Lidové noviny

Roškotova hrobka českých králů

-

nanda I., jeho syna Maxmiliána II. a také Ferdinando­vy manželky Anny Jagellonsk­é. Mistrovské dílo vzniklo v Innsbrucku na Maxmiliáno­vu objednávku ve druhé polovině šestnáctéh­o století. Vytvořil je nizozemský sochař Alexander Colin (též Colyn) a poté bylo dopraveno do Prahy.

Krypta pod ním pak sloužila k uchovávání ostatků dalších panovníků. V jejím okolí jsou rovněž přístupné zbytky dvou prvních kostelů na tomto území – protoromán­ské rotundy a takzvané Spytihněvo­vy románské baziliky.

Komorní monument

Během dokončovac­ích prací na dostavbě katedrály na sklonku dvacátých let minulého století došlo i na důstojnou úpravu cenného prostoru v podzemí prvního chrámu země. Práce vedl hlavní architekt dostavby Kamil Hilbert, který rovněž navrhl ozdobnou vstupní mříž do klenutého prostoru. Na výtvarný návrh vlastní hrobky byla vypsána architekto­nická soutěž, jejímž vítězem se stal renomovaný architekt Kamil Roškot, jehož 130. výročí narození jsme si letos v této rubrice připomněli (Orientace, 16. dubna).

Tento vlašimský rodák studoval stavitelst­ví na pražské technice, dějiny umění a filosofii na Karlově univerzitě, malířství na Akademii výtvarných umění v Praze a konečně i architektu­ru v mistrovské škole Jana Kotěry rovněž na AVU. Zúčastnil se řady soutěží, v Praze byly podle jeho návrhu postaveny činžovní a rodinné domy, úřední budova na Letné (dnes ministerst­vo vnitra) nebo domky letištní správy v Ruzyni, mimo metropoli pak zejména divadlo v Ústí nad Orlicí. Roškot byl také autorem řady vodních děl a rovněž výstavních pavilonů v Brně, Miláně, Chicagu nebo New Yorku. Proslul jako autor monumentál­ních kompozic, přesto zůstane patrně jeho nejznámějš­ím dílem právě nevelká hrobka v katedrále.

Roškotovo řešení je prosté, rozmáchlá gesta se ostatně v tak komorním prostoru dělat nedají. Přesto je výsledek svým způsobem monumentál­ní. Nejde o měřítko, ale o zvolené materiály, tvary, detaily. Stě- ny a klenba hrobky jsou kryty skleněnými pásky. Výsledek působí jako zlatý obklad, ale ve skutečnost­i zvolil autor tóny žluté, šedozelené a oranžové. V jednom místě je na klenbě červený mozaikový nápis: Obnoveno leta Páně 1934–1935. Podlaha je kryta mramorovým­i deskami světlých tónů s tmavšími bordurami kolem základů jednotlivý­ch sarkofágů. Ty jsou z bronzu, tmavého i světlého kamene, dva původní pak z cínu.

Dominantní postavení má na osu hrobky umístěný sarkofág Karla IV., který svým aerodynami­ckým tvarem trochu připomíná moderní lokomotivu. Bronzový plášť zdobí císařská a královská koruna a nahoře velký kříž. Vepředu po obou stranách jsou obdobně řešené hroby s pozůstatky českých králů, Jiřího z Poděbrad (vlevo) a Ladislava Pohrobka (vpravo). Vlevo od sarkofágu Karla IV. je kamenná hrobka s ostatky jeho manželek, vpravo obdobná pro jeho syna a krále Václava IV. Vzadu uprostřed je původní cínová hrobka českého krále a římského císaře Rudolfa II., po stranách pak další sarkofágy pro členy krá- lovských rodin i pozůstatky českého krále Rudolfa Habsburské­ho.

Letos na jaře byly ukončeny práce na restaurová­ní hrobky českých králů v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě. Dnes je tento intimní, přesto však impozantní prostor přístupný na vyžádání.

Od složitého k prostému

V Roškotově pozůstalos­ti, která je uložena v archivuMuz­ea stavitelst­ví a architektu­ry Národního technickéh­o muzea, je řada návrhů na jednotlivé hroby i celkové řešení. Je patrné, že architekt věnoval projektu mnoho času a vypracoval množství variant každé hrobky. Většinou nakonec přešel od složitější­ch k prostším tvarům. Ta geneze je ale velmi zajímavá. První skici jsou zpravidla provedeny tužkou na kartonu, definitivn­í varianty jsou pečlivě kolorovány vodovými barvami. Je patrné, že Roškotovi velmi šlo o to, aby vystihl barevný akcent každého prvku.

Hrobka českých králů byla slavnostně vysvěcena pražským arcibiskup­em Karlem Kašparem 2. listopadu 1935. Její tvůrce Kamil Roškot umřel o deset let později v Paříži, krátce po skončení druhé světové války. Návštěvu hrobky lze doporučit nejen zájemcům o českou a evropskou historii, ale i všem milovníkům kvalitní architektu­ry a designu.

 ?? Hrobky zaujímá bronzový sarkofág s pozůstatky českého krále a římského císaře Karla IV., zdobený říšskou a královskou korunou dle návrhu sochaře Ladislava Kofránka FOTO ZDENĚK LUKEŠ ??
Hrobky zaujímá bronzový sarkofág s pozůstatky českého krále a římského císaře Karla IV., zdobený říšskou a královskou korunou dle návrhu sochaře Ladislava Kofránka FOTO ZDENĚK LUKEŠ
 ??  ?? Centrální prostor
Centrální prostor
 ?? Řešení kamenných sarkofágů pro královskou hrobku. Od složitější­ch tvarů přešel Roškot nakonec k tvarově jednodušší­m; realizován byl návrh zcela vlevo. ??
Řešení kamenných sarkofágů pro královskou hrobku. Od složitější­ch tvarů přešel Roškot nakonec k tvarově jednodušší­m; realizován byl návrh zcela vlevo.
 ??  ?? Různé varianty
Různé varianty
 ?? FOTO AA NTM ??
FOTO AA NTM
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia