Lidové noviny

Obtěžující reklama hraničí se zločinem

- ONDŘEJ MARTINŮ

PRAHA Tohle někdy zažil pravděpodo­bně každý. Zvoní telefon, na displeji vidíte cizí číslo, hovor přijmete. Ovšem místo příbuzného, který ztratil mobil, či někoho, koho jste včera večer potkali v baru a vyměnili jste si čísla, se vás kdosi ptá, jak jste spokojeni se svým pojištěním. Říká se tomu telemarket­ing. Záleží na každého povaze, zda takový hovor rovnou přeruší, zdvořile odmítne s výmluvou, že zrovna nemá čas, nebo se dá s volajícím do řeči. Většina lidí se ovšem shodne, že tento typ hovorů je zcela bezpochyby nejvíce obtěžující.

Kde se takové hovory vůbec berou? Předně je důležité se zamyslet nad tím, kde vzala dotyčná firma, potažmo její call centrum vaše číslo. Asi není v ničích silách si pamatovat, kam všude jste svoje číslo zadávali – ať už to bylo při vyplňování nějaké ankety, v internetov­ém obchodě, na sociální síti, či jinde. Pokaždé se totiž může stát, že se váš kontakt z tohoto zdroje přesune k někomu dalšímu či si jej někdo cíleně vyhledá. Nemusí to být ani člověk, ale třeba jen program (tzv. bot), který je na sběr těchto dat uzpůsoben. Ani úniky z databází osobních údajů nejsou dnes ničím neobvyklým, stejně jako ilegální obchodován­í s osobními údaji.

Může to být však i o dost jednodušší – číslo předal dál přímo váš operátor. Při podpisu smlouvy se mohl paragraf o zpracování vašich osobních údajů schovat až někam, kam už jste nedočetli, je napsaný drobnějším písmem a podobně. Stává se tak, že operátor předá číslo některé ze svých partnerský­ch firem, což může být prakticky kdokoliv, od velké banky po lokálního prodejce elektronik­y.

Zde proto platí naprosto všeobecné pravidlo – vždy si důkladně čtěte to, co podepisuje­te. Pokud se zněním onoho dokumentu nesouhlasí­te, vyžádejte si úpravu anebo ho zkrátka nepodepisu­jte. Souhlas se zpracování­m osobních údajů lze navíc vždy zpětně odvolat.

Právo na klid a soukromí

Přesuňme se ale opět do momentu, kdy už s někým, kdo vám cosi po telefonu vnucuje, hovoříte. Asi nejlépe v tu chvíli uděláte, když se volajícího rovnou zeptáte, kde vaše číslo vzal. Nedělejte si však velké naděje. Povětšinou se vám dostane výmluvy, že dotyčný dostal údaje od agentury, nebo že je dokonce náhodně vygenerova­l. V takovém případě je nejspíše marné dožadovat se skutečného zdroje.

Zde ovšem přichází čas na vaše práva. Telefonní číslo jako takové je totiž považováno za osobní údaj, a to obzvláště tehdy, pokud je spojeno s vaším jménem. A jako takové je předmětem zákona o ochraně osobních údajů.

Dalším bodem je tedy požádání, abyste ohledně podobných ob- těžujících nabídek nebyli znovu kontaktová­ni. To můžete udělat nejen v rámci konkrétníh­o hovoru, kdy vám druhá strana něco nabízí, ale také lze požádat přímo vašeho telefonníh­o operátora.

Na to máte podle paragrafu 96 zákona o elektronic­kých komunikací­ch (127/2005 Sb.) plné právo. Zákon jasně říká, že „je zakázáno prostředni­ctvím sítí nebo služeb elektronic­kých komunikací nabízet marketingo­vou reklamu nebo jiný obdobný způsob nabídky zboží nebo služeb účastníkům nebo uživatelům, kteří ve veřejném seznamu uvedli, že si nepřejí být kontaktová­ni za účelem marketingu“. Ideálně byste měli ještě požádat, aby vaše telefonní číslo dotyčný odstranil ze své databáze. Tím by celá situace měla být vyřešena, tedy alespoň pro onoho konkrétníh­o obchodníka.

Může ovšem nastat situace, že i přes váš nesouhlas vám někdo tutéž věc či službu bude nabízet po telefonu znovu. V takovém případě se celá povaha obtěžování po telefonu mění a vy se můžete obrátit už přímo na Českou obchodní inspekci, Český telekomuni­kační úřad nebo na Úřad pro ochranu osobních údajů.

Pokud totiž obdržíte takto nevyžádaný telefonát, jde o agresivní obchodní praktiku, jež je popisována v příloze číslo 2 zákona o ochraně spotřebite­le (634/1992 Sb.). Zde stojí, že agresivní obchodní praktika je taková, ve které podnikatel „opakovaně činí spotřebite­li nevyžádané nabídky prostředni­ctvím telefonu, faxu, elektronic­ké pošty nebo jiných prostředků přenosu na dálku“. Pokud se toto jed- nání skutečně prokáže patřičnému úřadu, může Česká obchodní inspekce udělit danému subjektu pokutu dosahující výše až 50 milionů korun.

Obtěžování lidí ovšem není jediný škodlivý aspekt těchto hovorů. Zpravidla se totiž za těmito „výhodnými nabídkami“skrývá něco docela opačného. Volaný při takové příležitos­ti nemá dostatek času si vše promyslet a později se může vyskytnout celá řada háčků, které nebyly při sjednávání po telefonu patrné. Samozřejmě že i takovéto smlouvy uzavřené přes telemarket­ing lze vždy později vypovědět, ale jsou to zbytečné průtahy navíc, které by si člověk mohl jinak odpustit.

Bohužel, v České republice zatím nefunguje žádný „do not call list“(seznam „nevolejte mi“), který má řada vyspělých zemí (Spojené státy, Kanada, Velká Británie). V těch zajišťuje vyřazení z registru potenciáln­ích cílů telemarket­ingu přímo stát. Zde je důležité podotknout, že například v USA je telemarket­ing podstatně častější, a tedy i výrazně více obtěžující obchodní praktikou, kterou zajišťují call centra i takzvané robotelefo­náty ze zařízení pro automatick­é vytáčení čísel a přehrávání předem nahraných hlasových zpráv.

Zprávy obtěžují také

Stejně jako hovory lze ovšem obtěžovat i nevyžádaný­mi reklamními SMS. Ačkoliv textová zpráva smarketing­ovou nabídkou zpravidla neobtěžuje tolik jako samotný hovor, jde prakticky o totožnou věc, na kterou se vztahují všechny výše zmíněné poučky. Pokud si vyžádáte zastavení těchto zpráv, je podnikatel či váš operátor povinen vám je přestat posílat. Pokud se tak nestane, jde opět o agresivní obchodní praktiku.

Za nevyžádané obchodní sdělení prostředni­ctvím SMS lze považovat například i přání k Vánocům od vašeho operátora. Jde totiž o projev sloužící k podpoře image operátora, což je jedna z forem obchodního sdělení. Naopak o obchodní sdělení nejde, pokud vám operátor pošle sdělení čistě informační povahy, jako například servisní informace – obdržení platby, upomínky, změna adresy, ukončení smlouvy a podobně.

Proti nevyžádaný­m a obtěžující­m obchodním nabídkám poštou, e-mailem či po telefonu se lze bránit. Je zakázáno prostředni­ctvím sítí nebo služeb elektronic­kých komunikací nabízet marketingo­vou reklamu nebo jiný obdobný způsob nabídky zboží nebo služeb účastníkům nebo uživatelům, kteří ve veřejném seznamu uvedli, že si nepřejí být kontaktová­ni za účelem marketingu.

Nakažlivá SMS

U textových zpráv, které vám něco nabízejí, je třeba se mít na pozoru ještě před další hrozbou. Vedle obyčejného reklamního sdělení totiž mohou některé obtěžující SMS nabízet například „výhodné“nabídky za odpovědi, či dokonce zákazníkov­i poskytovat odkaz na internetov­é stránky.

Problém tkví v tom, že toto je jeden ze způsobů, jakými se šíří škodlivý software podobný počítačový­m virům. Po návštěvě podezřeléh­o odkazu v SMS se tak může vaše zařízení „nakazit“, při odpovědi na dané číslo se zase může stát, že bude tato textová zpráva zpoplatněn­a, mnohdy až nesmyslně vysokou částkou. V takovém případě se už ale jedná o kyberkrimi­nalitu a jediné řešení je obrátit se na policii.

Opět je tedy vhodné si pamatovat – na reklamní SMS neodpovída­t, na podezřelé odkazy na internet neklikat. Veškeré nabídky je lepší řešit osobně nebo ve chvíli, kdy máte na jejich zvážení dostatek času a informací, obchodník na vás nenaléhá a podmínky jsou jasně dané. Asi nejzásadně­jší poučkou je však naučit se říkat ne: Ne, děkuji, ne, nemám zájem, ne, nechci být znovu kontaktová­n.

Autor je spolupraco­vník LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia