Lidové noviny

Smí škola zakázat hidžáb? Odpoví soud

-

PRAHA Somálská dívka, která zažalovala Střední zdravotnic­kou školu v Praze 10 kvůli zákazu nošení hidžábu, tvrdí, že ji instituce nepřímo diskrimino­vala v přístupu ke vzdělání a svobodné volbě povolání. Ayan Jamaal Ahmednuuro­vá vznesla požadavek na omluvu a na finanční zadostiuči­nění ve výši 60 tisíc korun. Škola žalobu odmítá jako zavádějící. Sporem se včera začal zabývat soud.

Dívka k přelíčení nedorazila, podle zdroje z jejího okolí měla strach z negativní atmosféry. Spor vyvolal velký zájem veřejnosti, přišli ho sledovat někteří odpůrci islámu a také desítky studentek žalova- né školy, které vyjadřoval­y podporu ředitelce.

Podle žaloby se cizinka shodla s vedením školy na dvou jednáních v červnu a červenci 2013, že po nástupu ke studiu nebude nosit hidžáb při ošetřovate­lské praxi. O zákazu nošení šátku na půdě školy se prý nehovořilo. První školní den se prý Ahmednuuro­vá musela ještě před zahájením vyučování dostavit do ředitelny, kde ji údajně vyzvali k sundání šátku kvůli pravidlům uvedeným ve školním řádu. Dívka na to nepřistoup­ila. Mladá žena pak prý musela vyplnit dokument o ukončení studia.

Právník školy tvrdí, že Somálka včas nedoložila potřebné dokumenty, a proto rozhodnutí o přijetí ke studiu pozbylo platnosti. Školu opustila o své vůli.

Ředitelka školy Ivanka Kohoutová vypověděla, že původní jednání s dívkou se konalo „ve velmi příjemné atmosféře“. Ahmednuuro­vá prý hidžáb na hlavě neměla. První školní den ji pak vyvolala rozhlasem, protože dívka nedodržela dohodu, podle níž měla ráno přinést chybějící doklady. O zákazu nošení hidžábu prý vůbec nemluvily.

Jednání bude pokračovat v lednu výslechem ženy, která Ahmednuuro­vou doprovázel­a na první schůzku s vedením školy. čtk Spor o hidžáb ve škole

 ?? Přišlo k pražskému obvodnímu soudu sledovat i mnoho lidí, jichž se přímo netýká. Vpravo je členka předsednic­tva Strany zelených Monika Horáková, diskutujíc­í dvojici sleduje aktivista a publicista Jan Šinágl (druhý zleva). FOTO ČTK ??
Přišlo k pražskému obvodnímu soudu sledovat i mnoho lidí, jichž se přímo netýká. Vpravo je členka předsednic­tva Strany zelených Monika Horáková, diskutujíc­í dvojici sleduje aktivista a publicista Jan Šinágl (druhý zleva). FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia