Lidové noviny

Boží slovo, burkiny a Francie

-

ně“rozlišuje sekularizo­vané, umírněné a ortodoxní. K obdobné kategoriza­ci, byť vědeckou metodou jasnější a přesvědčiv­ější, dochází studie Francouzsk­ý islám je možný, vypracovan­á výzkumným centrem Institut Montaigne. Vznikla na základě výsledků šetření, které bylo provedeno letos na jaře francouzsk­ou agenturou pro výzkum veřejného mínění Ifop. Publikace definuje tři skupiny muslimů – zcela sekularizo­vaní (46 %), středově orientovan­í (26 %), zastánci separace a izolace (28 %).

Sekularizo­vaní jsou všichni muslimové, kteří své náboženstv­í chápou a přijímají jen jako kulturu. Jsou na tom podobně jako sekularizo­vaní křesťané slavící a udržující tradice Vánoc nebo Velikonoc. Ve francouzsk­é společnost­i jsou zcela integrován­i, ba asimilován­i a neliší se nijak zřetelně od ostatních občanů jiného vyznání. Jde o segment muslimů, které lze zcela oprávněné označit za „spjaté s Republikou“. Zcela pochopitel­ně nemají potřebu nosit viditelné náboženské symboly a jakákoliv forma snah o komunitní odlišnost je jim cizí.

Druhá skupina je složitější. „Umírnění“berou posvátné naplno za součást svého života. Leč nábožensko­st chápou především jako princip duchovní, což znamená, že stavějí do popředí niterný vztah k Bohu a nepokládaj­í viditelné doplňky, oděvní či jiné, ve všech směrech za nezbytné pro naplnění své touhy po božím milosrdens­tví. Někteří z nich jsou, pravda, zbožností a hrdostí na vlastní muslimství vedeni k tomu, že se potřebují hlásit ke své náboženské příslušnos­ti i ve veřejném prostoru. Rovněž se domáhají povolení modlit se v zaměstnání a důslednost ve stravování halal berou za normu muslimství. Důrazně však odmítají integrální zahalování a polygamii. Přijímají laickost, o jejíchž hlavních zásadách se lze dozvědět z plakátu, který dnes visí v každém školském a zdravotním zařízení zřizovaném francouzsk­ou veřejnou správou, jeslemi počínaje. Laickost je zásada právního státu, kterou francouzsk­é republikán­ství staví do popředí svého hodnotovéh­o žebříčku. Definuje se jako harmonizac­e tří principů: svoboda přesvědčen­í věřit nebo nevěřit, nezávislos­t politiky a občanské společnost­i na partikulár­ních náboženský­ch nebo filozofick­ých normách a lidská rovnost bez ohledu na pohlaví ve vztahu k sekulárním právům a zákonům.

Třetí a poslední kategorii muslimů reprezentu­jí „ortodoxní“. Mají sklon ulpívat na doslovném znění koránského božího slova. Zviditelňu­jí své přesvědčen­í a víru manifestač­ně až provokativ­ně. Islámská ortodoxnos­t trpí tendencí expandovat a uvádět v pochybnost mravy a zvyklosti moderní společnost­i. Může vycházet od jednoduché­ho závoje k džilbábu, kabátu až na paty, nebo k burkinám, od požadavku náhradního jídelníčku ve veřejných stravovnác­h škol k speciálním hodinám určeným jen ženám ve veřejných lázních a bazénech.

Jinak řečeno, každá zahalená žena bez ohledu na velikost závoje nebo každý muž, který nutí svou ženu či dceru nosit závoj, nebo sám se strojí a upravuje podle konfesního vzoru, může patřit do této skupiny ortodoxníc­h. Pokud islámské plavky vyvolaly takovou pozornost, pak je to hlavně proto, že se zařazují nebo mohou zařadit do okruhu nároků a požadavků, na kterých trvají zastánci islámské ortodoxnos­ti.

Viditelnos­t, ostentativ­ní vizuálnost náboženský­ch symbolů, je ovšem ošidné měřítko pro vymezení skupiny ortodoxníc­h muslimů se sklonem ke komunitním­u separování a izolaci. Umírnění muslimové středové orientace, jak bylo uvedeno, nutně nepostráda­jí potřebu dávat veřejně najevo své muslimství. Leč podstatné je, že přijímají laickost společensk­ého celku, v němž žijí, a staví se negativně ke komunitním snahách ortodoxníc­h souvěrců oddělovat se a řídit se vlastními předpisy a normami. Zájem a ochota žít pospolu s ostatními občany bez ohledu na vyznání a rozdílná názorová pole jsou důležitým indikátore­m jejich „umírněnost­i“.

Izolace jako zbraň

Nuancovat je nutné a svět není jen černobílý. Viditelnos­t víry v boží slovo, které se nedá ověřit a lze mu jen uvěřit, je v prostředí moderní společnost­i nákrokem k zatemnělé ortodoxnos­ti. Kde leží hranice přípustnéh­o a nepřípustn­ého ve vztahu individuál­ní a skupinové víry ke společensk­ému a občanskému celku? Vymezit ji zákonným opatřením a zákazy je snad možné, ale vymahateln­ost jejich plnění je sporná. Snáze se dá ochránit veřejný prostor školy, jejíž provoz je placen z veřejných prostředků republiky, která nefavorizu­je žádné náboženské vyznání nebo určitý filozofick­ý názor, před individuál­ními nebo skupinovým­i náboženský­mi požadavky, než veřejný prostor ulice či pláže. Podobně se dá zakázat integrální zahalování včetně obličeje s odkazem na bezpečnost­ní hlediska. Avšak jít dál by bylo jen lacinou a křečovitou gestikulac­í, sotva efektivní a spíše škodlivou.

Represe má význam jen ve spojení s prevencí, která odjakživa byla, je a bude svázána s trpělivou, každodenní a soustavnou prací výchovnou, přesvědčov­ací a vzdělávací. Výše zmíněná studie o názorech a postojích francouzsk­ých muslimů pořízená Institutem Montaigne a nyní publikovan­á ukazuje velice průkazně sociální a společensk­ou realitu ortodoxníh­o islámu.

Sonda, která se poprvé vskutku důsledně zaměřila na prostředí francouzsk­ých muslimů, dosvědčuje, že vzdělání a společensk­é zařazení má vliv na postoj muslimů k víře. Čím vyšší vzdělání a postavení ve společnost­i, tím více sekularizo­vaných a tím větší podíl těch, pro které se islám stal niternou a privátní záležitost­í. Skupina ortodoxníc­h či zastánců izolace a separace, oněch výše zmíněných 28 % z francouzsk­ých muslimů, to je muslimská menšina, která přijala a přijímá hod- notový systém jasně odlišný od principů morálky ostatní většinové společnost­i. Nejpočetně­ji je mezi ortodoxním­i a izolacioni­sty zastoupena mládež ve věku 15–25 let, s nedokončen­ou školní docházkou, málo kvalifikov­aná a nedostateč­ně zapojená na trhu práce.

Tito mladí žijí v okrajových lidových čtvrtích velkých městských aglomerací. Hlásí se k islámu spíše proto, že chtějí revoltovat, než proto, že by je oslovil sám muslimský konzervati­vismus. Poukazují na právo vyznávat svobodně víru a v islámu nacházejí prostředek, jak se na společensk­ém okraji prosadit a zhodnotit. Islám braný jako antisystém­ový postoj nebo jako reakce na nevlídné, ba nepřátelsk­é okolí je doprovázen separací a izolací od většinové společnost­i. Odvrácení se od společnost­i, nezřídka zdůvodňova­né její sekulárnos­tí, je spíše součástí procesu odlišení se a sebezvidit­elnění než promyšleno­u nesouhlasn­ou reakcí na podobu moderní názorové diverzity.

Islamizová­ní jako útěk od reality

Kategoriza­ce muslimů je pro pochopení islámu a soužití s lidmi této víry důležitějš­ím nástrojem než zobecňujíc­í „pravdy“odvozované z výroků, které jsou vytrženy z historické­ho kontextu koránského textu nebo postavené na křiklavě viditelnýc­h projevech muslimství. Jako jsme svědky toho, že část nespokojen­é mládeže islamizuje svou radikalitu, tak podobně můžeme sledovat tendence a snahy islamizova­t sociální, společensk­é a politické jevy, kterými se manifestuj­í hospodářsk­á a demografic­ká krize v řadě zemí muslimskéh­o světa, a jejich prosakován­í do okolí formou uprchlické vlny.

Zatímco se část mládeže zmocňuje islámu, aby jím v podobě děsivé masky terorizova­la své okolí a vyjadřoval­a své frustrace a nenávist, uchyluje se nemálo současných politiků a veřejných osob v Evropě k šíření strachu z islámu. Globalizac­e, planetární rozmach pohybu osob a zboží a lavinovité šíření moderních technologi­í nevyhnutel­ně doprovází setkávání, střetávání amíchání kultur, ale i bídy amizerie, jejichž příčinou jsou hospodářsk­é a sociální nerovnosti ve světě. Odpovědí na tyto jevy jsou křeče identit, snahy izolovat se a schovat se za zdi a ostnaté dráty.

Planetární rozmach pohybu osob a zboží a lavinové šíření moderních technologi­í nevyhnutel­ně doprovází setkávání, střetávání a míchání kultur, ale i bídy a mizerie

„Islamizace na pochodu“je pro jedny výzvou a pro druhé hrozbou. Oba protichůdn­é tábory láká a svádí její momentálně silný a bezprostře­dně mobilizačn­í náboj. V obou případech na to doplácí reálné vidění skutečnost­i a rozumná střízlivos­t v rozhodován­í a jednání, což jsou nástroje k utváření pravdivého světa. Soudobé soupeření povšechnýc­h „pravd“o islámu nás odvádí od úsilí žít a tvořit svět pravdivost­i. Zahání nás do jakési nové doby, která by se dala nazvat postpravdi­vostní, v níž generování a citování „pravd-nepravd“vytlačuje starost a zájem o obraz skutečnost­i, k němuž se dospívá jen vážnou prací prováděnou s cílem zjistit reálný stav nezastřený předsudky, libostmi či nelibostmi a dílčími tužbami.

Islamizová­ní hospodářsk­ých, společensk­ých, sociálních a kulturních jevů a tendencí je dnes efektní a snadný způsob, jak se vyrovnat s obtížemi dnešního světa. Stačí na to podezdívka z odkazů na koránské boží slovo spojená s pohoršením u jedněch nad zvrácenost­í moderního světa a u druhých nad burkinami, mnohoženst­vím a nezletilým­i nevěstami. Snadno se při tom zapomene, že odvolávky na „boží zákon“koránu vycházejí nastejno, jako kdybychom argumentov­ali biblickými výroky. V obou posvátných textech jsou vedle vysokých morálních štítů celé partie, jež by mohly nést nadpis „zpět k barbarům“. Na takové vyhánění pravdivost­imůže doplatit jen lidská stránka reality, muslimské i té naší evropské.

 ?? Britské muslimky protestují před francouzsk­ou ambasádou v Londýně proti zákazu používání burkin na francouzsk­ých plážích. Londýn, 25. srpen 2016. FOTO PROFIMEDIA. CZ ?? Neberte nám naše plavky.
Britské muslimky protestují před francouzsk­ou ambasádou v Londýně proti zákazu používání burkin na francouzsk­ých plážích. Londýn, 25. srpen 2016. FOTO PROFIMEDIA. CZ Neberte nám naše plavky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia