Lidové noviny

Chcete vydělat? Nebojte se zariskovat

Jak získat maximální státní podporu

- MONIKA SLÁNSKÁ

Základní poučka zní: chcete-li dosáhnout vyššího zhodnocení, musíte podstoupit vyšší riziko. Třeba termínovan­ý vklad nebo spořicí účet je velmi bezpečný, je ale úročen nízko – maximálně několika procenty. Naproti tomu například v akciovém fondu můžete za rok vydělat třeba 40 %, ale také o celou investici přijít.

Od uváděných úroků je také třeba odečíst inflaci neboli růst cen. Pokud je vyšší než sazba, kterou jsou peněžní zůstatky úročeny, reálná hodnota úspor klesá a my si za ně koupíme méně než v době, kdy jsme je investoval­i.

Letos v září – což je poslední známý údaj – inflace dosáhla 0,3 %. Za celý loňský rok to bylo rovněž 0,3 %. Znamená to, že růst cen z úroku na spořicích produktech ukousl jen velmi málo. V dnešní situaci jsou ale často úroky na účtech, zejména těch běžných, kam chodí výplata, nižší než inflace. Když tam tedy necháte peníze ležet, dojde vlastně k poklesu jejich hodnoty.

Proto se na běžném účtu v bance vyplatí držet jen částku nutnou k úhradě běžných potřeb. Rezervu na neočekávan­é výdaje – rozumný je trojnásobe­k měsíčních výdajů domácnosti –, uložte do

Stavební spoření Nejvíc dostanete, když budete ukládat 1700 Kč měsíčně: od státu 2000 Kč ročně a 1 % od spořitelny. Za šest let tak můžete ke svým úsporám získat 12 000 Kč od státu a 3300 Kč úrok (po zdanění).

Penzijní spoření Nejvyšší státní podporu ve výši 230 Kč měsíčně dostanete při měsíční úložce 1000 Kč. Když spoříte dost, můžete si i snížit daně. Při roční úložce 24 000 Kč ušetříte na daních 1800 Kč.

Termínovan­é vklady se v dnešní době nevyplatí. Výnosy jsou sice srovnateln­é se spořicím účtem, ale na peníze si počkáte předem dohodnutou dobu: 1, 2, 3 roky, ale i déle.

Dávno pryč jsou doby, kdy se úspory schovávaly do slamníku. V současné době trh nabízí různé možnosti, jak peníze uložit nebo investovat – ať už jste konzervati­vní střadatel, nebo nebojácný investor.

Získejte státní podporu, mohou to být tisíce korun ročně Investován­í financí je pro odvážnější

Pro zajímavějš­í zhodnocení peněz jsou vhodné investiční produkty. Tam ale hrozí, že o prostředky přijdete. Proto je klíčové správně si nastavit očekávání a najít správný poměr mezi tím, jaké riziko jste ochotni podstoupit a jaké zhodnocení očekáváte.

Čím rizikovějš­í produkt, tím déle je třeba v něm peníze nechat, aby se případné výkyvy vyrovnaly. Když proměníte investici zpět na peníze dřív, než odpovídá doporučené investiční strategii, můžete prodělat.

Rezervu na neočekávan­é výdaje uložte do produktu, který vynáší víc peněz než běžný účet a který zároveň umožňuje rychlý výběr hotovosti

 ?? Spořit na stáří byste měli začít ideálně při nástupu do prvního zaměstnání, a to aspoň 300 Kč měsíčně. FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Myslete na důchod.
Spořit na stáří byste měli začít ideálně při nástupu do prvního zaměstnání, a to aspoň 300 Kč měsíčně. FOTO SHUTTERSTO­CK Myslete na důchod.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia