Lidové noviny

Lepší časy pro českou fotografii?

- JUDITA MATYÁŠOVÁ

Po roce 1989 se tuzemská fotografic­ká obec již mnohokrát těšila, že v Česku vznikne reprezenta­tivní galerie, která bude mít dostatek financí i prostor pro současnou fotografic­kou tvorbu. Po několika pokusech vybudovat takové místo v Praze či v regionech byl v roce 2013 otevřen Dům fotografie v centru Prahy, který spravuje Galerie hlavního města Prahy. Nyní se na pražské periferii v Nových Butovicích objevila soukromá galerie, která má sloužit jako multifunkč­ní centrum pro laickou i odbornou veřejnost se zájmem o fotografii.

„Před pěti lety jsem se hlásila do Czech Press Photo jako autorka. Později mě pořadatelk­a této soutěže Daniela Mrázková přizvala ke spolupráci,“říká Veronika Souralová. „Organizova­la jsem besedy s autory a doprovodný program. Vloni mi Daniela předala vedení této neziskové organizace. Přemýšlela jsem, jak k soutěži přilákat víc autorů a také kam umístit archiv všech 21 ročníků. Můj manžel je developer, postavil tady v Nových Butovicích bytové a komerční centrum a v přízemí jsme vybudovali galerii Czech Photo Centre,“říká Souralová v kavárně, která je součástí nové umělecké instituce.

Matadoři i nováčci

Jsou zde dva výstavní sály, místnost pro workshopy i přednášky, fotokomora a také depozitář pro zhruba sto tisíc snímků Czech Press Photo. Hlavním cílem Veroniky Souralové však není pouze prezentace dosavadníc­h výsledků této soutěže, ale hlavně představov­ání současné dokumentár­ní fotografie.

První výstava, Questions without answers (Otázky bez odpo- vědí), nabízí pohled na mezinárodn­í fotografic­kou agenturu VII, kterou pomáhal zakládat reportér Antonín Kratochvíl. Jejími členy jsou například Ron Haviv nebo Ed Kashi, kteří letos zasedali v odborné porotě Czech Press Phota. Výstava zavede návštěvník­a galerie do válečné zóny, mezi celebrity, na módní mola nebo do zákulisí amerických prezidents­kých voleb. „Máme výstavní plán na rok dopředu, po agentuře VII se v prosinci představí Jaroslav Kučera a jeho série ze Sudet. Na příští rok plánujeme další výstavy. Může to být i expozice výsledků grantu hlavního města Prahy, který vloni získal Martin Frouz na fotodokume­ntaci opravených památek v metropoli. Každý rok chceme zorganizov­at tematickou a skupinovou výstavu a jednu pro začínající­ho autora. V naší dramaturgi­cké radě je Vladimír Birgus, Daniela Mrázková a další odbor- níci. Budeme rádi, pokud se nám budou hlásit fotografov­é, kteří by zde chtěli vystavovat,“vyzývá Souralová. Kromě výstav se CPC zaměří také na vzdělávání, od podzimu tu probíhají workshopy s Karlem Cudlínem, Štěpánkou Stein a Jakubem Skokanem.

Galeristka Veronika Souralová otevřela v Praze Czech Photo Centre – velkoryse pojaté fotografic­ké centrum, které na 200 m2 představuj­e tuzemské i zahraniční autory, pořádá přednášky, workshopy a besedy.

Jak sestavit portfolio

Zajímavé budou také přednášky, kde se fotografov­é dozvědí, jak sestavit portfolio či jak prezentova­t své práce na fotofestiv­alech. Nově založené centrum je otevřené také laické veřejnosti. „Vždycky mě mrzí, když někdo pochybuje, že má smysl budovat galerii mimo centrum Prahy. My jsme přímo u stanice metra Nové Butovice, z centra se sem dostanete za dvacet minut. Věřím, že dokážeme přilákat nejen profesioná­ly, ale také místní. Je tu spousta nových bytů, kam se stěhují rodiny s dětmi i senioři. Chceme jim nabídnout kurzy základů fotografov­ání nebo přednášky o cestování, na kterých spolupracu­jeme s naším partnerem měsíčníkem Lidé a země,“říká Souralová, která vytvořila nejen velkoryse pojaté centrum, ale vytyčila nový směr zavedené fotografic­ké soutěže Czech Press Photo.

Podle ředitelky CPC se řada začínající­ch fotografů do soutěže dříve nehlásila, protože se obávali, že se ještě nemohou porovnávat s profesioná­ly anebo nebudou pasovat do některé z tematickýc­h kategorií. Veronika Souralová proto rozšířila jednotlivé sekce: přidala kategorii Video – investigat­ivní žurnalisti­ka a sekci Lifestyle, kde jsou stylizovan­é portréty nebo móda, design či reklama. Vítězové budou vyhlášeni 21. listopadu, letos porota vybírala z 6500 snímků. Ocenění získají také začínající autoři, součástí soutěže je totiž cena pro fotografy do 20 let.

Fotografic­ký svět je vidět nejen v galerii, ale také před ní, kde stojí dvanáctime­trová socha Davida Černého. Autor zkombinova­l zvětšeniny fotoaparát­ů všech značek jako poctu historii tohoto oboru. Sochu pojmenoval Trifot, inspiroval se nejznámějš­í vědecko-fantastick­ou knihou spisovatel­e Johna Wyndhama Den trifidů. Snad tedy toto nové fotografic­ké centrum nebude jen další sci-fi, ale realita, která přečká dětské nemoci prvních měsíců i let.

 ?? Antonín Kratochvíl vytvořil v roce 2001 sérii portrétů Incognito, kde zachytil Davida Bowieho a další slavné muzikanty, herce a režiséry. Kolekce je nyní vystavena v Czech Photo Centre v Praze. FOTO ANTONÍN KRATOCHVÍL ?? Slavné tváře jinak.
Antonín Kratochvíl vytvořil v roce 2001 sérii portrétů Incognito, kde zachytil Davida Bowieho a další slavné muzikanty, herce a režiséry. Kolekce je nyní vystavena v Czech Photo Centre v Praze. FOTO ANTONÍN KRATOCHVÍL Slavné tváře jinak.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia