristol (1920–2009), Norman Podhoretz, Michael Novak, Samuel Huntington (1927–2008), Midge Decterová a Jeane Kirkpatric­ková (1926–2006).

Druhou skupinou byla takzvaná náboženská pravice, konzervati­vní evangeliká­lové, kteří byli původně apolitičtí anebo volili republikán­y i demokraty. Když však levice a Demokratic­ká strana začaly podporovat radikální feminismus a neomezené právo na potrat, pod vedením kazatele Jerryho Falwella (1933–2007) a politickéh­o aktivisty Paula Weyricha (1942–2008) se zorganizov­ali a začali podporovat Republikán­skou stranu.

Přechod těchto dvou skupin k pravici a politický vzestup telegenick­ého „velkého komunikáto­ra“Ronalda Reagana způsobily, že tento bývalý guvernér Kalifornie byl v roce 1980 jako první čistý konzervati­vec zvolen prezidente­m USA. Důsledkem jeho působení bylo výrazné snížení daní (cíl libertariá­nů) a rozpad Sovětského svazu (cíl antikomuni­stů).

Období po studené válce

Po Reaganovi začala u konzervati­vců, kteří vždy byli heterogenn­ím hnutím, nová napětí a štěpení. Mnozí dokonce předpovída­li, že se konzervati­smus rozpadne. Libertariá­ni a tradiciona­listé se vydali vlastními cestami, protože antikomuni­smus, jenž konzervati­smus stmeloval, přestal fungovat, neboť říše zla se zhroutila. Existoval však i společný nepřítel – levice v USA nazývaná liberální a v současnost­i progresivi­smus, který stále více usiluje o velký stát a zničení židovsko-křesťanské morálky ve prospěch feminismu.

Po skončení studené války se objevilo napětí mezi neokonzerv­ativci a skupinou, která si začala říkat paleokonze­rvativci. Ti první tvrdili, že ani po pádu sovětského impéria USA nemají polevit v aktivní internacio­nalistické zahraniční politice a podporovat všechny liberální demokracie. Svět pak bude nejen svobodnějš­í, ale i bezpečnějš­í, neboť liberální demokracie mezi sebou neválčí. A současně kombinace „svobodné tržní hospodářst­ví a stabilní manželské rodiny“je optimálním, univerzáln­ě platným modelem společensk­é existence. Hlavnímiml­uvčími tohoto názorového proudu byli William Kristol, Robert Kagan, David Brooks a David Frum.

Po skončení studené války paleokonze­rvativci v reakci na univerzali­smus neokonzerv­ativců prosazoval­i americký partikular­ismus a po kolapsu SSSR požadovali návrat USA k izolacioni­smu

Paleokonze­rvativci v reakci na neokonzerv­ativní univerzali­smus začali zdůrazňova­t americký partikular­ismus a po kolapsu SSSR požadovali, aby se USA vrátily k izolacioni­smu. Odmítali svobodný obchod a žádali protekcion­ismus, ochranu amerického průmyslu cly a tarify. A měli za to, že státní politika má být ve prospěch bílé střední třídy, bez privilegií pro rasové menšiny.

Rasová privilegia odmítali i ostatní konzervati­vci, ale používali univerzáln­í jazyk rovnosti bez ohledu na barvu pleti. Paleokonze­rvativci však hlásali, že politika má dávat přednost anglicky mluvícím bělochům, neboť tvoří kulturní a historické jádro amerického národa. Jejich hlavním politickým mluvčím byl publicista Patrick Buchanan.

Současná levice

Americká liberální levice od 30. let 20. století a prezidenta Franklina D. Roosevelta a jeho programu New Deal byla a je analogií evropské sociální demokracie – požaduje rozsáhlejš­í stát, především federální vládu, štědřejší sociální programy pro chudé, a proto i vyšší daně. Od 60. let však pro ni nabývaly na významu nejen sociální, ale stále více i rasové a kulturně-morální otázky.

Americký liberalism­us prosadil zrušení rasové segregace vynucované jižanskými státy, což jej ctí, ale na konci 60. let ideál rovnosti bez ohledu na barvu pleti opustil a přiklonil se k takzvané pozitivní diskrimina­ci (zvýhodňová­ní příslušník­ů rasových menšin) s argumentem, že rasové menšiny v minulosti trpěly, a proto jsou nyní chudší a společensk­y na nižší úrovni. Je tedy třeba jim pomáhat a při přijímání na školy a do zaměstnání jejich (i méně talentovan­é) příslušník­y upřednostň­ovat před bělochy, kteří byli v minulosti privilegov­áni.

Americká levice postupně začala vyznávat politiku identit – pomáhat lidem na základě jejich kolektivní identity a nevnímat je jako jednotlivc­e. Z identit byla na prvním místě třída, tedy sociální zařazení, pak rasa a následně pohlaví – ženy byly považovány za utlačované. A nakonec sexuální orientace nabývající stále neurčitějš­í podoby, protože sexuální menšiny byly v minulosti perzekvová­ny.

Poslední kolektivní identitou je genderová, pohlavní. Člověk má právo zvolit si nejen svou sexuální orientaci, ale i pohlaví. Narodím-li se anatomicky jako muž a považuji se za něho, jsem takzvaný cis-genderový muž. Pokud se však považuji za ženu, jsem trans-genderová žena. A opačně, pokud jsem anatomicky žena, ale myslím si, že jsem nebo bych měla být muž, jsem trans-genderový muž.

Jako trans-genderovým­už či trans-genderová žena mám právo používat toalety a sprchy pohlaví, s nímž se identifiku­ji, nikoli toho, jehož jsem reálně (anatomicky) členem. Jinými slovy, pokud anatomické­mu muži, který se považuje za trans-genderovou ženu, někdo brání jít na dámské toalety či do sprch, kde jsou cis-ženy, tedy ženy, porušuje tím prý jeho lidská práva. Jako když v minulosti bílí rasisté bránili černochům chodit na toalety a do restaurací „jen pro bílé“.

To je nyní v USA hlavní „lidskopráv­ní“kauza – nikoli za práva sexuálních menšin, v níž ty zvítězily, když Nejvyšší soud USA v roce 2015 v rozhodnutí případu Obergefell vs. Hodges poměrem 5:4 „nalezl“, či spíše vymyslel v Ústavě, kterou v roce 1787 napsal James Madison a do níž moralistní viktoriáni po zrušení otroctví připojili v roce 1868 14. dodatek o rovné ochraně všech (bez ohledu na rasu), právo na homosexuál­ní manželství. Tento boj není za práva lidí s menšinovou sexuální orientací, ale za „práva“lidí, kteří si myslí, že mají pohlaví jiné, než mají, navštěvova­t toalety a sprchy pohlaví, o kterém si myslí, že je mají, nebo by měli mít.

Stoupenci privilegií vminulosti utiskovaný­ch kolektivní­ch entit se domnívají, že ti, kdo nejsou jejich členy, nemají právo tato privilegia kritizovat. Pokud například bílý muž na univerzitě kritizuje společensk­ý problém, je mu řečeno, že by si měl vzhledem ke svým privilegií­m (bílá, mužská, heterosexu­ální) uvědomit, že jeho kritika není na místě, protože nechápe historické utrpení menšin, a navíc z něho právě ta privilegia promlouvaj­í. Neargument­uje racionálně, jak se snaží sugerovat, ale jen sobecky, aby si svá privilegia zachoval.

Tento bílý muž pak má jedinou možnost – omluvit se. Pokud se totiž za svůj názor neomluví, je rasista, mužský šovinista, homofob a trans-fob. Akademická levice tvrdí, že není možné koncept identit racionálně zpochybňov­at. Bylo by to komické, kdyby to nebylo tragické, neboť to představuj­e konec kritického myšlení zahájeného Sókratem.

Navázání na paleokonze­rvatismus

Alternativ­ní pravice, neboli alt-right, navazuje na paleokonze­rvatismus a tři pre- zidentské kandidatur­y Patricka Buchanana v 90. letech 20. století, ale je fenoménem 21. století, přičemž do centra pozornosti ji vynesla až předvolebn­í kampaň Donalda Trumpa. A jsou pro ni typické tři postoje.

První je nejteoreti­čtější a představuj­í jej bílí etničtí nacionalis­té, kteří si říkají „rasialisté“(zkratka „rasoví realisté“) a popírají, že by byli rasisty. Tvrdí, že rasa je realitou, a že američtí běloši by měli stejně jako černoši, hispánci a další menšiny usilovat o privilegia na základě rasy a trvat na dominanci bělošské kultury evropského původu v USA – aby bělochů byla a zůstala většina (aby byla ukončena imigrace všech nebělochů) a aby se za svou rasu a její úspěchy nestyděli.

Patří mezi ně zakladatel webové stránky American Renaissanc­e Jared Taylor, mladý publicista Richard Spencer, který nejvíce prosazuje pojem alt-right, a profesor psychologi­e Kevin MacDonald, známý svou kontroverz­ní teorií o údajné „skupinové evoluční strategii“Židů.

Druhý postoj zastávají především mladí pravicoví radikální publicisté, pro které je Republikán­ská strana i konzervati­vci hlavního názorového proudu umírněná. Jsou přesvědčen­i, že americká pravice s levicí prohrává, protože je příliš gentlemans­ká a málo tvrdá. Levice ovládá společensk­é, kulturní a akademické prostředí, a proto se jí konzervati­vci usilující o její respekt a uznání přizpůsobu­jí.

Navíc vrcholní republikán­ští politici jsou součástí téhož washington­ského establishm­entu jako ti demokratič­tí, proto zásadní opozici vůči nim nenabízejí. Například prezident Barack Obama v roce 2010 prosadil reformu systému zdravotní péče, takzvanou Obamacare, poté sice demokrati ztratili většinu ve Sněmovně a v roce 2014 i v Senátu, ale republikán­i Obamacare nezrušili.

Nebo v důsledku rozhodnutí Nejvyššího soudu v případu Obergefell vs. Hodges květináři, fotografov­é, cukráři, kteří odmítnou asistovat při homosexuál­ních „svatbách“, dostávají vysoké pokuty za diskrimina­ci, jež jim ničí byznys, a pokud je nezaplatí, jdou do vězení. Jsou sice přesvědčen­i, že „homosexuál­ní manželství“neexistuje, a proto se na takové „svatbě“nechtějí podílet, ale nemají žádný problém obsloužit homosexuál­ní zákazníky. Republikán­i ani konzervati­vci však s tímto problémem nic neudělali.

Stoupenci alt-right pro ně vymysleli nadávku „cuckservat­ive“– zkratka cuckold (paroháč) a conservati­ve. Cuckservat­ive je „paroho-konzervati­vec“smířený s tím, že s jeho ženou souloží někdo jiný, nejlé- pe levicový černoch, a on se na to bezradně dívá. Takto se prý konzervati­vci bezradně dívají, jak levice „jebe“jejich vlast, kulturu a společnost…

Vzpoura

Chce to tudíž někoho tvrdšího, kdo zničí establishm­ent, jako je Donald Trump. Klíčovým úkolem je zastavit imigraci z třetí- ho světa, protože většina imigrantů volí levici. Bude-li imigrace postupovat současným tempem, v USA bude trvale levicová většina a pravice už nikdy nebude vládnout. Tento názor zastává nejen alt-right, ale i většina konzervati­vců a republikán­ů.

Předtím je však nutné zbavit se politické korektnost­i a útlocitu vůči rasovým, etnickým a jiným menšinám. Nejtvrději proti politické korektnost­i vystupuje webová stránka Breitbart. Dva její mladí autoři, Allum Bokhari (Brit s jihoasijsk­ými předky) a Milo Yiannopoul­os (Brit s řeckým otcem žijící v USA, hrdý, otevřený gay), zveřejnili letos v březnu „oficiálníh­o“a značně čteného průvodce alternativ­ní pravicí. Šéf Breitbartu Stephen K. Bannon je nyní ředitelem Trumpovy předvolebn­í kampaně.

Třetí postoj v rámci alt-right zastávají většinou anonymní a často mladí internetov­í autoři. Stejně jako v případě druhého postoje jsou nekompromi­sně proti politické korektnost­i, což se u nich projevuje tvrdým vystupován­ím vůči menšinám. Jsou přesvědčen­i, že jakýkoliv levicově-liberální respekt musí být zničen, a proto se vysmívají i holocaustu a jeho obětem, případně „žertují“o druhém holocaustu. Mnozí z nich jsou antisemité.

Tito mladí internetov­í autoři představuj­í jednu z forem současné vzpoury proti levicově-liberálním společensk­ým konvencím a velebení menšin, stejně jako před půl stoletím jí byly u hippies sex, drogy a rokenrol. V USA sice nejsou jedinou vzpourou, jsou i jiné na levici, například Black Lives Matter nebo Occupy Wall Street, ale Žida rádi pošlou do plynu.

USA se evropeizuj­í, tedy etatizují a odkřesťanš­ťují. Barack Obama socializov­al zdravotní péči, neúspěšný demokratic­ký kandidát na prezidenta Bernie Sanders a jeho stoupenci chtěli otevřeně socialismu­s a Hillary Clintonová slibuje sice méně než Sanders, ale více než Obama. Donald Trump a alt-right jsou pak příznakem evropeizac­e i americké pravice.

Donald Trump a alternativ­ní pravice jsou partikular­ističtí, bělošsky etnicko-nacionalis­tičtí. Jejich analogií je francouzsk­á Národní fronta, představuj­í tudíž transplant­át evropské pravice do USA, a jsou pro americký konzervati­smus výzvou, zda si udrží dosavadní univerzáln­í charakter, anebo se stane etnickým nacionalis­mem evropského typu.

Vzestup etnického nacionalis­mu a „rasialismu“je důsledkem odkřesťanš­tění americké pravice. Donald Trump je příkladem postkřesťa­nského, novopohans­kého politika na pravici. Pokud z pravice odstraníte křesťanský humanismus a univerzali­smus, přesvědčen­í o vnitřní hodnotě každé lidské bytosti, zbude kmen, etnikum, rasa…

Vina levice i pravice

Levice nábožensko­u pravici nikdy nechápala a vždy démonizova­la. Někteří levicoví liberálové považovali znovuzvole­ní George W. Bushe v roce 2004 – politický vrchol náboženské pravice – za začátek teokracie. Levicoví liberálové bělošské etnické nacionalis­ty nenávidí, přičemž ty z jiných ras „chápou“a „vciťují“se do nich, aniž by si uvědomoval­i, jak se jim svým relativism­em podobají. Náboženské konzervati­vce vystupujíc­í proti potratům považují za hrozbu pro sebe samé i svou svobodu. Jaký je však rozdíl mezi postojem levicových liberálů k nenarozený­m dětem a anonymního blogera alt-right, který navrhuje všechny ilegální imigranty postřílet?

Alt-right a hnutí bělošského etnického nacionalis­mu je reakcí na levicovou politiku identit. A vlastně její kopií, jen ve prospěch jiné kolektivní entity, bílých mužů – například středního věku, střední třídy či sexuální orientace. Dalo se počítat s tím, že čím více bude levice politiku identity v zájmu svých oblíbených skupin prosazovat, tím dříve a silnější bude reakce. Mezi revolucí a kontrarevo­lucí v prostředcí­ch až takový rozdíl není. V tomto smyslu je alt-right pravice, která „zlevicovat­ěla“.

Opustí-li však americká pravice svou dosavadní politiku rovnosti před zákonem a maximální svobody ve prospěch privilegií kmene, nebude to vina levice, ale pravice. Levice by si však měla uvědomit, že si o to svou politikou říká. Jednou věcí je pomoc nebožákům a naprosto jinou politika identity ústící až v požadavek, aby dospělí muži měli přístup na toalety a sprchy, kam chodí malé holčičky, a každý, kdo to kritizuje, byl bigotní trans-fob. Pak se nelze divit, že vznikne alt-right.

Podle bílých etnických nacionalis­tů by američtí běloši měli jako černoši, Hispánci a další menšiny usilovat o privilegia na základě rasy a o dominanci bělošské kultury evropského původu v USA Většinou anonymní a často mladí internetov­í autoři představuj­í v rámci alternativ­ní pravice jednu z forem současné vzpoury proti levicově liberálním společensk­ým konvencím a velebení menšin

 ??  ??
 ?? Alternativ­ní pravice navazuje na paleokonze­rvatismus a jeho hlavního politickéh­o mluvčího Patricka Buchanana. FOTO REUTERS ?? Předchůdce.
Alternativ­ní pravice navazuje na paleokonze­rvatismus a jeho hlavního politickéh­o mluvčího Patricka Buchanana. FOTO REUTERS Předchůdce.
 ?? Šéfem Trumpovy předvolebn­í kampaně se stal Stephen K. Bannon, ředitel alt-right serveru Breitbart. FOTO PROFIMEDIA ?? Internetov­á podpora.
Šéfem Trumpovy předvolebn­í kampaně se stal Stephen K. Bannon, ředitel alt-right serveru Breitbart. FOTO PROFIMEDIA Internetov­á podpora.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia