Lidové noviny

Nevyžádané e-maily často nesou nákazu

-

PRAHA Více než polovinu všech e-mailů, které jsou denně rozeslány, tvoří spam. Tyto reklamní, mnohdy podvodné nabídky jsou tu s námi už od vzniku elektronic­ké pošty a pravděpodo­bně se tohoto jevu ještě dlouhou dobu nezbavíme. Jako jedinci však máme celou řadu možností, jak se se spamy vypořádat, nebo je alespoň výrazně omezit.

Spamy nám chodí už mnoho let a je vcelku logické, že prostředky, jak je filtrovat, se neustále zlepšují. Stejné to je ovšem i se samotnými spamy, které také neustále přinášejí nové finty, jak přes filtr projít do vaší schránky.

Filtry a prevence

Zásada číslo jedna proto zní: vše závadné, co se dostane do vaší příchozí pošty, před vymazáním označte jako spam. Trénujete tím filtr nejen vaší schránky, ale mailové služby obecně, ať už je to e-mail Googlu, nebo třeba Seznamu.

Je ale důležité dělat to i opačně, tedy občas prohlédnou­t složku se spamem a označit věci, které jste si přáli dostat či jinak nejsou škodlivé. Občas tam můžete najít třeba i hodně důležitý mail, který jste potřeboval­i, ale mysleli jste, že nikdy nepřišel. Na podobném principu fungují třeba i zprávy na Facebooku, který neznámé lidi filtruje do složky „žádosti o zprávy“. Sem padají většinou reklamy či škodlivý obsah, ale třeba i běžné zprávy od lidí, které jen nemáte mezi kontakty.

Je důležité si uvědomit, co je jen obtěžující reklama a co skutečně podvodný spam. Pokud vám například chodí jen pravidelné nabídky od e-shopu, kam jste se sami registrova­li, můžete je zastavit pomocí odkazu, který se nachází zpravidla někde v patičce zprávy a funguje jako odhlášení odběru.

Ale pozor: pokud si nejste jisti, od koho spam je, neznáte danou firmu či jinak obsah zprávy nepůsobí důvěryhodn­ě, v žádném případě na odkazy v ní neklikejte, pouze ji označte jako spam a smažte. Na žádné takové e-maily neodpovíde­jte už proto, že je často rozesílají automaty a vaši odpověď si nikdo nepřečte.

Opatrně s adresou

Zásadním pravidlem také je, že byste neměli umisťovat svou plnou e-mailovou adresu na internet. Samozřejmě že celá řada lidí se tomu nevyhne, obzvlášť pokud na internetov­é stránky potřebují umístit svůj kontakt, ovšem pro tyto účely se používají pracovní e-mailové adresy. Pokud někam píšete svou osobní adresu, snažte se alespoň narušit standardní formát, například vynecháním znaku zavináče, napsáním „tečka“slovy a podobně. Zkrátka čímkoliv, co by mohlo zmást programy, které slídí po internetu a vyhledávaj­í právě e-mailové adresy.

Pokud skutečně chcete mít jistotu, že jste před spamy chráněni, zvažte i instalaci některého z antispamov­ých filtrů. Většinou jsou součástí antivirový­ch programů, jako jsou třeba Eset nebo Avast. Ty se pak integrují přímo do vaší e-mailové aplikace nainstalov­ané v počítači. Pokud ovšem používáte třeba Outlook přes web, antispamov­ý filtr se na něj nevztahuje.

Antivirový program se každopádně hodí tak jako tak, protože pokud, byť omylem, otevřete přílohu spamu nebo se ze zprávy váš počítač nakazí, měl by pohotově zareagovat a hrozby vás zbavit. oma

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia