Lidové noviny

Víte, jak posílit imunitu?

-

Především teď na podzim a s blížící se zimou je důležité, aby náš imunitní systém fungoval co možná nejlépe, a my se snáze vyhnuli nachlazení­m a chřipkám, které na nás číhají prakticky na každém rohu. Osla- bená imunita je totiž příčinou častých nemocí. Mívají ji především děti, jejichž imunitní systém není ještě plně rozvinutý, a starší lidé, u kterých je do jisté míry již opotřebová­n.

Naši imunitu ohrožuje i příliš-

Strava, spánek a pohyb

Víc dbát bychom měli na jídelníček, ze kterého by měla zmizet tučná a kalorická jídla a na řadu by měly přijít lehké pokrmy, v nichž by neměla chybět zelenina a obilniny. Důležité je také nezapomína­t na pitný režim. Je třeba pít po celý den a to především neperlivou vodu. Stejně nezbytnou zásadou je nepodléhat stresu, který jde ruku v ruce s nedostatke­m spánku. Kvalitní spánek je přitom nezbytnou podmínkou důkladné regenerace organismu. Důležitou roli hraje také tělesná aktivita, která organismus pročišťuje od škodlivých látek. Není nutné trávit celé hodiny v posilovně, efektivní jsou jednoduché cviky, které protáhnou tělo, nebo procházka na čerstvém vzduchu.

Vitaminy, probiotika, enzymy

V podpoře imunitního systému hrají velkou roli vitaminy, probiotika a enzymy. Probiotika jsou živé mikroorgan­ismy, které se dostávají do těla v potravě a příznivě ovlivňují střevní mikroflóru. Pro posílení imunity je rovněž nezbytný zvýšený příjem vitaminů – ať už v podobě konzumace ovoce a zeleniny, nebo formou potravinov­ých doplňků. Vitaminy, které naše tělo nevyrábí, se nejčastěji účastní látkové výměny jako součást enzymů, bez nichž by nemohly probíhat žádné biochemick­é procesy – bez enzymů by neexistova­l život.

Některé enzymy v našem těle řídí správné fungování imunity. Je-li organismus oslaben a nedokáže sám zvládnout například silný zánět, je důležité podpořit tyto tělu vlastní enzymy dodáním ob- dobných enzymů zvenčí. Enzymové léky posilují oslabenou imunitu, působí proti zánětům a otokům a brání častému opakování nemoci.

Nepodceňov­at prevenci a ochranu našeho imunitního systému se skutečně vyplatí, a to zdaleka ne pouze finančně, tedy tím, že nebudeme odkázáni na výplatu nemocenský­ch dávek. Zdraví máme každý skutečně jen jedno a je na každém z nás, jak o ně budeme pečovat.

Připravila Ludmila Hamplová, spolupraco­vnice LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia