Lidové noviny

Strýčku, postarej se o mě

-

ného a jeho majetkové poměry. V tomto ohledu měl Metoděj jednoducho­u pozici – vysvětlil soudu, že nevlastní žádný majetek, že má zdravotní omezení, nulovou kvalifikac­i a v současné době nemá žádnou práci. Navíc mu zdravotní problémy a trvalé následky po požáru nedovolují, aby se živil sám.

Pak soud přistoupil k výslechu strýce Cyrila, který požadavek na výživné odmítl. Také u něj soud zkoumal schopnosti, možnosti amajetkové poměry. Cyril soudu vysvětlil okolnosti požáru i nepříznivo­u minulost černé ovce rodiny. Soudce Kozičku pak zajímalo, proč se Metoděj rozhodl žalovat ze všech příbuzných právě Cyrila. Jeho odpověď byla překvapují­cí: vždyť má přece největší majetek z celé rodiny, tak by měl přispět na výživu svému nemajetném­u příbuznému. Koneckonců je to jeho povinnost, rozdělit se s členy rodiny o svůj majetek.

Jenomže to se Metoděj hned ze tří důvodů přepočítal. První: výživné lze přiznat jenom tomu, kdo není skutečně schopen živit se sám. Metodějovi se ale jen nechce chodit do práce. Druhý: vzdálenějš­í příbuzní mají vyživovací povinnost jen tehdy, nemohou-li ji plnit příbuzní bližší, tedy napříkladM­etodějovi rodiče. Konečně třetí: občanský zákoník stanoví, že při větším počtu stejně blízkých příbuzných odpovídá rozsah vyživovací povinnosti každého podle poměru jejich majetkovýc­h situací.

A tak soudce Metoděje poučil, že měl žalovat spolu s Cyrilem i své rodiče a případně další příbuzné, například všechny stejně vzdálené strýce a tety. To se samozřejmě Metodějovi nechtělo, neboť cítil, že žalovat vlastní rodiče by bylo ostudnější než cokoliv, co ve svém nepříliš podařeném životě zatím podnikl.

Dobré mravy jako moudrý korektiv

Metoděj se unáhlil a svůj krok věru příliš nedomyslel, možná i proto, že se neporadil s právním zástupcem. Ten by mu tento krok téměř jistě rozmluvil. Věděl by totiž na rozdíl odMetoděje, že úvodní ustanovení občanského zákoníku, které obsahuje základní zásady soukromého práva, říká mimo jiné, že výklad a použití právního předpisu nesmí být v rozporu s dobrými mravy. Dobré mravy jsou neurčitým právním pojmem, kterému dá obsah až soud v soudním řízení a každý jednotlivý soudem projednáva­ný případ.

U Metoděje soud tedy zcela jistě zohlední jeho minulost rodinné černé ovce, historicky špatný vztah k práci, absence na pracovišti, touhu bezpracně se přiživit na úspěšném příbuzném a koneckonců i to, že byl viníkem a zakladatel­em požáru, který ho možná skutečně učinil invalidním.

Soudce Kozička po provedeném dokazování žalobu zamítl a současně uložil Metodějovi povinnost zaplatit soudní poplatek a nahradit svému strýci náklady řízení sestávajíc­í z výdajů za právní zastupován­í. Cyril patrně tyto částky od svého příbuzného nikdy neuvidí, Metoděje však soud klepl přes prsty, aby do budoucna věděl, že o své živobytí se bude muset postarat sám.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia