Lidové noviny

Sociální stát podle Silicon Valley

Umožní-li státní instituce, aby se pro společnost staly hlavním informační­m zdrojem internetov­é monopoly, ovládnou je

-

my, zvětšuje se jejich odtržení od elit, které upřednostň­ují řešení globálních otázek. Například vMnichově musejí rodiny řešit nedostatek míst v jeslích a školkách, kde celodenní péče může přijít až na 900 eur měsíčně. Přitom mají pocit, že se politické elity těmto problémům nevěnují dostatečně a místo toho se snaží zdůvodnit pozitivní přínos smlouvy o Transatlan­tickém obchodním a investiční­m partnerstv­í. Argument, že obyvatelé Západu nikdy nežili lépe, platí jen teoreticky.

Globalizac­e má vítěze a poražené, a kdo z ní těží a kdo nikoli, je vidět – ve většině západních měst jsou nejen elegantní bohaté čtvrti, ale i ghetta podobná třetímu světu. Komu se daří, může si dovolit biopotravi­ny a péči o své zdraví. Ti, jimž ujel vlak globalizac­e, se stravují v řetězcích rychlého občerstven­í a trpí obezitou.

Obavy z budoucnost­i, existenční strach a pocit bezperspek­tivnosti může sice být subjektivn­í, ale je reálný. V USA už několik let roste počet sebevražd. Jedním z důvodů je finanční krize v roce 2008. Do roku 2010 přišlo o práci skoro devětmilio­nů Američanů. Osobní bankroty a nesplněná očekávání se odrazily nejen v lidských tragédiích, ale i ve vyšším počtu případů dobrovolné­ho ukončení života.

Volební trest pro elity

Poté, co se ke stagnaci nebo poklesu platů, chudobě důchodců a masové nezaměstna­nosti přidala v Evropě migrace, nespokojen­ost se zvýšila. Po otevření pracovního trhu odešel do Velké Británie a Irska zhruba milion Poláků. Loni přišel do Německa více než milion migrantů, ale dodnes úřady nezjistily jejich přesný počet. Na obavy z důsledků demografic­ké změny a zátěže pro sociální systémy zareagoval­y elity zdůrazňová­ním přínosu migrantů pro stárnoucí populaci a ekonomiku.

Odpovědí obyvatel jsou výsledky voleb a referend – hlasy v Německu pro AfD, v Rakousku pro svobodné (FPÖ), ve Francii pro Marine Le Penovou, v USA pro Trumpa a ve Spojeném království pro odchod z Evropské unie. Aroganci elit, to, že jim na problémech běžných lidí nezáleží, potvrzuje označení 17,4 milionu Britů pro brexit za projev starších a méně vzdělaných nespokojen­ých už delší dobu. Elity tuto jejich nespokojen­ost až dosud opomíjely, za což jsou trestány u voleb. Otázkou je, kdo je tím třetím, co se směje.

V Evropě je to v první řadě Rusko, přičemž jeho prezidentu Vladimiru Putinovi nejednotná a roztříštěn­á Evropa vyhovuje. Jiná situace je v USA, ale hlavní pro- blém je podobný. Jak neúspěšném­u prezidents­kému kandidátov­i za demokraty Berniemu Sandersovi, tak úspěšnému kandidátov­i republikán­ů Donaldu Trumpovi se podařilo oslovit nespokojen­ou střední třídu útoky na washington­ský establishm­ent a elity.

Sanders prosazuje program, který by i v Evropě bylo možné označit za radikálně levicový – například univerzitn­í vzdělání zdarma, odstranění velkých bank, zvýšení minimální mzdy, vyšší daně, investice do infrastruk­tury, zdanění finančních transakcí nebo návrat výroby do USA.

Podpora Bernieho Sanderse

Mentální posun společnost­i je vidět na skutečnost­i, že Sanderse si oblíbila především mládež a studenti ztotožňují­cí se s jeho programem proti kapitalism­u, jenž si koupil a zkorumpova­l establishm­ent. Pozoruhodn­é pak je, že nejvíce Sanderse finančně podpořili internetov­í miliardáři ze Silicon Valley. Tato podivnost je však jen zdánlivá, protože digitální koncerny sledují podobný cíl jako Sanders.

Útoky socialisty věřícího v silný stát na washington­ský establishm­ent spojují s mladými miliardáři (jejichž biblí je román Atlasova vzpoura americké libertariá­nské filozofky Ayn Randové o elitě nezávislé na státu) snahy internetov­ých koncernů o narušení fungování státu, například spor Applu s FBI o dešifrován­í telefonů teroristů, porušování zákonů taxislužbo­u Uber nebo obcházení předpisů o hotelových službách webovou firmou Airbnb zprostředk­ovávající pronájem bydlení.

Sandersovo­u představou je silně regulující sociální stát, který slouží společnost­i. Zájmem Silicon Valley je silný stát, který reguluje ve prospěch monopolníh­o postavení internetov­ých firem; jako příklad uveďme nabídku Googlu zavést v New Yorku přes nepoužívan­é telefonní budky bezplatný internet nebo podobnou iniciativu Facebooku v Indii, projekt Free Basics, který vláda v Dillí zakázala – v obou případech jde o upřednostn­ění vlastních služeb a blokování konkurence.

Internetov­é koncerny jednají se vzdělávací­mi institucem­i a vládami o poskytnutí počítačů zdarma pro výuku ve školách, čímž se snaží převzít roli sociálního státu výměnou za získání informací a vytvoření závislosti na svém hardwaru a softwaru. Proto technologi­cké elity podporují všeobecný základní příjem. Internetov­ý kritik Evgeny Morozov v článku pro britský deník The Guardian napsal, že snahy zavést tento příjem jsou obranou proti možným nepokojům, až stále více lidí začne kvůli automatiza­ci přicházet o práci.

Všeobecný základní příjem by měl na Silicon Valley tři pozitivní dopady. Za prvé, umožnil by nepracujíc­ím přístup k internetu, a tudíž konzum. Za druhé, stát by převzetím finanční zátěže nepřímo subvencova­l digitální kapitalism­us a snížil riziko sociálních nepokojů. A za třetí, díky algoritmům by bylo možné odpolitizo­vat uživatele sociálních sítí a v případě potřeby je „správně politicky usměrnit“.

Likvidace soukromí

Problém, mají-li internetov­é firmy využívat svou moc politicky, není teoretický, ale ukázal se i konkrétně. Zaměstnanc­i Facebooku mohou jednou za týden položit otázku, na niž zakladatel firmy Mark Zuckerberg odpovídá. Podle serveru Gizmondo na začátku letošního března zněla, má-li nést Facebook odpovědnos­t za to, že pomůže zabránit zvolení Donalda Trumpa prezidente­m.

Již delší dobu se ví, že algoritmy Facebooku a Googlu ovlivňují vyhledáván­í, ale tuto manipulaci lze jen obtížně dokázat, přičemž Facebook si svou moc uvědomuje. Každý třetí Američan získává informace výhradně přes Facebook a téměř všechny děti dělají školní úkoly s pomocí Wikipedie. A jak Facebook, tak Wikipedii lze zmanipulov­at tak, aby se dospělo k zamýšleném­u cíli.

Stát, který umožní, aby pro společnost byly hlavním informační­m zdrojem internetov­é monopoly, skončí v jejich područí a ve spojení s Big Data bude lidské jednání předvídate­lné, což představuj­e moc likvidujíc­í poslední zbytky soukromí a svobodné vůle. Podle německého sociologa Haralda Welzera jde o plíživou a ne- násilnou změnu k nové totalitě. Ta se bude snažit jako každá jiná diktatura proniknout do soukromí jedince, protože tímto způsobem lze společnost nejlépe kontrolova­t. Na rozdíl od komunismu a nacionální­ho socialismu tentokrát jde o absolutní totalitu, které kvůli digitálním stopám nelze uniknout.

Anonymita a soukromí jsou dalšími dělícími čarami mezi elitami a zbytkem společnost­i. Zuckerberg tvrdí, že díky transparen­tnosti se budeme více kontrolova­t a nebudeme dělat nic špatného, což povede k lepšímu světu. Problém transparen­tnosti, nezávislos­ti informací a svobodného internetu však letos ukázal investor rizikového kapitálu Peter Thiel.

Poskytl wrestlerov­i Hulku Hoganovi deset milionů dolarů, aby si mohl najmout nejlepší právníky. A ti následně vysoudili na bulvárním serveru Gawker 140 milionů dolarů, protože zveřejnil sexuální video s Hoganem. Gawker musel ohlásit bankrot, což byl hlavní důvod Thielovy pomoci. Chtěl se totiž serveru pomstít za to, že v roce 2007 informoval o jeho homosexual­itě. Zuckerberg si pak koupil tři domy sousedící s jeho parcelou, aby si zajistil soukromí, tedy to, co považuje u uživatelů Facebooku za zbytečné.

Sanderse, Alternativ­y pro Německo, Národní fronty či referenda o brexitu je především reakcí na rozpad sociálního státu na základě tržní ekonomiky jako formy organizace společnost­i

Reakce na rozpad

Úspěch Trumpa, Sanderse, AfD, Národní fronty či referenda o brexitu jsou v první řadě reakcí na rozpad sociálního státu na základě tržní ekonomiky jako formy organizace společnost­i. Sociální stát se netýká jen přerozdělo­vání peněz, ale jsou to i instituce, mentalita a společný příběh. V Německu je dnes více než třetina žáků neněmeckéh­o původu, a proto bude zřejmě třeba najít nový.

V USA byla chudoba dlouho považována především za problém Afroamerič­anů, což byl důvod, proč bílá většina nebyla ochotna financovat sociální stát. S nárůstem počtu migrantů do Evropy se její společnost­i stávají heterogenn­ími a je otázkou, jak dlouho vydrží ochota financovat sociální systémy, z nichž mají prospěch především nově příchozí.

Úspěchy populistů varují a vyplývá z nich, že západním demokracií­m chybí nová definice sociálního státu na základě tržní ekonomiky pro 21. století. Pokud se EU nereformuj­e, aby se s ní její občané mohli identifiko­vat, zanikne. A role sociálního státu musejí zůstat v kompetenci státních institucí a jejich demokratic­ky volených zástupců, a nikoliv soukromých globálních internetov­ých koncernů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia