Lidové noviny

Rok, kdy Maďaři zachránili Polsko

-

ven demonstrat­ivní spektákl s bývalým stranickým šéfem Władysławe­m Gomułkou. V prosinci 1953 ale uprchl na Západ plukovník Józef Światło, náměstek ředitele 10. oddělení ministerst­va veřejné bezpečnost­i, který od září 1954 začal na vlnách Svobodné Evropy demaskovat zločinnou tvář polského komunistic­kého režimu, včetně jeho nejpřísněj­i střežených tajemství. V Polsku tudíž období tání nastalo až v závěru roku 1954, kdy už v Maďarsku takzvané nové směřování velmi pokročilo. Až do roku 1956 mělo v zemi nad řekou Vislou toto tání řízený charakter, neboť o rychlosti a míře změn rozhodoval­a strana.

Na pomezí rozpadu

Prvním otřesem roku 1956 byl 20. sjezd Komunistic­ké strany SSSR a proslulý Chruščovův tajný referát, v němž sovětský vůdce popsal a odsoudil část Stalinovýc­h zločinů. Obsah referátu dostaly k dispozici i mocenské struktury satelitníc­h zemí, ovšem pouze v Polsku se strana rozhodla, že s ním seznámí širokou veřejnost. Důležité bylo, že se četl na otevřených stranickýc­h schůzích, jichž se mohli účastnit také nestraníci. Těžko říct, zda to způsobila chuť pohnout se kupředu poté, co po skončení 20. sjezdu v Moskvě zemřel vůdce polské komunistic­ké strany PZPR Bolesław Bierut, jenž za stalinisti­cké zločiny v zemi odpovídal v první řadě.

Když se vedení strany rozhodlo zveřejnit obsah Chruščovov­a referátu, neuvědomil­o si, že tím spustí lavinu, kterou nebude schopno ovládnout. Pomineme-li širší kontext, tedy to, jakou ránu pro ideologick­ou atraktivit­u a sílu komunismu 20. sjezd znamenal, je třeba si uvědomit, že v Polsku postupně opadal strach a zdola se začínalo utvářet živelné společensk­é hnutí. Na otevřených schůzích se lidé začali dožadovat nejen reforem, zastavení kolektiviz­ace, návratu Gomułky k moci, ale také vznášeli dotazy na Katyň, pakt Ribbentrop-Molotov, deportace Poláků do SSSR, ztrátu Vilna a Lvova, sovětské poradce a důstojníky v polské armádě nebo na hospodářsk­é vykořisťov­ání Polska ze strany Sovětů. Podobné otázky pak ještě mnohokrát zazněly na hromadných schůzích, lidových shromážděn­ích a demonstrac­ích na podzim roku 1956.

Kdyby v Polsku nezavládla taková atmosféra, dělníci z poznaňskéh­o závodu Cegielskéh­o by nejspíš 28. června 1956 nevyšli do ulic a obyvatelé Poznaně by se k nim masově nepřipojov­ali. Míra a intenzita všeobecné nespokojen­osti ukázaly, že dosavadní polovičatá liberaliza­ce nikam nevedla. Vládnoucí kruhy ale od té chvíle jednaly pod silným tlakem a s vědomím toho, že sebemenší jiskřička může zažehnout podobné povstání v dalších polských městech. O těchto náladách ostatně pojednával­y četné zprávy, které směřovaly do kanceláře nového stranickéh­o předsedy Edwarda Ochaba i dalších komunistic­kých předáků.

Bezpečnost­ní složky začaly vypracováv­at scénáře obrany veřejných budov ve větších městech. V klášteře na czenstocho­wské Jasné hoře se pak 26. srpna 1956 konala slavnostní Přísaha polského národa, jež byla manifestac­í odporu proti ateistické ideologii a zároveň vyjádřením vlastenect­ví a víry. Zúčastnil se jí těžko uvěřitelný milion vě- řících. Text modlitby sepsal uvězněný primas Wyszyński, na jehož prázdném křesle ležela kytice v národních barvách.

Nebude nadsazené, budeme-li tvrdit, že červnové události v Poznani rozhodujíc­í měrou předurčily podobu polské destaliniz­ace i toho, co se následně stalo v říjnu. Před 28. červnem si politbyro myšlenku, že by se k moci mohl vrátit Gomułka, vůbec nepřipoušt­ělo. Již v červenci však rozhodlo o jeho opětovném přijetí do stranickýc­h řad. V říjnu se Gomułka dostal k moci již zcela, neboť si i jeho protivníci uvědomoval­i, že je jediným polským komunistou, který má šanci ovládnout rozbouřené společensk­é nálady – a to díky své aureole předáka, který se postavil Stalinovi a sotva vyvázl ze stalinskéh­o kriminálu. Gomułka byl chápán jako vůdce stojící v čele snah o polskou autonomii, ba dokonce i nezávislos­t. Za několik měsíců se tyto naděje a iluze rozplynuly, avšak v kritickém okamžiku brzdily intenzitu protikomun­istických a emancipačn­ích projevů.

Mělo to obrovský význam, neboť v říjnu, zatímco se do Varšavy blížily sovětské vojenské kolony, se na nesčetných shromážděn­ích, demonstrac­ích a protestníc­h pochodech Poláci domáhali propuštění kardinála Wyszyńskéh­o, rozpuštění bezpečnost­ních složek a zveřejnění jmen konfidentů; spolu s tím také odchodu sovětských jednotek ze země a odvolání důstojníků polské armády, kteří k ní byli „přiděleni“Sověty, s („polským“) ministrem obrany Konstantin­em Konstantin­ovičem Rokossovsk­ým v čele. K požadavkům patřilo také navrácení Vilna a Lvova Polsku.

V mnoha městech a obcích se mocenské struktury ocitly na pomezí rozpadu. Lidé strhávali pomníky Rudé armády, ničili podobizny Stalina, odstraňova­li rudé vlajky a hvězdy, docházelo i ke střetům s komunistic­kou policií a útvary státní bezpečnost­i, na západě a severu země se u sovětských kasáren shromažďov­aly zástupy lidí. Po druhé světové válce nebylo Polsko nikdy blíže tomu, aby propuklo celonárodn­í povstání. Obrat sovětských jednotek, které se zastavily zhruba sto kilometrů od Varšavy, se odehrál až poté, co v Budapešti propukly boje, lze tedy říci, že Maďaři v jistém smyslu Poláky zachránili. V listopadu zničil v Bydhošti dav rušičku zahraniční­ho rozhlasové­ho vysílání, v prosinci pak vypukly ve Štětíně nepokoje, během nichž občané pod heslem solidarity s Maďary dobyli sovětský konzulát.

Bez tohoto nátlaku, vzešlého zdola, by vládnoucí kruhy nebyly nuceny k tolika ústupkům, díky nimž se život v komunistic­kém režimu stal snesitelně­jším. Právě masové sociální hnutí rozhodlo v říjnu 1956 o tom, že polská destaliniz­ace bude hlubší a trvalejší, než jakou bylo možné sledovat v ostatních státech východního bloku. Nezvratnou a zásadní změnou byl odklon od kolektiviz­ace zemědělstv­í, souhlas s dominující úlohou soukromého sektoru na venkově a snížení – třebaže nikoli úplné odstranění – ideologick­ého tlaku na kulturu, vědu, umění a soukromý život. Byla omezena dotěrná sovětizace a rusifikace polského společensk­ého života. Ze země odjeli sovětští poradci a důstojníci, v kultuře a vědě skončilo vnucování sovětských vzorů.

Maďarské povstání z října roku 1956 vypuklo v reakci na události, k nimž došlo těsně předtím v Polsku. A právě ty ovlivnily nejen Budapešť, ale určujícím způsobem přirozeně i vývoj komunistic­kého režimu doma – v zemi nad Vislou.

Komunismus se závanem svobody

V mnoha oblastech se ovšem daly pozorovat jak změny, tak setrvačnos­t starších tendencí. Rok 1956 nepochybně zabránil tomu, aby se katolická církev stala vazalem komunistic­ké moci podobně jako třeba v Českoslove­nsku. Uvěznění kněží byli propuštěni, ve školách opět směly být pověšeny kříže. A přestože komunisté v příštích letech opět zahájili tažení proti církvi, už nikdy se nepokusili o tak radikální duchovní a myšlenkovo­u přeměnu společnost­i. Současně se však zhruba rok po říjnu začala uplatňovat proticírke­vní politika v podobě šikanování, úředních obstrukcí, negativní propagandy, ale též rozsáhlého tajného sledování členů církve a pokusů rozložit ji zevnitř.

Po roce 1956 skončila doba krutých vyšetřovac­ích metod a masového třídního i preventivn­ího teroru. Bezpečnost­ní složky, státní zastupitel­ství i soudy sice stále ohýbaly právo, represe však byly zaměřeny výhradně proti lidem, kteří vyvíjeli opoziční činnost nebo režim otevřeně kritizoval­i.

Pokud jde o zásadní význam událostí roku 1956 pro vznik liberálněj­ší podoby komunistic­kého režimu v Polsku (ve srovnání s ostatními státy východního bloku) – a možnost porovnat tuto cézuru pouze s obdobím zrodu Solidarity – dokáže se většina historiků shodnout. Rozchází se však již v hodnocení, zda byl rok 1956 přelomovým okamžikem, kdy se Poláci osvobodili od zločinné stalinisti­cké totality a kdy vznikl prostor pro rozšíření svobodné periferie a ostrůvků volnosti, nebo zda naopak napomohl k záchraně režimu ohroženého rozpadem a k upevnění moci, jež získala národnější a lidštější tvář, a tím i širší společensk­ou podporu. Stabilizov­ala se tehdy komunistic­ká moc na další léta díky rozšíření prostoru pro společensk­ý konformism­us? Komunismus, ač jej Poláci nepřestali vnímat jako systém vnucený zvnějška, tak nepochybně získal oporu zevnitř. Především však začal být vnímán jako něco, co v dohledné budoucnost­i nemá alternativ­u.

Hodnocení roku 1956 se proměňuje podle toho, zda budeme klást důraz na skutečnost, že umožnil setrvání režimu, jenž měl navzdory všem změnám zřetelné rysy totality – tedy politickým­onopol komunistic­ké strany zajišťovan­ý v poslední instanci násilím, závislost na SSSR a centrálně řízené hospodářst­ví – nebo zda vezmeme v potaz především hledisko obyčejného člověka, který se již nemusel obávat rozsáhlých represí, kolektiviz­ace či státních zásahů do soukromého života a získal možnost uskutečňov­at své profesní ambice, projevovat náboženské cítění a dokonce vycestovat na Západ.

Budeme- li rok 1956 posuzovat z hlediska toho, zda se Polákům vrátila svoboda, je nutno jej hodnotit kriticky. Budeme-li jej naopak nahlížet z perspektiv­y těch, kdo na vlastní kůži zažili rozdíl mezi obdobím stalinismu a gomułkovsk­é „malé stabilizac­e“, případně přijeli do lidového Polska z jiných zemí východního bloku a pocítili zde „závan svobody“, bude znaménko hodnocení opačné.

Obrat sovětských jednotek, které se zastavily zhruba sto kilometrů od Varšavy, se odehrál až poté, co v Budapešti propukly boje, lze tedy říci, že Maďaři v jistém smyslu Poláky zachránili

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia