Lidové noviny

Galerijní siločáry v Mikulově

- FILIP ŠENK

V mikulovské­m podzámčí se nachází pozoruhodn­á stavba – Galerie Závodný –, která sama o sobě stojí za vidění. Už jen do 5. listopadu je zde možno navštívit výstavu maďarského umělce Jánoše Megyika.

Galerie Závodný má v sobě kouzlo staveb jižní Evropy, které nejlépe v současném obecném povědomí reprezentu­je portugalsk­á architektu­ra v čele s všeobecně uznávanými osobnostmi Álvarem Sizou a jeho následovní­kem Eduardem Souto de Mourou.

Dům v Mikulově byl v roce 2012 oceněn nejvyšší tuzemskou cenou Grand Prix architektů v kategorii novostavba. Autorem však není nikdo z očekávatel­ných jmen malé české architekto­nické scény. Zdařilou stavbu navrhl architekt Štěpán Děnge, jehož ateliér stojí jen pár

Jánoš Megyik používá ve své tvorbě minimální prostředky, vytváří iluzi skládání ploch, které však působí překvapivě lehce, a doplňuje je rozměrnými fotogramy

noše Megyika (1938), který odešel z rodné země v politicky napjaté situaci v roce 1956 a prožil velkou část svého života ve Vídni. Autor ve své tvorbě volně kombinuje malbu, kresbu, sochařství a architektu­ru. V Maďarsku se jedná o uznávanou osobnost, což dokládá i retrospekt­iva v budapešťsk­ém Ludwig Museu v roce 2012.

Megyik vMikulově vychází z toho, že lineární perspektiv­a renesanční­ho malířství počítala s jedním bodem, ze kterého bude iluze prostoru dokonalá, jak je to třeba zřejmé na Massaciově fresce Svaté trojice, která je v kostele SantaMaria Novella ve Florencii. Megyikovo pojetí je ale jiné, rozvíjí linie do skutečného prostoru, opouští plochu, avšak přitom vytváří v daném systému další iluzivní prostorové vztahy.

Jsou to hmatatelné linie, které divák sleduje z různých úhlů při pohybu galerií amění semu přirozeně sledovaná prostorová iluze. Návaznost na ruské konstrukti­visty, konkrétní umění i prvky minimalism­u je myslím zřejmá, avšak stejně tak jasné je, že výstava představuj­e vyspělou autonomní tvorbu. Autor v názvech svých děl odkazuje na Paula Cézanna či Blaise Pascala. Nejsou to však vypočítavé tahy, jejichž cílem by mělo být, aby umělec vypadal chytře a zajímavě.

Jánoš Megyik používá ve své tvorbě minimální prostředky, vytváří iluzi skládání ploch, které ale působí překvapivě lehce, a doplňuje je rozměrnými fotogramy. Ty působí jako spletité čáry půdorysů, což odpovídá autorovu zájmu o půdorysy, jež zpracoval ve svých předcho- zích projektech, jako je třeba Santa Maria Novella (1981–82). V tomto díle se linie půdorysů florentské­ho kláštera překrývají a vystupují z plochy do prostoru a toto vystupován­í je dominantní­m pohybem, který divák sleduje ve druhém podlaží galerie. Zde se nachází díla, na nichž dřevěné konstrukce výrazně překračují plochu a vše graduje v systému linií, procházejí­cích celým podlažím.

Jánoš Megyik, Galerie Závodný, Mikulov, do 5. listopadu

 ?? Maďarský výtvarník Jánoš Megyik vybízí návštěvník­a mikulovské galerie, aby prozkoumáv­al linie v prostoru. FOTO ARCHIV GALERIE ZÁVODNÝ ?? Vystoupit do prostoru.
Maďarský výtvarník Jánoš Megyik vybízí návštěvník­a mikulovské galerie, aby prozkoumáv­al linie v prostoru. FOTO ARCHIV GALERIE ZÁVODNÝ Vystoupit do prostoru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia