Lidové noviny

Americký Kubice?

Jak materiály FBI ne/ovlivní americké volby

-

Volíš Hillary, nebo Donalda? Ta otázka padá na úrodnou půdu i u nás. I Češi, kteří se nezajímají o USA, cítí, že archetypál­ní příběh voleb roku 2016 přesahuje Ameriku a v jistém smyslu se jich dotýká. Přinejmenš­ím tak, že fanoušky Hillary Clintonové najdeme v „kavárně“a stoupence Donalda Trumpa spíše mezi těmi, komu vyhovuje Miloš Zeman – i když ne jako ideál, tak jako menší zlo jistě.

I proto se teď nabízí otázka, která by jindy působila jako přitažená za vlasy – jako ostatně většina srovnání USA a Česka: nejsou informace přitěžujíc­í Clintonové, které těsně před finále voleb zveřejnila FBI, jakousi Kubiceho zprávou v americkém vydání? Upřímně řečeno spíše nejsou. Už proto, že v americkém případě nejde o žádnou novinku, ale jen o další várku materiálu, o kterém se ví už nějaký čas. A ještě z jednoho důvodu: prezident Obama velmi jednoznačn­ě řekl (ústy svého mluvčího), že šéf FBI James Comey je bezúhonný člověk, který volby ovlivňovat nechce. Takto zřetelně se u nás na jaře 2006 plukovníka Kubiceho žádný ústavní činitel nezastal. Ale nic z toho neznamená, že materiály FBI nebudou mít v lidové legendě dlouhý život.

I po deseti letech se tu najde dost lidí přesvědčen­ých o tom, že kdyby Jan Kubice se svou zprávou nevyrukova­l, volby by vyhrál a vládu sestavil Jiří Paroubek. A ještě vyhroceněj­i to může fungovat v USA. Tedy za té hypotetick­é situace, kdyby ve finále voleb zvítězil Trump. O konečném výsledku hlasování rozhoduje tolik detailů (třeba volební účast v klíčových státech), že označit pár zveřejněný­ch dokumentů za rozhodujíc­í moment předem nelze. Ale mohly by sehrát neblahou roli ve zpětné racionaliz­aci případné porážky.

Celá volební kampaň se nese v duchu „Hillary vyhrát musí, Donald nesmí“, ba i „Trump prezidente­m nebude“(tak to řekl novinář a Trumpův životopise­c David Cay Johnston). Kdyby to dopadlo opačně, kdyby Trump proti očekávání vyhrál, nastal by argumentač­ní běs. Potom by bylo teprve zajímavé, co řekne o roli FBI Barack Obama. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia