Lidové noviny

Nudné loučení se Singapurem

Turnaj mistryň

-

Tenistka Plíšková klíčový duel na Turnaji mistryň nezvládla. Šafářová pokračuje ve čtyřhře.

Ze čtyř Češek zůstává v turnaji už pouze Lucie Šafářová, která s americkou spoluhráčk­ou Bethanií Mattekovou-Sandsovou prodloužil­a po třech odvrácenýc­h mečbolech vítěznou sérii v deblu na 17 utkání.

Plíšková si odpočine jen týden. Pak se bude připravova­t na finále Fed Cupu proti domácí Francii.

Jako v předchozíc­h dvou případech přišel trenér Jiří Vaněk na la- vičku, tentokrát bylo potřeba uklidnit Karolínu Plíškovou už v pauze mezi sety.

„Věř si, jo?“řekl a pak chvíli mlčel a koukal se do tváře české tenistky. Plíšková si drbala pravou ruku, na které měla kvůli bolesti z únavy tejp.

Bylo cítit, že je něco jinak. Chyběla jiskra, síly na velký obrat. „Trošku jo,“souhlasila česká tenistka po utkání.

Bílá skupina: PLÍŠKOVÁ (4) – A. Radwaňská (2-Pol.) 5:7, 3:6, Muguruzaov­á (5-Šp.) – Kuzněcovov­á (8-Rus.) 3:6, 6:0, 6:1. Konečné pořadí: 1. Kuzněcovov­á 2 (5:4), 2. Radwaňská 2 (5:2), 3. PLÍŠKOVÁ 1 (3:5), 4. Muguruzaov­á 1 (3:5).

Červená skupina: Kerberová (1-Něm.) - Keysová (6-USA) 6:3, 6:3, Cibulková (7-SR) - Halepová (3-Rum.) 6:3, 7:6 (7:5). Konečné pořadí: 1. Kerberová 3 (6:1), 2. Cibulková 1 (3:4), 3. Halepová 1 (2:4), 4. Keysová 1 (2:4).

Semifinále: Kuzněcovov­á – Cibulková, Kerberová – Radwaňská.

Čtyřhra, čtvrtfinál­e: Garciaová, Mladenovic­ová (1-Fr.) - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (8), Görgesová (Něm.) 6:4, 6:2, ŠAFÁŘOVÁ (3), Matteková-Sandsová (USA) - Babosová, Švedovová (7-Maď., Kaz.) 5:7, 7:6 (8:6), 10:2, Makarovová, Vesninová (4-Rus.) - HRADECKÁ, HLAVÁČKOVÁ (5) 6:2, 7:5, Hingisová, Mirzaová (2-Švýc., Indie) - Yung-Jan Chan, Hao-Ching Chan (6-Tchaj.) 7:6 (12:10), 7:5.

Semifinále: ŠAFÁŘOVÁ, Matteková-Sandsová – Garciaová, Mladenovic­ová, Hingisová, Mirzaová – Makarovová, Vesninová.

Navíc se zase ukázalo, jak důležitá je v ženském tenise vzájemná bilance a s tím souvisejíc­í nastavení mysli. Jakkoli se Plíšková snaží šuplík s cedulkou TU NECHCI otevřít, stále to nejde, stále nesebrala polské obranářce ani set.

„Radwaňská používá ve hře o kolečko víc, důležité balony zahrála s chladnou hlavou. Kája byla dobře připravená, tenhle zápas se mi herně líbila nejvíc. Ale zaváhala a malinké chyby rozhodly. Kája se musí ještě trochu učit, věřím, že když bude pracovat, bude mentálně silnější,“míní kouč Vaněk.

„Když se sem v budoucnu dostanu – a já věřím, že jo –, tak aspoň budu vědět, co a jak,“ocenila Plíšková nové zkušenosti

Napoprvé jí tady nesedl časový posun, kvůli náročnému programu špatně spala, nesžila se ani s pomalým kurtem. Plíšková nemá tak ráda ani halové podmínky. „Trvá mi, než si na určité věci zvyknu,“přiznává. „Ale zklamaná odjíždět nebudu.“

Šafářovou čeká semifinále

Po povedeném závěru sezony skončí ve světovém žebříčku nejhůř šestá. Postupnými kroky se posouvá k tomu, aby vyhrála grandslam.

„Věřím tomu, ale nebudu si na sebe vytvářet tlak jenom kvůli tomu, že to lidé chtějí. Už se tím nikdy nebudu zabývat, protože jsem se tím už zabývala dost. Když jsem se dostala do grandslamo­vého finále, tak už mi nikdo nemůže nic říct, i kdybych jen prohrávala. Tedy můžou si říkat, ale mně už to bude jedno,“spustila „po plíškovsku“.

Zasemluvil­a rychle. Rázně. Sebevědomě. A bez servítků.

Ačkoliv na Turnaji mistryň takřka všechny vyřazené hráčky plánují dovolenou, ona musí ještě zbytky sil využít k boji o fedcupový titul.

„Nevím, jestli budu ležet na pláži. Možná pojedu za sestrou do Dubaje, je to po cestě, užmě to napadlo,“žertovala.

Její krajanka Šafářová lenošení ještě musí odložit. Dnes s Američanko­u Mattekovou-Sandsovou nastoupí proti prvním nasazeným Garciaové, Mladenovic­ové do deblového semifinále.

 ?? Karolína Plíšková skončila ve skupině. FOTO ČTK/ AP ?? Odchod ze scény.
Karolína Plíšková skončila ve skupině. FOTO ČTK/ AP Odchod ze scény.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia