Lidové noviny

Odložená omluva

Jednou vyslovená slova už nelze vzít zpět

-

Nejvyšší soud rozhodl už podruhé v tomto roce v politicky ožehavé kauze o odkladu vykonateln­osti. Dokud nerozhodne o podaném dovolání, dle původního pravomocné­ho verdiktu se nemusí postupovat. Poprvé tak učinila v červnu soudkyně BlankaMoud­rá, díky čemuž ČSSD zatím nemusí platit 334 milionů korun svému bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi. A teď soudce Pavel Pavlík rozhodl, že se Kancelář prezidenta republiky zatím nemusí omlouvat Terezii Kaslové za tvrzení Miloše Zemana, že její dědeček Ferdinand Peroutka napsal článek „Hitler je gentleman“. Argumentac­e soudců byla v obou případech stejná, respektive téměř žádná. Moudrá i Pavlík jen řekli, že byla splněna zákonná podmínka, že vykonateln­ost lze odložit, jen „kdyby neprodlený­m výkonem rozhodnutí nebo exekucí hrozila závažná újma“.

V kauze Altner to je pochopitel­né. Zkušení advokáti říkají, že v případě velkých obchodních sporů není odklad vykonateln­osti výjimečný. Jde-li o desítky nebo stovky milionů korun, soudci na kvalitní rozhodnutí potřebují dostatek času a také klid. Nemělo by je rozptylova­t, že v poražené firmě operuje exekutor, obstavuje účty a odváží vybavení kanceláří. Kdyby totiž nakonec rozhodli v její prospěch, už jí to příliš nepomůže. V podobné situaci by se ocitla i sociální demokracie. O dovolání se běžně rozhoduje přes rok a soudcům by příliš klidu nepřidalo čtení novinových titulků, že v Lidovém domě se zjevil největší exekutor v zemi. Strana by se navíc musela drasticky zadlužit a obávala se, že jednou vyplacené peníze by z Altnera už nikdy nedostala, i pokud by Nejvyšší soud náhodou nakonec rozhodl v její prospěch.

Ale u kauzy Peroutka je to jiné. Soudce Pavlík naznačil, že pokud by Nejvyšší soud věc vrátil nižším soudům, jednou vyslovenou omluvu už nelze vzít zpět. Co se stalo, nemůže se odestát. To dává smysl, ale v rozhodován­í Nejvyššího soudu je to novinka. Bude to platit pro všechny, kdo se někomu musí omluvit? Bude mít v těchto případech dovolání odkladný účinek, nebo je to výsada pro slavné a vlivné? Kristián Léko

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia