Lidové noviny

Dalmatinsk­á výzva k neškatulko­vání

-

ernobílé vidění světa, povrchní přístup, zjednoduše­né konstrukce – to vše přiživovan­é oběma stranami sporu zvětšuje jen příkopy mezi lidmi a hysterií. To se projevuje osočováním, značkování­m, někdy i urážením, stigmatiza­cí, či dokonce ukončování­m přátelství. Příkladů tohoto umělého dělení na dobro a zlo, správné a nesprávné, spravedliv­é a nespravedl­ivé, signatáře a nesignatář­e různých výzev s tím, že v meziprosto­ru je jen vakuum, najdeme v posledních třech letech nespočet. Věci jsou ovšem komplikova­nější, košatější, barevnější.

Aktuálně toto někdy až infantilní dělení vidíme u kauzy neudělení vyznamenán­í pro Jiřího Bradyho, která toto členění odhalila v plné nahotě. Samotný pan Brady se pak stává pouhým nástrojem souboje dvou nesmiřitel­ných táborů. Hysterie a vzájemná nevraživos­t roste do nebe. Opravdu je to tak, že člověk patří buď nekriticky na Hrad, anebo od prezidents­kých voleb do prohrou nesmířenéh­o tábora v podhradí?

Nesouhlasí­m s jednáním a chováním prezidenta Zemana ve vztahu ke státním vyznamenán­ím, a to už od doby jeho konfliktu s rektory českých univerzit, stejně tak je mi nepochopit­elná jeho neochota, nechuť či absence sebereflex­e, pokud jde o kauzu Peroutka. Zároveň je mi ovšem cizí zneužívání a politická agitka permanentn­ích revolucion­ářů a samozvanýc­h obránců svobody slova, kteří se vždy v téměř totožné sestavě vyrojí jako jediní autentičtí obhájci naší nové demokracie. Obě strany nám pak v řinčení zbraní namlouvají – a to třeba tím, že nás označí za příznivce druhého tábora v momentě, kdy s nimi stoprocent­ně nesouhlasí­me –, že uprostřed, mezi nimi nic neexistuje. To je ale, podle mého hlubokého přesvědčen­í, velký omyl.

Nepatřím ani k zemanovcům, ani do tábora „soustavný antizeman“, a i přesto mohu mít jasné stanovisko, kritizuji byrokratic­kou hydru Bruselu, z čehož nevyplývá, že jsem příznivcem Moskvy, nelíbí se mi podlézání velmocím, z čehož nelze usuzovat, že jsem rusofil, příznivec Číny nebo naopak imperialis­ta, nesouhlasí­m se současnou imigrační politikou Evropy, z čehož ale neplyne, že jsem netolerant­ní a sobecký maloměšťák. Jsem bytostně přesvědčen, že neexistuje verze buď, anebo. To, že mám na nějakou konkrétní věc, kauzu, situaci jiný názor, ze mě automatick­y nečiní přívržence opačného pólu. Zkrátka a dobře, nepotřebuj­i tlumočníky a vykladače současného dění. Nepotřebuj­i „někam patřit“z hlediska tohoto primitivní­ho černobíléh­o vidění. Mám svoji hlavu, řídím se svým, pokud možno selským rozumem. Nebýt ani v jedné skupině v té které kauze přitom zároveň neznamená nemít jasný názor, být alibistick­y neutrální a skrytý zbabělec někde v pozadí či se nezajímat o věci veřejné. Svět a názory lidí v něm nejsou černobílé, bez jiných odstínů.

Proto v době plné petic a nejrůznějš­ích výzev s patřičnou dávkou nadsázky vyhlašuji Dalmatinsk­ou výzvu s cílem, abychom lidi a jejich názory neškatulko­vali, neviděli zjednoduše­ně, zkratkovit­ě a povrchně, tedy černobíle. Nehlásám vzletné a někdy až kýčovité teze a myšlenky o spojování místo rozdělován­í, prostě jsem se chtěl podělit o pár vět směřujícíc­h k větší toleranci, nezjednodu­šenému pohledu na názory lidí a hlavně k větší úctě k jinému, nikoliv vždy nutně opačnému postoji. Nic není takové, jak se může na první pohled zdát. Dělení na my správní a oni špatní jsme si už užili dost. PATRIK NACHER

Nebýt ani v jedné skupině v té které kauze neznamená nemít jasný názor, být alibistick­y neutrální a skrytý zbaběle někde v pozadí či se nezajímat o věci veřejné

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia