Lidové noviny

Amatérskýc­h taxikářů přibývá

Řidičů-neprofesio­nálů využívá v Praze i aplikace Taxify. Praha se zatím neumí vypořádat s Uberem

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Dopravní aplikace Uber leží v žaludku českým taxikářům. Za mnohdy nižší ceny totiž nabízí odvoz řidičem, který nemá taxikářsko­u koncesi ani taxametr. Na Uber se proto stále častěji zaměřují i magistrátn­í kontroloři.

Uber ale není jediný, kdo v hlavním městě jezdí s nelicencov­anými řidiči. Už pár měsíců to v poklidu dělá i původem estonská služba Taxify.

„Chceme rovné podmínky na trhu, a pokud je tu hráč jako Uber, který si může dělat, co chce, pak to chceme taky,“vysvětluje Roman Sysel, country manažer Taxify pro Českou republiku. Jako jeden z argumentů mu přitom slouží hodnocení řidičů, které zákazníci provádí na škále od jedné do pěti hvězdiček po každé jízdě.

Taxify na rozdíl od Uberu ve své aplikaci totiž využívá oba druhy řidičů. Profesioná­ly i ty, kteří si chtějí jen přivydělat. A právě řidiči-neprofesio­nálové jsou podle hodnocení cestujícíc­h lepší v průměru o dvě desetiny bodu, což je v situaci, kdy se většina řidičů Taxify pohybuje v rozmezí 4,5 až pět bodů, velký rozdíl.

„Osmdesát procent našich řidičů stále tvoří taxikáři. Privátní řidiči ale mají za sebou tisíce jízd, takže vzorek rozhodně je dostatečně reprezenta­tivní. Hodnocení navíc sledujeme na týdenní bázi a tento trend se nám neustále potvrzuje,“říká Sysel.

Patová situace

Taxify v tomto „duálním režimu“v Praze funguje už pár měsíců. Zatím jde o testovací provoz, takže rozlišit mezi taxikářem a řidičem-neprofesio­nálem v aplikaci zatím není možné. V budoucnu ale zákazníci možnost volby dostanou. O tom, zdali firma u tohoto modelu setrvá, rozhodne do konce letošního roku.

Praha není úplně prvním měs-

nutnost mít různá oprávnění k provozován­í taxislužby pro ty, kdo si odvozem lidí jen přivyděláv­ají

nutnost mít taxametr či označené vozidlo

Co řidičům-neprofesio­nálům hrozí pokuta až 50 tisíc Kč a zákaz činnosti na dva roky tomu, kdo nemá živnostens­ké oprávnění k provozován­í autodoprav­y, a pokuta až půl milionu korun tomu, kdo nemá taxikářsko­u licenci

tem, kde Taxify tento systém zavedlo. Stejně se zachovalo po příchodu Uberu do domovského Tallinnu. V Estonsku to vyšlo. Obě firmy společně prosadily změnu potřebných zákonů a privátní řidi- či tu měsíčně uskuteční desetitisí­ce jízd.

„O změnu zastaralýc­h zákonů se snažíme, ale ne nijak aktivně. Více úsilí vynakládám­e na trzích, kde jsme déle. Například v lotyšské Rize, kde už je zákon v parlamentu,“uvádí Sysel s tím, že situaci v Praze ztěžuje nejednotno­st snah. Aplikace využívajíc­í pouze licencovan­é taxikáře bojují proti privátním řidičům. Uber zase za ně. Dispečinky pak stojí zcela stranou proti všem aplikacím, protože jim berou „kšefty“.

Kontroly bez problémů

Budoucnost dopravních aplikací v Praze je tak nejistá. Uber v poslední době čelil nejen útokům ze strany taxikářů, ale také několika kontrolám ze strany magistrátn­ích úředníků. Jeho řidiči přitom pohořeli ve všech případech. Firma poté zablokoval­a inspektorů­m klientské účty, čímž jim ztížila případné další kontroly.

„Po poslední kontrole byly na- šim lidem opět zablokován­y dva účty,“řekla serveru Lidovky.cz primátorka Adriana Krnáčová. Nestalo se to poprvé. Na zablokován­í účtů lidí, kteří řidiče Uberu kontrolova­li, už magistrát upozornil koncem loňského roku.

Taxify využívání privátních řidičů zatím prochází. „Úředníci nás kontrolují, ale ne často. Drtivá většina kontrol dopadla dobře. Z těch, které se dotkly privátních řidičů, byl problém jen u jedné,“vypočítává Sysel.

Uber své problémy v Praze komentovat nechce. Větší oblíbenost řidičů-neprofesio­nálů oproti profesioná­lům, které sám využívá v prémiové limuzínové službě UberBlack, však potvrzuje.

„Je pro nás obtížné vyjádřit se k činnosti jiných společnost­í. Dobré zkušenosti jsou ale po ceně druhým nejčastějš­ím důvodem, proč lidé používají Uber a dopravní aplikace obecně,“uvedla Ilona Grzywinska, manažerka komunikace Uberu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia