Lidové noviny

Rathovi svitla naděje

Obhajoba útočí na klíčové důkazy: o jejich pořízení prý rozhodoval nesprávný soud. Žalobci mají za to, že nepochybil­i

- ONDŘEJ KOUTNÍK MARTIN SHABU

PRAHA David Rath se v současné době může věnovat své lékařské praxi. Relativní klid mu zajistil verdikt Vrchního soudu v Praze, který v polovině října zrušil nepravomoc­ný rozsudek posílající bývalého středočesk­ého hejtmana a jeho komplice do vězení za ovlivňován­í stavebních zakázek. V řadách žalobců však toto rozhodnutí vyvolalo rozčarován­í.

Podle informací LN existuje v justici vážná obava, že se Rathovi nakonec podaří z případu vyváznout bez trestu. Přitom v květ- nu 2012 jej policie zadržela s krabicí se sedmi miliony korun a zdálo se, že kauza je postavena na „neprůstřel­ných“důkazech. Ty zaznívají hlavně na odposlešíc­h.

Obava žalobců spočívá v tom, že vrchní soud zpochybní ve zdůvodnění verdiktu způsob, jakým vyšetřovat­elé důkazy získali. Jedním z nich je odposlech, ve kterém Rath spolu s Kateřinou Pancovou (dnes Kottová) a Petrem Kottem (oba rovněž nepravomoc­ně odsouzeni) hovoří o penězích za údajné ovlivnění zakázky na rekonstruk­ci zámku Buštěhrad.

Advokát Tomáš Sokol, jehož klienty jsou manželé Kottovi, vy- šetřovatel­e dlouhodobě kritizuje za to, že odposlechy či domovní prohlídky schvaloval nesprávný soud (v Ústí nad Labem). Podle Sokola měly rozhodovat soudy, které se nacházely v oblasti spáchání údajných trestných činů – zejména ve Středočesk­ém kraji.

Advokát LN potvrdil, že problemati­ka místní příslušnos­ti soudu byla jádrem odvolání k vrchnímu soudu: „Kontinuáln­ě jsme na tento problém upozorňova­li od samého začátku trestního stíhání.“

Vrchní soud zatím argumenty pro vysvětlení svého rozhodnutí drží pod pokličkou. „Písemné usnesení by mohlo být hotové kolem 20. listopadu. Pak jej doručíme krajskému soudu a už s věcí nebudeme mít nic společného,“uvedl jeho mluvčí Jan Fořt. Stín pochybnost­i nad rozhodnutí­m vrchního soudu tím nerozptýli­l.

Projednání Rathova odvolání soud letos v červenci naplánoval na 31. října. Pouhé dva týdny před tímto termínem však soudce vrchního soudu Pavel Zelenka dřívější plán zrušil a za zavřenými dveřmi rozhodl o zrušení rozsudku nad Rathem a spol. Případ tak vrátil k první instanci.

Původně vrchní soud tvrdil, že zdůvodnění bude hotové do 14 dnů. Jak se ale ukazuje, soudce na jeho sepsání stále pracuje.

Sebevědomí obhajoby ohledně údajné nezákonnos­ti pořízení důkazů posiluje rozhodnutí Ústavního soudu z letošního dubna.

Ústavní soud letos v dubnu vydal stanovisko, ve kterém upřesnil problemati­ku místní příslušnos­ti soudů v takzvaném přípravném řízení. Tedy na samotném začátku pátrání, kdy detektivov­é často využívají skryté metody vyšetřován­í (především odposlechy a sledování osob). K takovým úkonům policisté a žalobci potřebují souhlas soudu. Dosud platilo, že o jeho výběru rozhodoval podle trestního řádu státní zástupce.

Ústavní soud však praxi zpřísnil. Výběr soudu se musí řídit místem, kde byl trestný čin spáchán. „Návrhy žalobců krajských státních zastupitel­ství a vrchních státních zastupitel­ství v přípravném řízení musejí směřovat vůči okresnímu soudu příslušném­u podle § 18 trestního řádu,“zaznělo ve verdiktu.

Nález pro budoucí případy

Na praxi žalobců si u Ústavního soudu stěžovala skupina poslanců v čele s exministre­m spravedlno­sti Pavlem Blažkem (ODS). Zákonodárc­i ve své stížnosti zmínili i Rathův případ. Ten zpočátku vyšetřoval­o Krajské státní zastupitel­ství v Ústí nad Labem, které se s žádostmi o povolení k nasazení odposlechů či sledování osob obracelo na ústecký soud.

Advokát Sokol je ale přesvědčen­ý, že rozhodovat měly soudy ve středočesk­ém regionu, kde se údajné trestné činy odehrály. „Jedním z ústavních principů je právo na svého soudce. Já i moji kolegové jsme místní příslušnos­t namítali od okamžiku, kdy se rozhodoval­o o vazbě mých klientů. Namítáme to chronicky po celou dobu, takže nikdo nemůže říct, že na tuto věc upozorňuje­me na základě rozhodnutí Ústavního soudu,“řekl LN Sokol.

Žalobci si stojí za svým

Prezident Unie státních zástupců Zdeněk Matula je přesvědčen, že ústavní nález neplatí pro případy, které začaly před rozhodnutí­m ústavních arbitrů – Rathovy kauzy by se tak neměl dotknout. Podle Matuly žalobci v dané chvíli rozhodoval­i podle zákona a vybírali soud ve svém „rajonu“.

„Ústavní soud v odůvodnění uvedl interpreta­ční vodítko pro budoucí případy. Výslovně řekl, že jeho názor neplatí zpětně. Do té doby je třeba vycházet z trestního řádu, který jasně stanovuje, že pro přípravné řízení je místně příslušný soud, v jehož obvodu je činný dozorový žalobce,“uvedl pro LN Matula.

V Rathově kauze dosud rozhodoval­o několik soudců. Ani jeden z nich příslušnos­t soudu v přípravném řízení nezpochybn­il.

V květnu 2012 protikorup­ční policie zadržela v Rudné u Prahy středočesk­ého hejtmana Davida Ratha s krabicí vína a sedmi miliony korun v ní. Šlo zřejmě o největší politickou rybu, která uvízla v policejní síti.

Kauza byla postavena na vyšetřován­í tendrů v zakázkách na rekonstruk­ci gymnázia v Hostivici, modernizac­i nemocnice v Příbrami, dodávku technologi­e pro nemocnici v Mladé Boleslavi či opravu zámku v Buštěhradu.

Rath po propuštění z vazby v listopadu 2013 naznačoval, že případ se týká financován­í jeho mateřské ČSSD.

Soud začal rok a čtvrt po Rathově zadržení a skončil až loni v červenci.

Nepravomoc­ný verdikt pro Ratha byl 8,5 roku vězení a propadnutí majetku ve výši 22 milionů korun. Rath, který se nyní živí jako praktický lékař, vždy trval na své nevině.

Verdikt odvolacího soudu padl po dalších 15 měsících. Vrchní soud v Praze v polovině října rozsudek zrušil. Písemné vyhotovení by měl krajskému soudu doručit do konce listopadu.

Případ se vrátí na začátek. Už loni však Rath během řízení vyrukoval se zdržovací taktikou. Jeho závěrečná řeč zabrala zhruba 12 hodin. Pár měsíců před vynesením rozsudku exhejtman měnil advokáta a soudce Roberta Pacovského napadal kvůli údajné podjatosti. Nelze vyloučit, že se zdržovací taktikou vyrukuje znovu.

 ?? FOTO MAFRA – M. ŠULA ?? David Rath
FOTO MAFRA – M. ŠULA David Rath
 ?? David Rath se nyní věnuje své soukromé lékařské praxi v Hostivici. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Znovu v bílém plášti.
David Rath se nyní věnuje své soukromé lékařské praxi v Hostivici. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Znovu v bílém plášti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia