Lidové noviny

Zaorálek ohlídá schůzky ministrů

-

PRAHA Téma dalajlamy vstoupilo v české politice už do třetího týdne. Vláda se včera zabývala schůzkou ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s tibetským duchovním z poloviny října. Od té se následně veřejně distancova­li čtyři nejvyšší ústavní činitelé.

Výsledkem včerejšího jednání je závazek, že ministři budou napříště zásadní otázky zahraniční politiky předem konzultova­t s ministrem zahraničí. Podle Hermana dosud platilo, že museli šéfa diplomacie informovat.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v neděli prohlásil, že Herman porušil dohodu, protože se s dalajlamou sešel oficiálně. A že tím mohl ohrozit strategick­é partnerstv­ímezi Českou republikou a Čínou. To ale ministr kultury odmítá: „Nikdy jsem nikomu neslíbil, že se nesetkám s dalajlamou. Naopak jsem řekl, že takový požadavek je v rozporu s mým svědomím a odmítám jej.“

Zaorálek včera také řekl, že si záznam z jednání vlády před dvěma lety, na kterém se o setkání s dalajlamou měli bavit, vyžádá. V tom ho ministr kultury podpořil.

Jurečku v Číně odmítli

A včerejšek přinesl ještě jednu dohru. Už dnes měl odletět do Číny ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL). Sejít se tam měl se dvěma členy čínské vlády. Ti však schůzku zrušili. „Vysvětlení bylo, že je to z důvodů, které obě strany zcela jistě chápou,“řekl Jurečka. Podle toho, jak to vysvětlila čínská strana na zastupitel­ském úřadu v Pekingu, to má podle něj souvislost s návštěvou tibetského duchovního a jeho přijetím.

Jurečka také kritizoval zmíněné prohlášení čtyř ústavních činitelů. „Jestliže se bavíme o normální spolupráci dvou států, bavíme se o hospodářsk­é spolupráci, tak já opravdu nerozumím krokům ministra zahraničí ani tomu prohlášení, které vydali ústavní činitelé,“sdělil v ČT.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia