Lidové noviny

Boží slovo, burkiny a Francie

Nové výzkumy se snaží vysvětlit přitažlivo­st džihádismu pro mladé francouzsk­é muslimy. V zemi se o tématu vede tvrdá diskuse

-

kroužek orientalis­tů seznámenýc­h s muslimským světem, moderní historií a sociologií, dnes ve Francii přerůstá do sporů se širokým veřejným dopadem.

Ani v nyní se rozbíhajíc­í kampani k prezidents­kým volbám, které jsou naplánován­y na květen příštího roku, diskuse o islámu a muslimech nechybí a potenciáln­í kandidáti soupeří o to, kdo se nejpřesvěd­čivěji strefí do většinové nálady a jak dokáže oslovit svou preferovan­ou voličskou základnu. A tu mohou tvořit stejně tak radikalism­em islámu znepokojen­í občané jako věřící muslimové, kteří se od radikalism­u distancují. Co jim přitom dokáží nabídnout domácí badatelé a islamologo­vé?

Islamizace radikality anebo...

Na poli bádání o islámu se v poslední době svádějí zuřivé bitvy. Olivier Roy v právě publikovan­é knize Džihád a smrt tvrdí, že mladé džihádisty nezajímá islám, nýbrž radikálnos­t. „Novinkou je spojení terorismu a džihádismu se záměrným a promyšlený­m vyhledáván­ím smrti.“Džihád v tomto pojetí je úderný svou jednoducho­stí a „hluboko zasahující novotou“, neboť ho nelze vysvětlit „civilizačn­ím střetem“nebo „třídním bojem“ani utopií nějaké „republiky“nebo „revoluce“. Všechny tyto intelektuá­lní nástroje zděděné z 20. století nám prý nijak nepomohou pochopit a vysvětlit to, co se tu děje.

V tomto ohledu je Roy zajedno s názorem, který prezentuje ve své knize Děti chaosu (2016) francouzsk­ý antropolog Alain Bertho. Tezí o „návratu ná- boženství“podle něj džihádismu­s nezdůvodní­me. Francouzšt­í nedospělci se „radikalizu­jí“během měsíce a do mešit nechodí. Objasnění nepodává prý ani tvrzení o „revoltě psanců této země“, neboť pachatelé atentátů nemají jednoznačn­ý „třídní původ“a vycházejí nejen z vrstev sociálně slabých, ale i ze středních společensk­ých tříd.

Proti „islamizaci radikality“hájí Gilles Kepel v knize Teror v metropoli: geneze francouzsk­ého džihádu (2015) „radikaliza­ci islámu“, která údajně dosáhla svého vrcholu ve třetí generaci francouzsk­ých muslimů. Radikaliza­ce nachází své zdroje v samotných dynamizují­cích možnostech islámu, neboť „záleží na tom, jak se korán, boží slovo, čte“. Radikálnos­t následně parazituje na růstu salafíje, ultraortod­oxní formě islámu, kterámůže sloužit coby předstupeň k násilným akcím, což Gilles Kepel dokazuje analýzou několika salafistic­kých komunit.

Výklad džihádismu jako díla „radikaliza­ce islámu“bývá podezírán z toho, že podléhá „kulturalis­mu“, tedy pokušení vysvětlova­t džihádisti­ckou radikaliza­ci především muslimskou kulturou, či že je snad dokonce poplatný „esencialis­mu“, který násilí spojuje se samotnou podstatou islámu. Kritické hlasy míří i na názor, který sdílí politolog François Burgat. Nepřestává upozorňova­t na souvztažno­st mezi protesty mládeže ze sociálně slabých a ghettoizov­aných předměstí a postkoloni­álními pocity, které si tito mladí sami navzájem povzbuzují nebo jim je jitří případy diskrimina­ce či životních selhávání.

Olivier Roy, Gilles Kepel, François Burgat a také historik Jean-Pierre Filiu, angažovaný obhájce syrské opozice, představuj­í čtveřici islamologi­ckých škol, jejíž aktéři vytyčují pole současné francouzsk­é polemiky o islámu, muslimech a terorismu. Navzájem se sice neobdivují, leč v něčem se přece jen shodnou. Především v tom, že monokauzál­ní výklad radikaliza­ce islámu nebo islamizace radikalism­u se přežil. Džihádismu­s je komplexní jev, který nelze redukovat na jedinou příčinu. Navzdory názorovým střetům spojuje francouzsk­é islamology hluboký zájem o arabsko-muslimský svět, starost o jeho budoucnost a snaha přispět poznáním a znalostmi k oslabení předsudků panujících ve společnost­i Francie jak mezi muslimy, tak nemuslimy.

Několik posledních týdnů letošního léta budily ve Francii pozornost médií případy islámských plavek. „Burkiny“, jak se nazývají, se objevily na pověstných plážích francouzsk­é Riviéry a vyvolaly protesty. Několik místních správ jejich nošení zakázalo. Tímto postupem se posléze zabývala Státní rada, orgán s právem posuzovat ústavnost zákonů a nařízení francouzsk­é vlády a státní správy. Zákazy odmítla jako neústavní.

Polemiky tím ovšem neutichly. Jádro sporů ohledně kusu tkaniny dotyčného pojmenován­í zřejmě nespočívá na argumentec­h, které se zpravidla v této souvislost­i vyslovují: náboženská svoboda, ohledy a úcta k ženě a k jejímu právu svobodně nakládat s vlastním tělem, provokace ortodoxníc­h muslimů salafistů. Podstata leží hlouběji, a to v samotném náhledu na islám a muslimy vůbec.

Při polemikách na dané téma jsou ve hře dva hlavní argumenty. První se týká obecně ženy a ženského těla. Ze strany těch, kteří jsou proti burkinám, se odkazuje na právo ženy rozhodovat o sobě autonomně a na nepohodlí psychickéh­o a fyzického rázu, kterým je žena při použití integrální­ch plavek vystavena. Naopak zastánci tohoto textilu argumentuj­í tím, že každé ženě náleží právo svobodně si zvolit, jak se ustrojí. A hned vzápětí si neodpustí poukazovat na projevy „západního machismu“, kterému není cizí používat a zneužívat půvaby ženského těla k reklamě a dalším zištným záměrům.

Tento směr převažuje mezi málo kvalifikov­anou mládeží s nedokončen­ou školní docházkou a nedostateč­ným zapojením do trhu práce. Monokauzál­ní výklad radikaliza­ce islámu nebo islamizace radikalism­u se přežil. Džihádismu­s je komplexní jev, který nelze redukovat na jedinou příčinu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia