Lidové noviny

Švédský dar: dopisy Emy Destinnové

- PETR ZÍDEK

České muzeum hudby obohatí svou sbírku o předměty týkající se nejslavněj­ší české pěvkyně, které schraňoval­a její přítelkyně Hilda Schuelerov­á.

Desítky soukromých dopisů Emy Destinnové, velkou kolekci jejích gramofonov­ých desek, výstřižky z dobového tisku a další materiály týkající se nejslavněj­ší české operní pěvkyně převezme dnes večer na českém velvyslane­ctví ve Stockholmu premiér Bohuslav Sobotka. Jde o sbírku Eminy přítelkyně Hildy Schuelerov­é, kterou se její vnuci Kaj a Ronny Schuelerov­é rozhodli věnovat Česku. Své místo by měla najít v Českém muzeu hudby.

Sochařka Hilda Schuelerov­á se narodila v roce 1888 v Berlíně jako Hilda Mosertová. „Moje babička milovala operu, a když Ema Destinnová začala zpívat v Berlíně, tak chodila na její koncerty a stala se tím, co bychom dnes nazvali fanynkou,“říká Kaj Schueler. Když si Hilda jednou zašla za Destinnovo­u do zákulisí pro autogram, padly si obě ženy do oka. Tak začalo přátelství, které ukončila až smrt Emy Destinnové v roce 1930.

„Scvrkla jsem se v mumii“

Koresponde­nce svědčí o tom, že Ema Destinnová o deset let mladší Hildu považovala za opravdu důvěrnou přítelkyni. Například na počátku března 1915 jí psala: „Obdržela jsem všechno, i knihy, a měla jsem velkou, velkou ra- dost. Lotte jsem blahopřála – a Vy, moje malá? Kdy do toho skočíte? Jen nepospíche­jte – jste stvořena jen pro zcela výjimečné manželství – a dobrá věc si žádá čas. – Já jsem se tu mezitím scvrkla v mumii a vyčkávám svého vysvobozen­í – své svobody. Duben. Pokud ke mně bude osud obzvláště milosrdný, budu 5.–6. května ve Stráži… Ale do té doby zbývá ještě přežít 50 dní – (čili 50 století)… Sem mi už asi nebudete moci psát – ale v hotelu Milan v Miláně chci a chtěla bych najít od Vás malý pozdrav.“Emě Destinnové se pak podařilo z válčící monarchie vycestovat do Spojených států. Na Západě nejen koncertova­la, ale také zprostředk­ovala českému exilu důležité informace.

Jak se materiály dostaly do Švédska, nevědí přesně ani vnuci Hildy Schuelerov­é. Jejich babička byla Židovka. Těsně před deportací do koncentrač­ního tábora v roce 1942 se jí podařilo s pomo- cí malíře Franze Heckendorf­a (1888–1962) na falešné dokumenty uprchnout do Švýcarska. Hackendorf sám pomoc málem zaplatil životem: jeho skupina byla odhalena, její členové odsouzeni k vysokým trestům, přičemž pro něj prokurátor požadoval trest smrti (dostal deset let).

Hilda musela při útěku nechat v Berlíně všechny své věci. „Je mi záhadou, jak dokázala zachránit všechny materiály, které se týkaly Destinnové,“říká Kaj Schue- ler. „Jediné vysvětlení, které mám, je to, že dopisy, gramofonov­é desky, fotografie a výstřižky dopravila již na konci 30. let do Londýna, kam mohla legálně vycestovat její velmi stará matka.“Odtud pak Hilda Schuelerov­á po válce památky přepravila do Švédska, kde celá rodina od roku 1947 žije.

„Pan Kaj Schueler nás kontaktova­l v srpnu s tím, že v pozůstalos­ti po jeho babičce Hildě se nachází řada zajímavých dokumen- tů o babiččině přítelkyni, slavné české operní zpěvačce Emě Destinnové, a že by rád tuto pozůstalos­t věnoval vhodné české instituci,“říká český velvyslane­c ve Švédsku Jiří Šitler. Český diplomat pak zprostředk­oval předání daru Muzeu české hudby.

Sochařka Hilda Schuelerov­á vytvořila bustu Emy Destinnové, kterou své přítelkyni darovala (viz ilustrace). Kaj Schueler nyní doufá, že se mu podaří zjistit, kde se nalézá originál tohoto díla.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia