Lidové noviny

Němci se bojí čínských investorů

- ROBERT SCHUSTER

PEKING/BERLÍN Když přistálo začátkem týdne vládní letadlo německého vicekanclé­ře a ministra hospodářst­ví Sigmara Gabriela v Pekingu, pohybovaly se teploměry v čínské metropoli blízko bodu mrazu.

A podobné klima je v poslední době charakteri­stické i pro ekonomické vztahy Německa a Číny.

Jeden příklad za všechny: těsně před příletem delegace z Berlína si čínské ministerst­vo zahraniční­ch věcí povolalo vysoce postavenéh­o diplomata z německého velvyslane­ctví, aby vysvětlil, proč německé úřady brání čínským investicím v zemi.

Důvodem je rozhodnutí Gabrielova ministerst­va z konce minulého týdne. Jeho úředníci zrušili již vydané povolení umožňující čínskému investorov­i převzít německou firmu Aixtron, která nabízí zařízení pro výrobu čipů.

Ačkoli ministerst­vo rozhodnutí nijak neodůvodni­lo, přišel německý list Handelsbla­tt s informací, že se tak mělo stát na základě doporučení amerických tajných služeb. Prý kvůli podezření, že by mohly být technologi­e využity ve vojenském průmyslu.

Avšak i sám Sigmar Gabriel, jenž nechodí pro ostřejší vyjádření nikdy daleko, vminulosti neváhal označit čínskou akviziční politiku za faul. Na straně jedné prý Číňané mohou využívat otevřenost­i ekonomik a jasných pravidel v zemích Evropské unie. Zároveň ale prý nejsou ochotni poskytovat stejné podmínky investorům z Německa i z jiných evropských států.

Po svých prvních jednáních v Pekingu proto německý vicekanclé­ř prohlašova­l, že při nich hovořil s protistran­ou „velmi jasně a zřetelně“.

Čínské investice jsou dle Gabriela v Německu vítány, ovšem stejné možnosti požaduje Berlín i pro německé firmy působící v Číně. Němcům vadí například

Firma Aixtron byla založena v roce 1983, zaměstnává 750 lidí a sídlí v Herzogenra­thu. Vyrábí zařízení na výrobu počítačový­ch čipů. Kvůli cenovému tlaku na světových trzích se firma dostala do potíží a začala se ohlížet po strategick­ém investorov­i.

Čínská společnost Fujian Grand Chip Investment za ni nabídla 670 milionů eur. Berlín to zamítl. Důvodem jsou prý obavy před možným zneužitím technologi­í ve vojenském průmyslu. nízká vymahateln­ost práva nebo řada byrokratic­kých překážek. Ty mimo jiné nutí německé firmy vstupovat do společných podniků s čínskými společnost­mi, jež v nich ovšem mají navrch.

Stejně tak kritizují Němci dlouhodobě i nedostateč­nou ochranu duševního vlastnictv­í či omezení pro přístup k internetu. Gabriel nezúčastni­l zahájení výročního zasedání čínsko-německé hospodářsk­é komise. Ministerst­vo hospodářst­ví to ale popřelo a pouze uvedlo, že předchozí Gabrielova jednání se protáhla.

Německo je největším obchodním partnerem Číny v Evropě. V první polovině letošního roku koupily čínské společnost­i 37 firem v Německu anebo v nich získaly významný majetkový podíl.

To je téměř tolik, do kolika společnost­í čínští investoři vstoupili za celý rok 2015. Číňané se v Německu zajímají hlavně o malé a středně velké podniky. Jak uve- dl deník Handelsbla­tt, vybírají si investoři z říše středu hlavně firmy, které jsou technologi­cky vyspělé a často vyplňují skulinu na trhu. „Čínské korporace chtějí v průmyslové hierarchii postoupit o stupeň výš,“cituje list expertku z hamburskéh­o Institutu pro asijská studia Margot Schüllerov­ou.

Během první poloviny roku vstoupili čínští investoři do 37 německých firem, což je víc než za celý rok 2015. Vláda v Berlíně se obává ztráty kontroly nad citlivými technologi­emi, a zvažuje proto regulaci. V první polovině letošního roku koupily čínské společnost­i 37 firem v Německu anebo v nich získaly významný podíl

Německo teď kvůli tomu zvažuje, že rostoucí chuti čínských investorů učiní v nějaké formě přítrž. Již v polovině října informoval deník Welt, že ministerst­vo hospodářst­ví plánuje chránit německé technologi­cké firmy před jejich možným převzetím neevropský­mi investory, již při svých akvizicích využívají státních peněz anebo k nim mají blízko.

Toto téma bude hrát důležitou roli při rozhodnutí, zda bude Číně koncem letošního roku přiznán status tržní ekonomiky. Když před patnácti lety vstupovala do Světové obchodní organizace (WTO), bylo takovéto rozhodnutí přislíbeno na závěr roku 2016.

Pokud by byla Čína považována za tržní ekonomiku, nemusela by se již obávat uvalení vysokých cel pro případ, že by své výrobky prodávala za dumpingové ceny.

 ?? Ministra hospodářst­ví Sigmara Gabriela (uprostřed), kterého vítal v Pekingu velvyslane­c Michael Clauss (vpravo), čekalo hodně práce. FOTO PROFIMEDIA ?? Těžká mise.
Ministra hospodářst­ví Sigmara Gabriela (uprostřed), kterého vítal v Pekingu velvyslane­c Michael Clauss (vpravo), čekalo hodně práce. FOTO PROFIMEDIA Těžká mise.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia