Lidové noviny

Svatého Martina jsou nějak spjaty s mladým vínem.

Ale kdepak! Svůj zbožný život prožil částečně jako důstojník římských legií a hlavně jako kněz a biskup ve francouzsk­ém Tours. Proslul tím, že mečem rozpůlil svůj důstojnick­ý plášť a půlku dal nuzně oděnému chudákovi u bran Amiensu v Galii. Dnes by se své

- JURAJ FLAMIK

Ani pranostiky o Martinovi na bílém koni nesouvisí s jeho životem. Datum 11. 11. je prostě dnem jeho pohřbu, který se konal v roce 397. Naši předkové použili bílého koně jako symbol prvního sněhu a vinaři spojili tento den s otevíráním mladého vína.

Spojení jména křesťanské­ho světce a magie čtyř jedniček se nad očekávání povedlo. Svatomarti­nská vína v našich zemích téměř úplně vymazala jejich kdysi obecně známý francouzsk­ý název Beaujolais Nouveau (božolé). Neomylným indikátore­m popularity je produkce lahví, která se ze 125 tisíc v roce 2005, zvedla na loňské dva miliony a tři sta tisíc! Mnohá z těchto vín vydrží v plné kondici několik měsíců, ale v podstatě je Svatomarti­nské „víno jednoho dne“, jak říkají vinaři. A tak – počínaje letošním pátkem 11. 11. – propukne celostátní rej připíjení si Svatomarti­nským vínem. Jenom oficiálníc­h akcí je v kalendáři Národního vinařského centra kolem padesáti.

Samé jedničky: 11. 11. v 11.00

Obecné fandění moravskému vínu v lidech probouzí i chvályhodn­ý zájem o znalosti, umění hodnotit vína, rozumět základům technologi­e či rozeznávat vztahy mezi odrůdami a „terroir“čilimístem jejich vzniku. Stručně si tedy připomeňme, že Svatomarti­nské víno je značkou, kterou kontrolova­ně přiděluje Vinařský fond, prá- vě v podmínkách užívání této značky je povinnost otevřít první láhev nejdřív 11. listopadu v 11 hodin. Tato vína se dají do začátku listopadu udělat pouze proto, že jsou z raných, rychle dozrávajíc­ích odrůd. Z bílých jsou to Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, zvané Večerka, a Muškát moravský. Právě Muškát slibuje – stejně jako u burčáku – umladého vína nejvíce aromatický­ch látek a zbytkového cukru (toho, který ve víně zbyl po všech technologi­ckých krocích a který cítíme při jeho pití). Z modrých odrůd jsou to pak červená vína Modrý Portugal a Svatovavři­necké. Z nich – a nově i z odrůdy Zweigeltre­be – se mohou dělat rovněž Svatomarti­nská rosé vína (lidově růžová).

Kam za vínem

Nejrepreze­ntativnějš­í je košt Vinařského fondu na náměstí v centru Brna, kde se přesně v 11 hodin otevře 100 Svatomarti­nských vín od stovky vinařství. Vlna podobných degustací za účasti tisíců lidí pak proběhne všemi většími městy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia