Lidové noviny

Ochabne chuť „práskat“?

-

PRAHA Jako jediná pomáhala policii rozkrýt korupci okolo středočesk­ého hejtmana a svědčila proti svým bývalým spolupraco­vníkům. Podnikatel­ka

– coby spolupracu­jící obviněná – loni v dubnu odcházela od soudu „jen“s tříletou podmínkou a milionovou pokutou. Ostatní klíčoví hráči si vyslechli mnohaleté tresty a vysoké finanční postihy.

Pokud by nyní advokáti zvrátili proces okolo Davida Ratha, výpověď Salačové by to postavi-

Salačová Ivana

lo na hlavu. Salačová se přitom přiznala ke korupci při zadávání zakázek na rekonstruk­ci zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivicíc­h. „Vše jsem činila, abych své tehdejší společnost­i Fisa zajistila práci a sehnala uplatnění na stavebním trhu,“vysvětlova­la u soudu.

Vazba ji zlomila

Dost pravděpodo­bně by obrat v případu zahýbal i ochotou zločinců využívat institut spolupracu­jícího obviněného. Tedy mož- nosti, že jim výměnou za spolupráci s policií svitne naděje na nižší trest.

Salačová se ke spolupráci s vyšetřovat­eli rozhodla během čtyřiačtyř­icetidenní­ho pobytu ve vazební věznici v roce 2012. Obžaloba ji vinila, že nosila a domlouvala úplatky.

Po loňském verdiktu přiznala: „Jsem víceméně spokojená s tím, že jsem dostala podmínku, nebudu říkat, že ne.“Přesto se proti verdiktu odvolala. Požaduje snížení trestní sazby. sha

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia