Lidové noviny

Láska k Číně bez mandátu

Zahraničně­politická orientace prosazovan­á ČSSD je v rozporu s jejím volebním programem

-

Bývalý ministr spravedlno­sti Jan Kalvoda popsal ve svém textu Výstřelek komické servility (LN 24. 10.), v čem počínání nejvyšších ústavních činitelů, pro něž lidová tvořivost vymyslela vtipné označení „gang čtyř“, odporuje ústavě České republiky. Není to však jediný dokument, který je v rozporu s aktuálním počínáním nejvyšších představit­elů ČSSD. Obdobný protiklad (nebo možná ještě větší) nalezneme i v jiném textu, tentokrát z provenienc­e samotné ČSSD – v jejím volebním programu, jenž nese datum 18. září 2013.

O změně orientace ani slovo

Z úst vládních politiků často slýcháme, že jejich počínání vychází z mandátu, který jim udělili občané v parlamentn­ích volbách. Méně často už slyšíme o naplňování programu, na základě kterého byli občany do zákonodárn­ého sboru (a potažmo do vlády) zvoleni. Otevře-li dnes občan volební program ČSSD ze září 2013, musí nabýt dojmu, že čte vědecko-fantastick­ou literaturu, či spíše – text nepříliš vydařené frašky. Nebudu zatěžovat čtenáře osobními pocity zaměstnanc­e veřejné vysoké školy nacházejíc­ího po třinácti letech praxe na výplatní pásce částku, již na billboarde­ch nabízejí obchodní řetězce nově příchozím prodavačká­m, když čte věty typu „podle ekonomický­ch možností státu se zasadíme o zvyšování mezd zaměstnanc­ů ve školství“nebo „ve spoluprá- ci s pedagogick­ými fakultami se zasadíme o zlepšení přípravy učitelů na jejich profesi“. Soustředím se nyní pouze na oblast zahraniční politiky.

Kdo by očekával, že zde bude deklarován­o sbližování s Čínou, bude zklamán. Jméno této země, ba dokonce ani kontinentu, na kterém leží, v celém programu nenajdeme. Zato se zde dočteme, že „Česká republika bude aktivním a zodpovědný­m členem Evropské unie a Severoatla­ntické aliance. Budeme rozvíjet spojenecko­u spolupráci s nejbližším­i sousedy, posilovat ambice Evropské unie a její schopnost zvládat krize a aktivně jim předcházet a posilovat vzájemně prospěšné spojenectv­í mezi USA a Evropou v bezpečnost­ní oblasti“. Za pozornost též stojí konstatová­ní „za klíčový pokládáme rozvoj dobrých vztahů se sousedními zeměmi (Slovenskem, Německem, Rakouskem a Polskem)“, po němž následuje věta „Pro prosazován­í politiky lidských práv budeme klást důraz na sociální a ekonomická práva. Občanská práva a ekonomický rozvoj od sebe nelze oddělit“. Ani slovo o tom, že sociální demokraté po svém nástupu do Strakovy akademie budou iniciovat změ- nu zahraničně­politické orientace republiky, ani slovo o „strategick­ém partnerstv­í“s Čínou či o nadřazenos­ti ekonomický­ch zájmů nad problemati­kou lidských práv. Pod tímto programem sice nenajdeme podpisy, ale podobenky, a to mimo jiné Bohuslava Sobotky, Jana Hamáčka a Lubomíra Zaorálka. Představit­elé ČSSD by zajisté byli dnes rádi, aby tento dokument zmizel v orwellovsk­é „jámě pamětnici“, ale naštěstí naše společnost ještě není po čínském vzoru dostatečně „stabilizov­aná“. Z vyjádření představit­elů ČSSD z posledních dnů mám znepokojuj­ící dojem, že nehájí zájmy své země, ale zájmy své strany.

Zeptejte se voličů

Jsem přesvědčen, že zahraničně­politická orientace nastolená ČSSD, jejíž součástí je i požadavek Lubomíra Zaorálka, aby se ministři české vlády nescházeli s dalajlamou, je v rozporu s programem, se kterým ČSSD uspěla ve volbách v říjnu 2013. Chce-li nyní tuto orientaci prosadit, bylo by férové tak učinit až poté, co bude tento program schválen v nových parlamentn­ích volbách samotnými voliči. Zahraniční politika je plně v kompetenci vlády, nicméně k budování „strategick­ého partnerstv­í“s Čínou nemá ČSSD podle mého názoru mandát od voličů. Na závěr si jen dovolím malé přání – kéž by se opět vrátily doby, kdy vrcholní politikové této země považovali za čest nikoliv setkání s diktátory, ale s nositeli Nobelovy ceny za mír.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia