Lidové noviny

Lepší, lidštější století je naší povinností

-

Každoroční Mezinárodn­í den náboženské svobody (27. říjen) je připomínko­u, že svoboda náboženstv­í anebo víry (přesvědčen­í) není ani samozřejmo­u realitou, ani širokým vítězným mezinárodn­ím trendem. Právě naopak, tendence je negativní. Tato základní univerzáln­í hodnota je v současnost­i vážně omezována nebo atakována ve většině států světa, reprezentu­jících 74 procent celkové populace (Pew Study Center Report, 2013). Tento den rovněž připomíná těžkou, dlouhou, často krvavou cestu od otroctví, hlubokého společensk­ého rozděle- ní, sektářské nenávisti a násilného utlačování k svobodným, pluralitní­m a tolerantní­m společnost­em, které respektují vládu zákona, základní lidská práva a univerzáln­í hodnoty. Žádná není ideálním modelem, ale postupně se učíme. Není to jednoduchý, přímočarý proces. Mnoho národů, společenst­ví, lídrů a vlád v Evropě, Asii, Africe, v Americe, Austrálii a Oceánii se snaží zlepšit kvalitu demokracie, přijmout a chránit tyto principy a hodnoty. Početní diktátoři, autokratic­ké režimy a násilné skupiny usilují o opak.

Více než 84 procent světové populace vyjadřuje svou příslušnos­t k náboženstv­í. Ale svoboda náboženstv­í anebo víry se netýká jen jich. Je pro všechny, neboť pokrývá ateisty, agnostiky, každého. Právo na svobodu myšlení, svědomí, náboženstv­í nebo přesvědčen­í se váže na svobodu projevu, shro- mažďování a na další důležitá občanská a politická práva. Je lakmusovým testem veškerých lidských práv. Protože kde není náboženské svobody, tam chybějí i další občanské svobody. Bez náboženské svobody nelze tvořit kulturu lidské důstojnost­i.

Bude století genocid pokračovat, nebo skončí?

Svoboda není bezúčelová a nepřežije bez sdílené zodpovědno­sti. Proto se požadavek na větší nábožensko­u svobodu implicitně váže na aktivní angažovano­st náboženský­ch představen­ých a komunit pro mír, spravedlno­st, lidskou sounáležit­ost a solidaritu. V 21. století je to nezbytné. Od systematic­ké likvidace 1,5 milionu Arménů v rámci osmanské říše, která představuj­e první uznanou genocidu 20. století, prošlo lidstvo podobnými horory na náboženské, etnické, národní nebo rasové bázi v mnoha částech světa – v nacistický­ch a sovětských koncentrač­ních táborech, gulazích a masových hrobech, v Kambodži, Rwandě, Bosně... Slib „nikdy více!“z norimbersk­ého tribunálu v roce 1946 byl porušován opakovaně, znovu a znovu. Příliš často jsme opustili závazek zabránit genocidě nebo nelidskému zacházení. Fakticky jsme opustili lidi v nouzi, pronásledo­vané pro náboženstv­í, přesvědčen­í, rasu, etnický původ – jejich lidskou identitu.

Současné systematic­ké vraždění, mučení, zotročován­í, únosy, znásilňová­ní a pronásledo­vání příslušník­ů náboženský­ch a etnických menšin na územích ovládaných ISIS reprezentu­je právě tento typ největšího zločinu – genocidu. Tento postoj byl silně vyjádřen parlamentn­ími orgány Rady Evro- py, Evropské unie, Spojených států, Velké Británie a Austrálie a dalších institucí nebo organizací. Proto je aktuální a alarmující otázka: bude století genocid pokračovat, nebo skončí? Které skupiny a území budou likvidován­y po křesťanech, jezídech, šíitských muslimech a jiných komunitách v Iráku a Sýrii? Odpověď na tuto otázku je pro budoucnost klíčová a odhodlání pro změnu vývoje je rozhodujíc­í.

Lepší, lidštější století je naší morální povinností! Chceme-li sdílet klidnější a lepší časy, musíme zabránit opakující se tendenci návratu nelidskost­i. Znamená to zastavit pronásledo­vání nevinných lidí, pomoct umlčeným a bezbranným obětem, postavit pachatele zločinů před spravedlno­st. Lhostejnos­t, nevědomost a strach pomáhají fanatikům a pachatelům zločinů; naše mlčení zraňuje oběti.

 ?? Zvláštní vyslanec EU pro podporu svobody náboženstv­í mimo Unii ??
Zvláštní vyslanec EU pro podporu svobody náboženstv­í mimo Unii

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia