Lidové noviny

O penězovod z EU Česko nepřijde

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA/BRUSEL Nestává se příliš často, aby nějaký politik z „jižního“křídla EU v rozhovoru vysloveně zmínil Česko.

Italský premiér Matteo Renzi to nedávno udělal. Ovšem v nelichotiv­é souvislost­i. „Když budete stavět zdi proti imigrantům, můžete zapomenout na evropské peníze,“pohrozil Renzi blokováním rozpočtu EU na rok 2017, který musí projít Evropskou radou.

„Jestliže nás chce Maďarsko, Česko a Slovensko poučovat o imigraci, pak dovolte Itálii říct, že ten systém nefunguje,“dodal italský premiér v narážce na pře- rozdělován­í uprchlíků v podobě kvót, které podle něj státy Visegrádu bojkotují.

V pondělí se k Renzimu přidal i řecký ministr pro migraci Yiannis Mouzalas s tím, že kvótový systém, jenž EU loni na podzim schválila, sabotují Slováci. Ti přitom v tomto půlroce EU předsedají a sestavují agendu summitů.

Renziho výhrůžka je podle všeho především vzkazem bruselským úředníkům. A nakonec v ní nejde ani tak o migranty. Řím se s Bruselem handrkuje o tom, aby mu EU umožnila sestavit rozpočet na příští rok s vyšším deficitem, než Evropská komise plánovala. A to v emotivní situaci po víkendovém ničivém zemětřesen­í v italských regionech Umbrie a Marche.

„Renzi momentálně čelí obrovskému tlaku italské veřejnosti. Jednak se chystá hlasování o změně ústavy, kterou sám navrhl, ale která podle posledních průzkumů nemá dostatečno­u podporu. Zároveň jeho Demokratic­ká strana čelí klesající popularitě,“upozorňuje europoslan­kyněMartin­a Dlabajová.

Samotné italské veto navíc evropský rozpočet na rok 2017 nijak zablokovat nemůže. V radě se totiž hlasuje kvalifikov­anou většinou. V praxi to znamená, že k zablokován­í jsou třeba alespoň čtyři členské země, které navíc tvoří více než 35 procent obyvatelst­va EU. Pro srovnání – Itálie a Řecko zastupují osminu lidí žijících v Unii.

„Renzi tedy může hlasitě říkat, co chce, ale blokovat nic nemůže,“argumentuj­e státní tajemník pro EU Tomáš Prouza. „Slova premiéra Renziho zcela jistě nevy- jadřují pozici evropských institucí,“zdůrazňuje také Dlabajová.

Ovládání bruselskéh­o penězovodu tak mají Češi plně ve svých rukou. Nic to nemění na faktu, že Renziho výhrůžka a obvinění z nedostateč­né solidarity jsou z pohledu Itálie ekonomicky pochopitel­né. Zatímco Itálie loni z EU získala o čtyři miliardy eur méně, než do Bruselu poslala, Česko naopak na členství v EU každým rokem vydělává. Od roku 2004 více než 630 miliard korun.

A navíc díky bruselským dotacím vydatně sanuje státní rozpočet. Na aktuálním přebytku ve výši téměř 100 miliard korun mají lví podíl právě peníze z Unie. Na transferec­h z EU Česko za prvních deset měsíců letošního roku obdrželo 170 miliard korun – meziročně je to o 64 miliard více. Zároveň meziročně o 74 miliard korun pokleslo národní spolufinan­cování dotací z EU.

Důvodem takového příznivého nepoměru je zlom dvou rozpočtový­ch „sedmiletek“EU. Zatímco na jaře ještě dobíhaly poslední platby z období 2007 až 2013, nový rámec na léta 2014 až 2020 se ještě nestačil nastartova­t.

Itálie unijní rozpočet zablokovat nemůže. Chybí jí silní spojenci.

Česká ekonomika bohatne

Rekordní přebytky z EU ale nebudou trvat věčně. Jak již LN informoval­y, Česko díky novému vzorečku pro výpočet hrubého domácího produktu ve vztahu k průměru EU ve statistiká­ch poskočilo vzhůru. Kvůli tomuto „zbohatnutí“tak přijde v letech 2017 až 2020 o 115 milionů eur.

Jde ale jen o kosmeticko­u úpravu. Z celkových 650 miliard korun, které do roku 2020 můžeme čerpat, jde o půl procenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia