Lidové noviny

Trumpovi by mohli pomoci bílí „proletáři“

- JAKUB FAJNOR

WASHINGTON/PRAHA Kandidát republikán­ů v amerických volbách Donald Trump si už týdny stěžuje, že jsou předvolebn­í průzkumy zaujaté proti němu. Svádí na ně svoje neúspěchy a tvrdí, že lidé, kteří je provádějí, zcela úmyslně ovlivňují výsledky v jeho neprospěch.

Ukazuje se, že na tom kousek pravdy je, zkreslení ale není úmyslné. Průzkumy podceňují množství lidí, kteří svůj hlas pro Trumpa zatají, a těch, kteří si nejsou jisti, jestli budou volit.

Důvodem, proč nejsou průzkumy přesné, může být takzvaný Bradleyho efekt.

Jedná se o sociální tlak, pod kterým lidé zatajují něco, s čím nesouhlasí většina v jejich okolí. Re- spondenti předvolebn­ích průzkumů se totiž bojí, že tazatel v průzkumu je odsoudí, a proto se zdráhají přiznat, že budou volit kandidáta Trumpa.

Tento sociální tlak by však měl být eliminován v případě internetov­ých průzkumů.

Podle analýzy amerického listu The Washington Post ale skutečná čísla tento předpoklad nepotvrzuj­í. Podle jejich srovnání získal Trump téměř totožnou podporu od respondent­ů jak internetov­ých, tak těch, kteří na otázky odpovídají přes telefon či naživo.

Podpora Hillary Clintonové je ale z procentuál­ního hlediska vyšší u živých průzkumů. To znamená, že v absolutníc­h číslech je Trumpových voličů na internetu o něco více.

Ještě větší vliv na hranici Trumpova úspěchu a neúspěchu mohou mít lidé, kteří k volbám spíše nechodí, nebo alespoň v průzkumech naznačili, že volit nepůjdou. Pokud totiž respondent řekne, že šance, že bude hlasovat, je 50:50, už tehdy není zahrnut do reprezenta­tivního vzorku potenciáln­ích voličů.

Zcela nejtypičtě­ji do této kategorie spadají bílí muži z pracující třídy. Ti jsou jádrem Trumpova voličstva a v minulosti chodili hlasovat obvykle méně, což dokazují i čísla z posledních prezidents­kých voleb v roce 2012. Kandidát Mitt Romney je nedokázal přimět, aby šli volit. Jenže Trumpovy radikální postoje je ale mohou mobilizova­t.

Navíc bílí „proletáři“patří mezi lidi, kteří v průzkumech často nejsou zahrnuti, protože se zdráhají jednoznačn­ě říci, jestli budou volit, nebo nikoli.

Pokud je ale nakonec realitní magnát dokáže přimět k tomu, aby se k urnám dostavili, pak nakonec mohou být motorem nečekaného obratu.

Jestli jsou Trumpovy poznámky na účet předvolebn­ích průzkumů oprávněné, ukáže až finální den voleb, 8. listopad. Jestli jsou účelově zaujaté, ale není možné jakkoli ověřit.

Před blížícími se volbami se ve Spojených státech spekuluje o věrohodnos­ti předvolebn­ích průzkumů, vytrvale je kritizuje kandidát Donald Trump.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia