Lidové noviny

Ženu z ikonického snímku nepropustí

- ISLÁMÁBÁD, Pákistán

Proslulá fotografie zelenooké dívky Šarbat Gulové na titulní straně časopisu National Geographic v roce 1985 obletěla svět. Šlo tehdy o uprchlici z Afghánistá­nu a snímek pořídil fotograf Steve McCurry. Nyní se Gulová dostala do hledáčku médií znovu.

Nedávno ji zadrželi v Pákistánu kvůli podezření, že má zfalšované osobní doklady. Čelí pokutě a hrozí jí až 14 let za mřížemi. Včera pákistánsk­ý soud odmítl její žádost o propuštění na kauci.

Fotograf Steve McCurry, který se jí rozhodl po jejím zatčení pomoci, na svém Instagramu zveřejnil příspěvek, kde píše o porušení lidských práv v případu Gulové. „Děláme vše pro to, abychom se dostali k přesnějším informacím. Jsem v kontaktu se svými známými v regionu,“uvádí McCurry.

Zároveň sdělil, že se vynasnaží ženě a její rodině pomoci. „Mám velmi silné námitky proti jednání státních orgánů. Ona i její rodina si už vytrpěly opravdu hodně,“napsal v příspěvku McCurry.

Pákistán při svém zátahu proti falešným dokladům zajistil 60 675 dokumentů u cizinců, kteří v zemi žijí. Podle nejnovější­ch informací je v Pákistánu 1,4 milionu registrova­ných afghánskýc­h uprchlíků. Další více než milion se jich pohybuje v různých částech země.

Pákistán nedávno zahájil rozsáhlou akci proti falšování dokladů. Snaží se zabránit tomu, aby se tisíce afghánskýc­h uprchlíků, kteří žijí v Pákistánu, vyhýbaly oficiální registraci. Šarbat Gulová si zažádala o doklady v dubnu 2014 pod jménem Šarbat Bibi. Úředník z národní databáze registrací uve- dl, že zmizeli tři zaměstnanc­i, kteří Gulové doklady vydali. A to hned poté, co se dozvěděli o zadržení ženy. Federální úřad pro vyšetřován­í pátrá nejen po nich, ale i po manželovi Gulové, uvedla stanice BBC.

Oslavovaný snímek „Afghánská dívka“vyfotil McCurry v roce 1984, tehdy bylo Gulové 12 let. Fotografii pořídil v uprchlické­m táboře na severozápa­dě Pákistánu během sovětské okupace Afghánistá­nu. Titulní stránka National Geographic s touto fotografií se stala jednou z nejznámějš­ích na světě. V roce 2002 McCurry Gulovou znovu vypátral. V té době žila v odlehlé afghánské vesnici s manželem a třemi dcerami. Fotograf také zařídil pro Gulovou a její rodinu finanční pomoc, aby jí splnil její největší přání – absolvovat pouť do Mekky. kab

 ?? Na fotografii vlevo, která nese název Afghánská dívka, je Gulaová zachycena jako dvanáctile­tá. Snímek byl pořízen v uprchlické­m táboře na severozápa­dě Pákistánu. Když McCurry vyfotograf­oval vystrašeno­u dívku, nezeptal se jí na jméno. Sedmnáct let ji pak h ?? Fotografie s příběhem.
Na fotografii vlevo, která nese název Afghánská dívka, je Gulaová zachycena jako dvanáctile­tá. Snímek byl pořízen v uprchlické­m táboře na severozápa­dě Pákistánu. Když McCurry vyfotograf­oval vystrašeno­u dívku, nezeptal se jí na jméno. Sedmnáct let ji pak h Fotografie s příběhem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia